hirdetés

A magyar fajták jövőjének biztosítása nemzeti érdek – Bemutatkozik a DOGZ konferencia II. szekciója

Gerhát Petra, 2023. szeptember 15 - Képek forrása: Getty Images Hungary

2023. október 28-án, szombaton startol a DOGZ konferencia, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a kutyás szakemberek, a tenyésztők és a kutyatartók véleményt cserélhessenek egymással. A hiánypótló rendezvény keretein belül neves szakértők előadásait hallgathatjuk meg, majd a nap végén kerekasztalbeszélgetések során ütköztetjük a nézőpontokat.

hirdetés

A DOGZ konferencián 3 szekcióban zajlanak majd az előadások. Az I. szekció a tiltott kutyafajták jövőjét tárgyalja, a II. szekcióban a nagyragadozókról és a magyar kutyafajtákról lesz szó, a III. szekcióban pedig a városi kutyatartás kerül terítékre. A következőkben a II. szekció előadóival és témáival ismerkedhettek meg. A konferenciára bátran érkezhettek autóval is, hiszen ingyen parkolhattok, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető a helyszín. Az előadások alatt és a szünetekben svédasztalos büfében frissülhettek fel, a jegy tartalmazza a fogyasztás árát is.

Ne feledjétek, szeptember 29-ig  40%-os Early Bird kedvezménnyel vásárolhatók meg a jegyek a DOGZ – A Konferenciára.

Az elmúlt évek során nyilvánvalóvá vált, hogy a tradicionális hazai kutyafajták egyre inkább visszakényszerülhetnek eredeti szerepükbe. A nagyragadozók jelenléte általánossá vált a Kárpát-medencében. A vadmacskák és hiúzok mellett elszaporodó aranysakálok, farkasok és barna medvék a hagyományos állattartásra is egyre nagyobb veszélyt jelentenek. A pásztor- és terelőkutyáknak immár nem csak koordinálniuk kell a rájuk bízott állatokat, hanem védelmezni is. A régi-új feladatok ihlették konferenciánk második szekcióját, mely a Nagyragadozók, magyar kutyafajták címet viseli.

Vajon munkakutyának is alkalmasak a hazai fajták?

Régi-új kihívások a magyar fajtakutyák számára

Nem csak az ebeknek, de a tenyésztőknek és a magyar fajtákat tartó tulajdonosoknak is kihívást jelent az, hogy ismét munkakutyaként gondoljanak az elmúlt évtizedekben leginkább kedvtelésből vagy hagyománytiszteletből tartott magyar kutyákra. A szekció előadói között  neves tenyésztőket, magyar fajtákra specializálódott szakértőket és a szakmai és állami szervezetek képviselőit hallgathatják meg az érdeklődők.

Farkasok, medvék, sakálok és a magyar kutyafajták

Dr. Jakkel Tamás, az FCI magyar elnökének nyitóelőadását követően három teremben, szimultán hallgathatnak előadásokat a résztvevők október 28-án.

A magyar fajtákkal kapcsolatos II. szekciót Krisztina Gayler nyitja meg. A National Wolfwatcher Coalition’s képviselője, a Yellowstone Park ragadozóinak egyik legkiválóbb ismerője a farkasokkal ismerteti meg a hallgatóságot. Megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak a kutyák ősei az ökoszisztémában, milyen előnyei vannak annak, ha egy területen újra elszaporodnak és mivel kell felvértezniük magukat az embereknek, ha a farkasok tévednek a közelbe. Vajon valóban károsak és veszélyesek?

Dr. Csányi Sándor agrármérnök, vadbiológus, egyetemi tanár előadásában a sokáig ismeretlen, egykor és hosszú idő után ismét Magyarország területén élő aranysakálokról mesél.  Buzogány Ágnes követi őt. A tradicionális gazdálkodást folytató gazda családjával Erdélyből települt Magyarországra. A korábban, a Havasokban szerzett tapasztalatait is megosztja a közönséggel – legyen szó állattartásról, medve-veszélyről és a magyar kutyafajtákról, akik állatait védelmezik.

A terelőkutyák jövőjét számtalan előadásunk érinti

Terelő- és pásztorkutyák új szerepben

Következő előadónk Tóth Jelena Krisztina, a Homokháti Erdők Ura Erdélyi Kopó Kennel tulajdonos-tenyésztője az erdélyi kopók vadászatban betöltött szerepéről beszél majd. Szabó István folytatja a sort a hazai fajták tenyésztőit képviselve. Az ezüstkoszorús mestertenyésztő, a Sárréti Sinka Kuvasz Kennel tulajdonosa, számos világgyőztes kuvasz tenyésztőjeként a fajta jelenét és jövőjét veszi számba. Mivel több mint másfél évtizede aktívan dolgozik a fajtatiszta kuvaszok eredeti feladatkörbe történő kihelyezésén, így ilyen irányú tapasztalatait is ismerteti.

Az ebédszünetet követően Antal Ferenc nemzetközi küllembírót hallgathatják majd az érdeklődők. A Magyar Puli Klub tenyésztésvezetője az összes magyar fajtával tapasztalatokat szerzett már korábban, tenyésztői és bírói szempontból is. Jelenlegi hivatása a hazai kutyafajták megőrzése, a mai világ kihívásait követve, a genetikai sokszínűség megőrzése mellett. Előadásában a terelőkutyák jelenlegi helyzetét ismerteti majd a hallgatósággal. Őt követi a színpadon Nagy András, az erdélyi pásztorkutyák kutatója, a Magyar Komondor Egyesület fajtarehabilitációs programjának kidolgozója, aki a komondorok jelenlegi helyzetéről, jövőbeni szerepéről tart előadást.

Az agarak sem maradhatnak ki a hagyományos fajtákat felvonultató programunkból. Kecskés Zsófia előadásán az agarászattal ismerkedhetünk meg – természetesen a magyar agár szempontjából. A Fényűző Magyar Agár Kennel vezetője diplomás tenyésztő, több mint 15 éve foglalkozik a fajtával.

Kovács Attila a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) projektkoordinátora, a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet elnöke a szervezet munkáját ismerteti, különös tekintettel a hagyományos magyar fajtákkal kapcsolatos munkájukra. Ő a koordinátora „A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok elvégeztetése és az ebfajták népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása” projektnek is, így természetesen szóba kerülnek a fajtamegőrzéssel kapcsolatos eddigi eredmények is.

A hagyományos feladatok napjainkban ismét terítékre kerültek. Vajon alkalmasak még rájuk a magyar kutyafajták?

A magyar kutyafajták nemzetünk kincsei

Nemzeti kincseink, magyar fajtáink védelméről beszél majd Dr. Simicskó István második szekciónk utolsó előtti előadásán. A kutyákkal legendás kapcsolatot ápoló politikus, országgyűlési képviselő- és nem mellesleg az A családhoz tartozó – Canis Lupus Familiaris – Gondolatok a kutyákról című könyv szerzője – a fajtamegőrzés elméletibb aspektusát ismerteti, mint a magyar állam képviselője.

S hogy teljes legyen a paletta, az eddig önálló fajtaként el nem ismert sinkák és májzlik szakavatott kutatója, Czéher György zárja a napot. Az ősi, archaikus kutyafajtákat kutató szakember a régmúlt kutyatartási szokásaiba vezet minket egy újfajta nézőpontot kínálva hallgatóinak.

S mint a többi szekció végén, a magyar fajták esetében is kerekasztalbeszélgetéssel zárul a nap. Antal Ferenc, Nagy András, Kovács Attila, Szabó István és Czéher György beszélgetése igazán izgalmasnak ígérkezik.

 

A konferenciáról további részleteket a DOGZ honlapján olvashatsz. A jegyeket Early Bird kedvezménnyel (40%) szeptember 29-ig vásárolhatod meg. Nagy szeretettel várunk!

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon