hirdetés

10 kutyafajta, amely kifejezetten rosszul bírja a nyári meleget

Kövess Péter

2024. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Sok olyan kutyafajta van, amelyik nehezebben birkózik meg a nagy meleggel, ezért őket a nyári időszakban fokozottan kímélni kell.

hirdetés

A hőmérséklet emelkedésével gazdiként a te felelősséged, hogy megfelelő körülményeket teremts kedvenced számára. Különösen, ha egy olyan kutyafajta képviselője, amely adottságaiból fakadóan rosszabbul bírja a meleget.

Több olyan kutyafajta is van, amely hűtésre szorulhat a nyári meleg idején

Ez a 10 kutyafajta érzékeny a meleg időre

Az alábbi 10 kutyafajta esetében rendkívül fontos a nagyobb odafigyelés, mivel a meleg időben hőgutát és egyéb, hőséggel kapcsolatos egészségügyi problémákat tapasztalhatnak. És ha egy kutya testhőmérséklete túlzottan megemelkedik, az akár végzetes is lehet.

1. Akita

Hideg időben az akita vastag bundája kiváló szigetelést biztosít. A melegben azonban könnyen túlhevülhet miatta. Ez robusztus testfelépítésével együtt azt jelenti, hogy az akiták alacsony hőtűréssel rendelkeznek.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

2. Alaszkai malamut

Az alaszkai malamutot úgy tenyésztették ki, hogy képes legyen nagy terheket húzni a fagyos alaszkai viszonyok között. Emiatt ez a kutyafajta ideális választás hűvösebb éghajlatra, melegebb klímára viszont épp ellenkezőleg.

A kánikulát könnyebben vészelheti át, ha a legnagyobb hőségben a lakásban marad, és rendszeresen átkeféled a szőrét, hogy eltávolítsd a felesleget.

3. Boston terrier

Az akitákkal és az alaszkai malamutokkal ellentétben a boston terriereknek nincs vastag bundájuk. De rövidebb fejű – tudományos nevén brachycephalikus – kutyafajtaként nehézséget okoz számukra, hogy lihegéssel lehűtsék magukat. A nyári hónapokban ezért fontos, hogy a boston terrier környezete kellően hűs legyen és megfelelően szellőzzön. Erre a fajtára is érvényes, hogy a legmelegebb napszakokban jobb, ha nem tartózkodik a szabadban, és nem végez megterhelő tevékenységeket.

4. Boxer

Mivel a boxer is brachycephalikus fajta, ráadásul magas energiaszinttel rendelkezik, hajlamos túlmelegedni. A nyári időszakban ezért a sétákat a hűvösebb időszakokban, reggel és este érdemes megejteni, a kertben pedig gondoskodni kell számára árnyékos pihenőhelyekről.

A boxert ne a legnagyobb melegben vidd sétálni

5. Csaucsau

Vastag dupla szőrzete és erőteljes testfelépítése miatt a csaucsau rosszul tolerálja a meleg nyári időjárást. Ez azzal jár, hogy könnyen túlhevülhet. Ennek elkerülése végett el kell távolítani róla a felesleges szőrzetet, és a legnagyobb melegben bent maradni vele.

6. Angol bulldog

Lapos arcfelépítéséből adódóan az angol bulldog szintén könnyen kaphat hőgutát. Ezért nála is korlátozni kell a szabadtéri tevékenységeket a melegben. Ez esetében kevésbé jelent kihívást, hiszen nincs igénye sok testmozgásra, és szívesen tölti heverészve az idejét.

7. Francia bulldog

A francia bulldogról szintén elmondható, hogy nem képes hatékonyan lehűteni magát a lihegéssel. És mivel a kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek, ez veszélyes lehet. A nap legmelegebb szakaszaiban ezért nem szabad megerőltetnie magát. Ha láthatóan melege van, hűtőszőnyeggel vagy ventilátorral segíthetsz neki. Ügyelj arra is, hogy mindig legyen friss vize.

A lihegés önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a francia bulldogot lehűtse

8. Pekingi palotakutya

A meleg szempontjából a pekingiek különösen hátrányos helyzetben vannak, hiszen brachycephalikus fajták, és hosszú, vastag szőrük is van. Nyáron célszerű visszavágni a szőrüket, és a kritikus időpontokban inkább a lakásban maradni velük.

9. Mopsz

A mopsz rövid szőrzete és kompakt mérete ellenére, mivel lapos arcberendezéssel rendelkezik, nehezen boldogul a melegben. Fontos, hogy nyáron hűvös, jól szellőző helye legyen.

10. Bernáthegyi

A bernáthegyiek a svájci Alpokból származnak, a hóban jó szolgálatot tevő vastag védőszőrzetük a forró és párás éghajlaton azonban a hátrányukra válik. Gondoskodj arról, hogy mindig legyen friss vizük, és testhőmérsékletük csökkentése érdekében a hűtőszőnyeg vagy ventilátor használata is indokolt lehet.

De vajon milyen jelei vannak a hőgutának a kutyánál, és mit lehet ellen tenni? Kattints ide, és mindent megtudhatsz.

hőguta kutyafajta meleg nyár testhőmérséklet veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!