hirdetés

Egy ártatlan séta is az életébe kerülhet, ha nem figyelünk!

Molnár Enikő, 2023. június 17 - Képek: Getty Images Hungary

Itt a jó idő, hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Ilyenkor mindenki aktívabb, jönnek a hétvégi túrák, nyaralások, szabadidős tevékenységek. Előszeretettel visszük ilyenkor kedvencünket is a legkülönbözőbb helyekre, de vigyázni kell, mert a hőség könnyedén veszélyessé válhat számukra.

hirdetés

Újra elértünk az év legmelegebb időszakához, ez azt jelenti, hogy fokozottan figyelni kell bundás barátainkra, ha jön a kánikula. Friss víz, árnyék, légmozgás…ezek mind segítenek kedvencednek lehűlni. A probléma elkerülése érdekében ajánlott szem előtt tartani a nyár árnyoldalát. A hirtelen nagy meleg megterheli mind az emberek, mind az állatok szervezetét. Tény, hogy a testmozgás fontos a kutyáknak, de ilyenkor fokozottan, vagy egyáltalán nem érdemes testmozgásba kezdeni a nap legmelegebb óráiban. Egy rosszul időzített nyári séta a kutyával, és könnyen túlmelegedhet kedvencünk, aminek súlyos következményei lehetnek, főleg, ha van valamilyen egészségügyi problémája, túlsúly vagy szívbetegség.

Ha a kutyával meleg nyári napon indulunk útnak, a séta során legyen nálunk elegendő víz.

Mikor sétáljunk?

Ha a meleg ellenére sétára adjuk a fejünket, lehetőleg a reggeli vagy az esti órákban ejtsük meg, de az se baj, ha kimarad 1-2 alkalom, és inkább bent keresünk elfoglaltságot kedvencünknek. Természetesen azoknak a kutyáknak, akiket lakásban tartanak, biztosítani kell az egészségügyi sétákat, ahol elvégezhetik a dolgukat, de a legjobb, ha ezeket sem a legmelegebb órákra időzítjük. Ez nem azt jelenti, hogy ne menjen ki a kutya napközben, mert rögtön hőgutát kap. Hanem azt, hogy próbáljuk megteremteni a megfelelő körülményeket. Igazából hasonló szabályok vonatkoznak a kutyákra, mint az emberekre. Legyen elég árnyék, folyadék és ne töltsön sok időt kint a tűző napon.

Kimozdulhatunk a kutyánkkal, de vigyázzunk az egészségére. Ha autóval megyünk, legyen megfelelő légmozgás, illetve, ha megtehetjük, legyen bekapcsolva a légkondicionáló. Ne hagyjuk bent a zárt járműben a kutyánkat. Ha túrázni visszük kedvencünket, figyeljünk rá, hogy ne jelentsen túl nagy fizikai terhelést az útvonal, legyen elég pihenő beiktatva és válasszunk árnyékos helyet. Szuper nyári kikapcsolódás, ha kutyás strandra megyünk, és a legtöbb kutyának bőven elég fizikai aktivitást jelent.

A tökéletes nap nem kell, hogy reggeltől estig sétával teljen, pihenni is fontos a kánikulák idején.

Hőguta jelei

A kutyák hőszabályozása nem mindig elég, amikor fizikai terhelésnek (játék, séta) vannak kitéve, ilyenkor vannak ebek, akik túlmelegednek. Ez nem egy ideális állapot, nagyon hamar veszélyessé válhat, ezért a legjobb, ha mihamarabb észrevesszük. Az első jelek leginkább összehasonlítás alapján lehet felismerni, ezért érdemes ezt az öt kérdést észben tartani:

 • A szokásosnál nehezebben veszi a levegőt?
 • Kevesebb energiája van?
 • Az átlagosnál kevésbé játékos?
 • Többet liheg, mint szokott?
 • Botladozik vagy lefekszik?

A fenti kérdések általános jellegűek, nem csak a túlmelegedésnél jöhetnek elő ilyen tünetek, de kontextus alapján viszonylag könnyedén beazonosítható a probléma. Ha nem sikerül lehűlnie időben, akkor hőgutát kaphat, aminek ezek a legáltalánosabb tünetei:

 • tág pupillák,
 • felgyorsult lihegés,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • gyors szívverés,
 • vörös nyelv, sápadt íny,
 • besűrűsödött nyál,
 • szédülés,
 • remegés, rángás,
 • ájulás, kóma
Séta közben a túlzott lihegés és a besűrűsödött nyál tünete lehet a hőgutának.

Segítségnyújtás

Ha hőguta jeleit tapasztaljuk kedvencünkön, az első és legfontosabb teendőnk, hogy lehűtsük. Hozzuk el a napról árnyékba, ha tudunk, biztosítsunk neki elegendő légáramot. Hűvös (nem hideg) vízzel nevesítsük be a mancsait és a füleit, és minél hamarabb hívjunk állatorvost.

Bár fontos a kutyáknak a napi mozgás, nyáron mérlegelni kell, hogy szükséges-e. Kedvencünk akkor is boldog, ha reggel és este foglalkozunk vele eleget, és így legalább nincs kitéve az időjárásnak. A legfontosabb, hogy mindig figyeljünk kutyánk jelzéseire, és amikor sétálni megyünk, keressünk árnyékosabb részeket. Mindig legyen nálunk ivóvíz, nemcsak magunknak, de kedvencünknek is.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon