hirdetés

Kutyád nem csak odakint éghet le: erre ügyelj a lakásban

Szénási Szimonetta

2024. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Azt hihetnéd, hogy kedvencedet csak házon kívül kell védened a káros napsugaraktól, pedig a négy fal között is leéghet.

hirdetés

Arról már sokat beszéltünk, hogy a közvetlen napsugárzás ahogy rád, úgy kedvencedre is veszélyes. A leégés a kutya esetében is megnöveli a bőrrák kockázatát, így védened kell tőle az állatot. Ezt megteheted különféle napvédő készítményekkel, valamint ha inkább kora reggel, illetve este viszed sétálni négylábúdat. Amire azonban csak kevesen gondolnak, hogy a házban is oda kell figyelni arra, hol szeret időzni az eb.

Az UV-sugarak áthatolnak az ablaküvegen is

Miként az Indexen is felhívják rá a figyelmet, az UV-sugárzás könnyedén áthatol az ablaküvegen, így ki se kell mozdulnotok ahhoz, hogy az eb napégést szenvedjen.

Tehát ha kutyusod szeret az ablakban időzni, például onnan szemmel tartani a kertet vagy az utcafrontot, erről a nyári időszakban igyekezz leszoktatni. Emellett húzd be a függönyöket, vagy engedd le a reluxát. A besötétítés a lakás felmelegedésének lassítása miatt is ajánlott.

Az ablak nyáron nem a legbiztonságosabb megfigyelőállomás

Feketén-fehéren-kopaszon

Mivel a fehér, illetve világos szőrű, valamint a csupasz ebek jobban ki vannak téve az UV-sugárzás veszélyeinek, így rájuk különösképp ügyelni kell. A fekete kutyák pedig gyorsabban túlmelegszenek, esetükben ezért fontos a kiemelt figyelem.

Ha indokoltnak látod, a lakásban is használj napvédő készítményt kedvenceden. Már számos, kutyáknak készült termék érhető el a piacon.

A világos, illetve rövid szőrű kutyák könnyebben leégnek

A leégés tünetei a kutya esetében

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod a kutyán, akkor sajnos nem sikerült megelőznöd a bajt. Ilyen esetben vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal, aki a sérülés mértékétől függően megkezdi a kezelést.

A tünetek:

  • száraz, repedezett bőr;
  • hámlás;
  • szőrkopás, szőrhullás az érintett területen;
  • kipirosodott bőr;
  • érintésre fájdalom jelzése;
  • kisebesedés (gyakori a fülek végén), súlyosabb esetben hólyagok vagy fekélyek;
  • kinövések, elszíneződések;
  • levertség;
  • hőemelkedés vagy láz.

A mancsok védelme

A leégés mellett a felforrósodott beton jelent nagy veszélyt a kutya mancsaira. Elég egy rövid séta a lángoló aszfalton, hogy az állat súlyos égési sérüléseket szerezzen.

Kedvenced mancsa hamar megéghet a forró betonon

Amellett, hogy a kritikus, a mostani ajánlások szerint 10–16 óra közötti időszakban nem mentek ki, a többi napszakban is ellenőrizd az aszfalt hőmérsékletét. A beton lassan hűl le, így akár este is lángolhat.

A legjobb, ha füves helyre mentek, ám ha erre nincs mód, úgy vékony nyári cipővel védheted kutyád lábait. Mancsbalzsammal is ápolhatod a tappancsokat, de csak ha egészségesek. Az égett mancsokat meg kell mutatni az orvosnak, aki felírja a megfelelő készítményt.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Hőguta és kiszáradás

A másik két tipikus nyári problémáról, a kiszáradásról, illetve a hőgutáról is ejtsünk pár szót. A hőségben kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel, így ajánlott a kutyának extra itatókat is kihelyezni, és a megszokottnál gyakrabban kínálni friss vízzel séta közben, valamint otthon is.

Többször kínáld meg vízzel a kutyát séta közben és otthon is

A hőguta elkerülése érdekében a jól megválasztott sétaidőpont mellett fontos a lakás hőmérsékletének optimalizálása. Ezt megteheted légkondicionálóval vagy ventilátorral, ügyelve a biztonsági előírásokra. Eszerint sose hagyd felügyelet nélkül bekapcsolva egyik készüléket sem, mert ez tűz- és balesetveszélyes is.

A klíma ne fújja közvetlenül a kutyát, ne hűtsd vele túl a lakást, és mindig kapcsold ki, ha elmész otthonról, mert tűzveszélyes!

A behúzott függönyök mellett is gondoskodnod kell arról, hogy járjon a levegő, így legalább egy, de inkább két ablakot hagyj nyitva „bukóra”, vagy résnyire.

Zárt, levegőtlen lakásban sose hagyd magára kedvencedet, és reméljük, azt mondanunk sem kell, hogy autóban is szigorúan tilos. Percek alatt forr fel a kocsi, és szintén percek alatt kerülhet életveszélyes állapotba az állat.

Ide kattintva egy nagyon fontos írást ajánlunk figyelmedbe. A cikkben dr. Balatonyi Lilla állatorvos osztja meg a legfrissebb gyakorlatot a hűtési technikát illetően. Hőguta esetén a rossz módszer gyorsabb állapotromláshoz vezet, míg a helyes hűtéssel megmentheted kedvencedet.

fehér fekete kutya hőguta kánikula kiszáradás kutya mancs leégés napégés nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!