hirdetés

3 életmentő szabály a vízben és környékén

Szénási Szimonetta

2024. május 24 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A nyár sokak számára egyet jelent a medencés vagy vízparti vakációval, amiből a legtöbben szeretnék, ha a kedvenc is kivenné a részét. Ám a pihentető lazítás könnyen tragédiába fordulhat, ha nem készülsz fel kellőképpen. Soroljuk, milyen előkészületeket tegyél meg kutyád érdekében. 

hirdetés

A legtöbb eb szereti a vizet, sőt, egyes fajták egyenesen megőrülnek a pancsolásért, amelynek oka többnyire múltjukban keresendő. Főleg a nyári hőség idején tud frissítő lenni a csobbanás. Erre a természetes vizek mellett a kutya számára is alkalmas lehet a medence, ám nem csak úgy szabadjára engedve az állatot! Ahogy vízközelben mindig, úgy a medencés hűsölésnél is vannak aranyszabályok, amelyek jelen esetben a biztonságot garantálják.

Tanítsd meg úszni!

Az egyik legfontosabb dolog, hogy kedvencednek legyen vízbiztonsága. Bár az ebek ösztönösen tudnak úszni, ez nem azt jelenti, hogy minden fajta, illetve valamennyi példány ugyanakkora magabiztossággal mozog a vízben. Emellett a szokatlan helyzet stresszessé is teheti a kutyát. Emiatt lényeges, hogy fokozatosan hozzászoktasd az élményhez. A legjobb, ha ezt nyugodt körülmények között, lehetőleg kettesben gyakorlod vele.

Az úszásba is bele kell jönni

Amikre minden víz esetében ügyelj

1.) Ne hagyd felügyelet nélkül a kutyát

Még a pompásan úszó ebeket sem szabad szem elől téveszteni a vízben. Számos baleset érheti: megsértheti magát, megharaphatja valami a vízben (volt már példa hódtámadásra, nem is egyszer!), elfáradhat, elsodorhatja a hullámzás, és még sorolhatnánk.

2.) Adj rá mellényt

A mentőmellény nem hóbort vagy túlaggódás: életmentő felszerelés. Főleg akkor, ha hajózni, csónakázni, vízibiciklizni mentek, ahol fennáll annak az esélye, hogy a kutya a vízbe pottyan.

A kis testű fajtáknál különösen fontos a mentőmellény / Fotó: Az Én Kutyám

3.) Ne igyon a vízből

A természetes édesvizek szennyezettek lehetnek, ugyanakkor különféle paraziták, baktériumok is tenyészhetnek benne. Főleg az állóvizek problémásak ilyen szempontból. A tengervíz sótartalma miatt értelemszerűen ahogy emberi, úgy állati fogyasztásra sem alkalmas. A medencékben használt klór, illetve egyéb vegyszerek pedig gyomor- és bélrendszeri panaszokat, esetenként mérgezést is okozhatnak. (Bár a házi medencék klórtartalma igen csekély, így ennek a veszélye minimális.)

Miként a PetMD állategészségügyi oldal is hangsúlyozza, a klóros víz ráadásul irritálhatja is az eb bőrét, kiváltképp a mancsokat. Így ha bármiféle panasz lép fel nála a fürdőzést követően, akkor a jövőben tartózkodnotok kell az efféle pancsolástól. A fülekre is ügyelni kell, és minden fürdőzés után ajánlott szárazra törölni azok belsejét. Különösképp a lógó fülű fajták hajlamosak a fertőzésekre és a fülgyulladásra.

Fürdés után töröld szárazra a fülek belsejét is! / Fotó: Az Én Kutyám

A medence mint extra veszélyforrás

Egy fedetlen medence hatalmas kockázat a kutyára nézve. Sajnos hallottunk már olyan esetről, hogy a gazda arra ment haza, hogy kedvence a vízben van – és sajnos már nem tudott rajta segíteni. Emiatt fontos, hogy biztonságossá tedd a kerti vizet; kerítsd el, és ajánlott mindig letakarni, amikor nem használjátok.

Végezetül ejtsünk szót a tárgyak épségéről is; a kutya karma, illetve a fogai nem kompatibilisek minden medencetípussal. Erre is ügyelj, mielőtt vizes mókát szervezel, nehogy a kukában végezze a holmi.

Nyáron az egyik legnagyobb veszélyt a hőguta jelenti. Hogy miként kerülheted el, illetve mik az első intő tünetek, arról itt olvashatsz bővebben. Az állapot időbeni felismerése életmentő, így arra kérünk, készülj fel minden eshetőségre, és tájékozódj alaposan a témában!

hőguta hőség kutya úszik mentőmellény nyár úszás víz vízpart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!