hirdetés

A magyar fajták jövőjének biztosítása nemzeti érdek – Bemutatkozik a DOGZ konferencia II. szekciója

Gerhát Petra

2023. szeptember 15 - Képek forrása: Getty Images Hungary

2023. október 28-án, szombaton startol a DOGZ konferencia, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a kutyás szakemberek, a tenyésztők és a kutyatartók véleményt cserélhessenek egymással. A hiánypótló rendezvény keretein belül neves szakértők előadásait hallgathatjuk meg, majd a nap végén kerekasztalbeszélgetések során ütköztetjük a nézőpontokat.

hirdetés

A DOGZ konferencián 3 szekcióban zajlanak majd az előadások. Az I. szekció a tiltott kutyafajták jövőjét tárgyalja, a II. szekcióban a nagyragadozókról és a magyar kutyafajtákról lesz szó, a III. szekcióban pedig a városi kutyatartás kerül terítékre. A következőkben a II. szekció előadóival és témáival ismerkedhettek meg. A konferenciára bátran érkezhettek autóval is, hiszen ingyen parkolhattok, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető a helyszín. Az előadások alatt és a szünetekben svédasztalos büfében frissülhettek fel, a jegy tartalmazza a fogyasztás árát is.

Ne feledjétek, szeptember 29-ig  40%-os Early Bird kedvezménnyel vásárolhatók meg a jegyek a DOGZ – A Konferenciára.

Az elmúlt évek során nyilvánvalóvá vált, hogy a tradicionális hazai kutyafajták egyre inkább visszakényszerülhetnek eredeti szerepükbe. A nagyragadozók jelenléte általánossá vált a Kárpát-medencében. A vadmacskák és hiúzok mellett elszaporodó aranysakálok, farkasok és barna medvék a hagyományos állattartásra is egyre nagyobb veszélyt jelentenek. A pásztor- és terelőkutyáknak immár nem csak koordinálniuk kell a rájuk bízott állatokat, hanem védelmezni is. A régi-új feladatok ihlették konferenciánk második szekcióját, mely a Nagyragadozók, magyar kutyafajták címet viseli.

Vajon munkakutyának is alkalmasak a hazai fajták?

Régi-új kihívások a magyar fajtakutyák számára

Nem csak az ebeknek, de a tenyésztőknek és a magyar fajtákat tartó tulajdonosoknak is kihívást jelent az, hogy ismét munkakutyaként gondoljanak az elmúlt évtizedekben leginkább kedvtelésből vagy hagyománytiszteletből tartott magyar kutyákra. A szekció előadói között  neves tenyésztőket, magyar fajtákra specializálódott szakértőket és a szakmai és állami szervezetek képviselőit hallgathatják meg az érdeklődők.

Farkasok, medvék, sakálok és a magyar kutyafajták

Dr. Jakkel Tamás, az FCI magyar elnökének nyitóelőadását követően három teremben, szimultán hallgathatnak előadásokat a résztvevők október 28-án.

A magyar fajtákkal kapcsolatos II. szekciót Krisztina Gayler nyitja meg. A National Wolfwatcher Coalition’s képviselője, a Yellowstone Park ragadozóinak egyik legkiválóbb ismerője a farkasokkal ismerteti meg a hallgatóságot. Megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak a kutyák ősei az ökoszisztémában, milyen előnyei vannak annak, ha egy területen újra elszaporodnak és mivel kell felvértezniük magukat az embereknek, ha a farkasok tévednek a közelbe. Vajon valóban károsak és veszélyesek?

Dr. Csányi Sándor agrármérnök, vadbiológus, egyetemi tanár előadásában a sokáig ismeretlen, egykor és hosszú idő után ismét Magyarország területén élő aranysakálokról mesél.  Buzogány Ágnes követi őt. A tradicionális gazdálkodást folytató gazda családjával Erdélyből települt Magyarországra. A korábban, a Havasokban szerzett tapasztalatait is megosztja a közönséggel – legyen szó állattartásról, medve-veszélyről és a magyar kutyafajtákról, akik állatait védelmezik.

A terelőkutyák jövőjét számtalan előadásunk érinti

Terelő- és pásztorkutyák új szerepben

Következő előadónk Tóth Jelena Krisztina, a Homokháti Erdők Ura Erdélyi Kopó Kennel tulajdonos-tenyésztője az erdélyi kopók vadászatban betöltött szerepéről beszél majd. Szabó István folytatja a sort a hazai fajták tenyésztőit képviselve. Az ezüstkoszorús mestertenyésztő, a Sárréti Sinka Kuvasz Kennel tulajdonosa, számos világgyőztes kuvasz tenyésztőjeként a fajta jelenét és jövőjét veszi számba. Mivel több mint másfél évtizede aktívan dolgozik a fajtatiszta kuvaszok eredeti feladatkörbe történő kihelyezésén, így ilyen irányú tapasztalatait is ismerteti.

Az ebédszünetet követően Antal Ferenc nemzetközi küllembírót hallgathatják majd az érdeklődők. A Magyar Puli Klub tenyésztésvezetője az összes magyar fajtával tapasztalatokat szerzett már korábban, tenyésztői és bírói szempontból is. Jelenlegi hivatása a hazai kutyafajták megőrzése, a mai világ kihívásait követve, a genetikai sokszínűség megőrzése mellett. Előadásában a terelőkutyák jelenlegi helyzetét ismerteti majd a hallgatósággal. Őt követi a színpadon Nagy András, az erdélyi pásztorkutyák kutatója, a Magyar Komondor Egyesület fajtarehabilitációs programjának kidolgozója, aki a komondorok jelenlegi helyzetéről, jövőbeni szerepéről tart előadást.

Az agarak sem maradhatnak ki a hagyományos fajtákat felvonultató programunkból. Kecskés Zsófia előadásán az agarászattal ismerkedhetünk meg – természetesen a magyar agár szempontjából. A Fényűző Magyar Agár Kennel vezetője diplomás tenyésztő, több mint 15 éve foglalkozik a fajtával.

Kovács Attila a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) projektkoordinátora, a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet elnöke a szervezet munkáját ismerteti, különös tekintettel a hagyományos magyar fajtákkal kapcsolatos munkájukra. Ő a koordinátora „A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok elvégeztetése és az ebfajták népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása” projektnek is, így természetesen szóba kerülnek a fajtamegőrzéssel kapcsolatos eddigi eredmények is.

A hagyományos feladatok napjainkban ismét terítékre kerültek. Vajon alkalmasak még rájuk a magyar kutyafajták?

A magyar kutyafajták nemzetünk kincsei

Nemzeti kincseink, magyar fajtáink védelméről beszél majd Dr. Simicskó István második szekciónk utolsó előtti előadásán. A kutyákkal legendás kapcsolatot ápoló politikus, országgyűlési képviselő- és nem mellesleg az A családhoz tartozó – Canis Lupus Familiaris – Gondolatok a kutyákról című könyv szerzője – a fajtamegőrzés elméletibb aspektusát ismerteti, mint a magyar állam képviselője.

S hogy teljes legyen a paletta, az eddig önálló fajtaként el nem ismert sinkák és májzlik szakavatott kutatója, Czéher György zárja a napot. Az ősi, archaikus kutyafajtákat kutató szakember a régmúlt kutyatartási szokásaiba vezet minket egy újfajta nézőpontot kínálva hallgatóinak.

S mint a többi szekció végén, a magyar fajták esetében is kerekasztalbeszélgetéssel zárul a nap. Antal Ferenc, Nagy András, Kovács Attila, Szabó István és Czéher György beszélgetése igazán izgalmasnak ígérkezik.

 

A konferenciáról további részleteket a DOGZ honlapján olvashatsz. A jegyeket Early Bird kedvezménnyel (40%) szeptember 29-ig vásárolhatod meg. Nagy szeretettel várunk!

aranysakál archaikus barna medve csányi vilmos dogz dogz konferencia Erdély erdélyi kopó farkas hagyományos havasok jakkel tamás komondor külföldön népszerű magyar fajták küllembíró kutyatenyésztés kuvasz magyar agár magyar fajták májzli mudi nagyragadozó puli sinka vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink