hirdetés

Egy ártatlan séta is az életébe kerülhet, ha nem figyelünk!

Molnár Enikő

2023. június 17 - Képek: Getty Images Hungary

Itt a jó idő, hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Ilyenkor mindenki aktívabb, jönnek a hétvégi túrák, nyaralások, szabadidős tevékenységek. Előszeretettel visszük ilyenkor kedvencünket is a legkülönbözőbb helyekre, de vigyázni kell, mert a hőség könnyedén veszélyessé válhat számukra.

hirdetés

Újra elértünk az év legmelegebb időszakához, ez azt jelenti, hogy fokozottan figyelni kell bundás barátainkra, ha jön a kánikula. Friss víz, árnyék, légmozgás…ezek mind segítenek kedvencednek lehűlni. A probléma elkerülése érdekében ajánlott szem előtt tartani a nyár árnyoldalát. A hirtelen nagy meleg megterheli mind az emberek, mind az állatok szervezetét. Tény, hogy a testmozgás fontos a kutyáknak, de ilyenkor fokozottan, vagy egyáltalán nem érdemes testmozgásba kezdeni a nap legmelegebb óráiban. Egy rosszul időzített nyári séta a kutyával, és könnyen túlmelegedhet kedvencünk, aminek súlyos következményei lehetnek, főleg, ha van valamilyen egészségügyi problémája, túlsúly vagy szívbetegség.

Ha a kutyával meleg nyári napon indulunk útnak, a séta során legyen nálunk elegendő víz.

Mikor sétáljunk?

Ha a meleg ellenére sétára adjuk a fejünket, lehetőleg a reggeli vagy az esti órákban ejtsük meg, de az se baj, ha kimarad 1-2 alkalom, és inkább bent keresünk elfoglaltságot kedvencünknek. Természetesen azoknak a kutyáknak, akiket lakásban tartanak, biztosítani kell az egészségügyi sétákat, ahol elvégezhetik a dolgukat, de a legjobb, ha ezeket sem a legmelegebb órákra időzítjük. Ez nem azt jelenti, hogy ne menjen ki a kutya napközben, mert rögtön hőgutát kap. Hanem azt, hogy próbáljuk megteremteni a megfelelő körülményeket. Igazából hasonló szabályok vonatkoznak a kutyákra, mint az emberekre. Legyen elég árnyék, folyadék és ne töltsön sok időt kint a tűző napon.

Kimozdulhatunk a kutyánkkal, de vigyázzunk az egészségére. Ha autóval megyünk, legyen megfelelő légmozgás, illetve, ha megtehetjük, legyen bekapcsolva a légkondicionáló. Ne hagyjuk bent a zárt járműben a kutyánkat. Ha túrázni visszük kedvencünket, figyeljünk rá, hogy ne jelentsen túl nagy fizikai terhelést az útvonal, legyen elég pihenő beiktatva és válasszunk árnyékos helyet. Szuper nyári kikapcsolódás, ha kutyás strandra megyünk, és a legtöbb kutyának bőven elég fizikai aktivitást jelent.

A tökéletes nap nem kell, hogy reggeltől estig sétával teljen, pihenni is fontos a kánikulák idején.

Hőguta jelei

A kutyák hőszabályozása nem mindig elég, amikor fizikai terhelésnek (játék, séta) vannak kitéve, ilyenkor vannak ebek, akik túlmelegednek. Ez nem egy ideális állapot, nagyon hamar veszélyessé válhat, ezért a legjobb, ha mihamarabb észrevesszük. Az első jelek leginkább összehasonlítás alapján lehet felismerni, ezért érdemes ezt az öt kérdést észben tartani:

 • A szokásosnál nehezebben veszi a levegőt?
 • Kevesebb energiája van?
 • Az átlagosnál kevésbé játékos?
 • Többet liheg, mint szokott?
 • Botladozik vagy lefekszik?

A fenti kérdések általános jellegűek, nem csak a túlmelegedésnél jöhetnek elő ilyen tünetek, de kontextus alapján viszonylag könnyedén beazonosítható a probléma. Ha nem sikerül lehűlnie időben, akkor hőgutát kaphat, aminek ezek a legáltalánosabb tünetei:

 • tág pupillák,
 • felgyorsult lihegés,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • gyors szívverés,
 • vörös nyelv, sápadt íny,
 • besűrűsödött nyál,
 • szédülés,
 • remegés, rángás,
 • ájulás, kóma
Séta közben a túlzott lihegés és a besűrűsödött nyál tünete lehet a hőgutának.

Segítségnyújtás

Ha hőguta jeleit tapasztaljuk kedvencünkön, az első és legfontosabb teendőnk, hogy lehűtsük. Hozzuk el a napról árnyékba, ha tudunk, biztosítsunk neki elegendő légáramot. Hűvös (nem hideg) vízzel nevesítsük be a mancsait és a füleit, és minél hamarabb hívjunk állatorvost.

Bár fontos a kutyáknak a napi mozgás, nyáron mérlegelni kell, hogy szükséges-e. Kedvencünk akkor is boldog, ha reggel és este foglalkozunk vele eleget, és így legalább nincs kitéve az időjárásnak. A legfontosabb, hogy mindig figyeljünk kutyánk jelzéseire, és amikor sétálni megyünk, keressünk árnyékosabb részeket. Mindig legyen nálunk ivóvíz, nemcsak magunknak, de kedvencünknek is.

elsősegély folyadék hőguta hűsítés kánikula rövid séta séta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!