hirdetés

„Verseny előtt a Dunában úszom Neoval” – interjú az Európa Győztes mudi gazdijával

Vermes Nikolett

2023. július 19 - Fotó: Spátay Anna

Spátay Anna és Neo mudija nyerte a 2023-as Európa Kutyakiállítást a fajtában. Ezzel kiérdemelték a 2023-as év Európa Győztes Mudija címet. A díjnyertes kutya kiválasztásáról, felkészítéséről és tréningezéséről adott interjút gazdája.

hirdetés

Az Európa Kutyakiállításra a világ minden tájáról érkeznek kutyások, egytől egyig profik. Ezért akár azt is mondhatjuk, hogy Anna és Neo a legjobbak között a legjobb. Aki pedig azt hinné, hogy ehhez vasfegyelem szükséges, téved. A fajtagyőztes mudi gazdája elárulta, a siker alapja a kiegyensúlyozott ember-kutya kapcsolat.

Neo, az Európa Győztes mudi

Bizonyára szigorú feltételekhez kötik a nevezést. Elsősorban milyen szempontoknak kell megfelelni?

Spátay Anna: Az FCI szabályzat szerint törzskönyves kutyák, vagyis fajtatiszta állatok indulhatnak a hivatalos kiállításokon, ez a legfőbb kikötés, és ennek sokan megfelelnek. Az már egészen más kérdés, hogy kik kerülnek be az esélyesek közé. Kizáró ok, ha a kutyát ivartalanították. A versenybírók a kanoknál például külön ellenőrzik a nemzőszervet, hogy valóban ivaros a kutya. Ez engem első alkalommal nagyon meglepett, viszont a szigorú zsűrizés érthető, hiszen a rangos kiállítás célja a fajnemesítés, vagyis az, hogy a lehető legjobb minőségű kutyák kapjanak helyezést. Tudom, hogy a „minőség” szó ebben az értelemben furcsa, de ez fejezi ki leginkább a verseny főbb szándékát. A kutyáknak mint külső, mint belső jegyekben meg kell felelni a pontos fajtaleírásnak. Ez a fajtanemesítés lényege.

Az gondolnám, hogy a tökéletes külső néhány egyszerű trükkel könnyen elérhető.

S.A.: Amennyiben nem jó a kutya kondíciója, hiába kenünk rá mindenféle mesterséges dolgot, nem lesz szép. Könnyen kiderül, ha valaki megspórolja a hosszú versenyfelkészülést és rövid idő alatt akar látványos eredményt elérni. Neot nyolchetes korában választottam ki azzal a céllal, hogy versenyekre vigyem, tehát már a kutya vásárlása során figyeltem arra, hogy milyen a szőre, a testfelépítése, az arányok és a személyiség. Már nyolchetes korában elkezdtem a felkészítését, elsősorban a kutya-gazdi kapcsolat, a bizalomépítés és a szocializáció medzsgyéjén. Egészen kicsi volt, amikor először vittem kiállításra, hogy szokja a környezetet. Kezdetben csendes helyen gyakoroltam vele a beállásokat, majd egyre több inger mellett. Kutya fitneszre és fizioterápiára folyamatosan járunk a kiváló izomzat érdekében, mindezt sok játékkal és jutalommal. A bundájával pedig nem csinálok semmi különöset.

Úgy érted, hogy nem használsz a kiállítás előtt sprayt és hasonló kozmetikai cikkeket?

S.A.: Pontosan. Egy általam nagyra becsült versenybíró mondta egy alkalommal, hogy a mudi szőrének nem kell más, mint a megmérettetés előtt egy-két héttel megfürdetni, hagyni, hogy megszáradjon és kész. Ez lett az én trükköm is. Verseny előtti napon Neovel együtt úszom valamelyik természetes vizünkben, általában a Dunában, Velencén vagy a Balatonban. Másnap, ennek is köszönhetően, gyönyörűen csillog a bundája. Illetve fontos megemlíteni a táplálást. Akkor lesz igazán szép egy kutya külleme, ha a fizikai erőnlét mellett belsőleg is támogatjuk a kondícióját, vagyis megfelelő minőségű tápot és táplálék kiegészítőket adunk neki.

Gazdáját figyeli az Európa Győztes eb

Beszéljünk a dániai bajnokság előtti órákról. Hogy telt a felvezetés előtti idő?

S.A.: Ahogy minden verseny előtt. Megérkeztünk a helyszínre, felállítottam Neonak egy kennelt, majd egy nagyot sétáltunk, labdáztunk és játszottunk a környéken. Utána maradt egy kis idő, ezért együtt néztük a többi versenyzőt. Fontos, hogy a felvezetés előtt milyen pszichés állapotban van a kutya, és ez elsősorban a gazdán múlik. Nekem nyugodt természetem van, nem szoktam izgulni, és ez a higgadtság remekül érződött Neon is.

Hogy mi történik a színfalak mögött, ezt valóban csak a versenyzők tudják. Rivalizálnak az indulók?

S.A.: Természetesen minden nevező között van egy egészséges versengés, elvégre ugyanazért a rangos címért indulunk. Ugyanakkor a kutyások nagyon összetartók, és ez látszik a váratlan helyzetekben is. Amikor például egy gazdi otthon felejtett egy eszközt, vagy esetleg történik valami az állattal, akkor egy emberként segítünk egymásnak. Ezt igazán jó megtapasztalni, ez is igazolja, hogy milyenek a felelősségteljes gazdik.

Sok tapasztalatod van a versenyzés terén. Mióta foglalkozol vele?

S.A.: Kiskorom óta. Az első kutyám egy mentett eb volt, majd lett egy fajtatiszta tacskóm, akivel amatőr kutya szépségversenyeken indultam. Neo három éve van velem, vagyis a profik között még kezdőnek számítok. Még csak néhány éve egyengetem egy kutya karrierjét. Sosem gondoltam volna, hogy sikerül elnyerni az Európa Győztes címet. Nem mertem elbízni magam, és ha őszinte akarok lenni: még most sem merem elbízni magam, pedig már több, mint két hónapja történt.

Milyen terveid vannak Neoval?

S.A.: Még egy világversenyen tervezek indulni vele. Nem szeretnék eljutni addig a pontig, hogy élvezhetetlen legyen számunkra a versenyzés. Amikor azt látom Neon, hogy már nem szereti ezt csinálni, akkor nem fogom erőltetni. A cél az, hogy jól érezzük magunkat, erősödjön a kapcsolatunk és végeredményben Neo boldog kutya legyen. Amit biztosan elmondhatok a jövőt illetően, hogy Neo hamarosan apai örömök elé néz a kis családi kennelünkben, és azon kívül is.

Európa kiállítás kutya verseny kutyakiállítás mudi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!