hirdetés

Csányi Vilmos előadását is meghallgathatod a DOGZ konferencián!

Hangai Lilla

2023. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

2023. október 28-án, szombaton kerül megrendezésre a DOGZ konferencia, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a kutyás szakemberek, a tenyésztők és a kutyatartók véleményt cserélhessenek egymással. A hiánypótló rendezvény keretein belül neves szakértők előadásait hallgathatjuk meg, majd a nap végén kerekasztalbeszélgetések során ütköztetjük a nézőpontokat.

hirdetés

A DOGZ konferencián 3 szekcióban zajlanak majd az előadások. Az I. szekció a tiltott kutyafajták jövőjét tárgyalja, a II. szekcióban a nagyragadozókról és a magyar kutyafajtákról lesz szó, a III. szekcióban pedig a városi kutyatartás kerül terítékre. A következőkben a III. szekció előadóival és témáival ismerkedhettek meg.

Szeptember 29-ig, 40%-os Early Bird kedvezménnyel vásárolhatók meg a jegyek. 

Szeretjük a kutyákat

A kutyák száma hazánkban meghaladja már a 3 milliót is, ami azt jelenti, hogy minden második háztartás kutyatartó. Több felmérésből kiderül, hogy kedvenceinket abszolút családtagnak tekintjük, ám az is látszik, hogy a lelkesedésünk és jó szándékunk ellenére több területen is érdemes bővíteni az ismereteinket és tudásunkat. A konferencia remek lehetőséget nyújt egy laikus, átlagos kutyásnak is a fejlődésre és új, hasznos ismeretanyag megszerzésésre.

A szekciót Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár és szerző előadása nyitja meg, a Miért a kutya az ember legjobb barátja? címmel. Őt egyetlen kutyásnak sem kell bemutatni; biztosak vagyunk benne, hogy előadása most is szórakoztató, informatív és elgondolkodtató lesz.

Őt követi állandó külsős szerzőnk, Dr. Kajó Cecília jogász, aki 25 éve dolgozik a közigazgatás területén. Szakterülete a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog. Témájának címe az Állatkínzás-e a kutya humanizálása?. Cilit hallottuk már előadni, így tudjuk, hogy jogi kérdéseket is képes közérthetően és érdekfeszítően választ adni.

A következő előadó Márton Attila, aki szintén az Az Én Kutyám magazin állandó szerzője a kezdetektől. Attila sok éves tapasztalattal rendelkezik a kutyatartás és tenyésztés területén. Bizonyított már a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél, mint ügyvezető, de dolgozott a litván és belga kennel klubnak is. Jelenleg az FCI PR tanácsadója és tagja a szervezeten belül meg a kutyák jóllétével és egészségével foglalkozó szakbizottságnak is. Témája az A kutya családtag. Vagy mégsem?.

DOGZ Konferencia – 2023- október 28. Várunk téged is!

Kutyák a városi környezetben

A következő 3 előadás a kutyák városi életmódját tárgyalja különböző szemszögekből. Megyesi Eszter, az Urban Dog trénere a Milyen problémákkal fordulnak a városi kutyatartók az Urban Dog szakértőihez? címmel szólal fel.

Dr. Balatonyi Lilla állatorvos szintén számos esetben volt segítségünkre az egészségügyi cikkeknél. Témájának címe a Városi életmód és a tipikus kutyabetegségek összefüggései. Hogy előzzük meg?. Nincs olyan városi gazdi, akit a kérdés ne érintene!

Tollár Mónikának pedig a szinte lehetetlennel próbálkozott, és sikerült neki! Az ország legnagyobb önkéntes, civil hobbikutyás szervezetét építette fel úgy, hogy korábban kutyája sem volt. A Vizsla Túra alapítójával az oldalunkon is megjelent már interjú. A konferencián a Hogyan szervezzünk kutyás közösséget a nagyvárosban? címmel tart előadást.

Ezt követően ebédszüneten pihenhetjük ki a koncentráció fáradalmait.

További izgalmas témáink: etológia, kistestű vadászkutyák, a kutyatartás jogi háttere

Az ebédszünetet követően Tóth Kata Mária ELTE TTK Etológia Tanszékének hallgatója, a Best Dog Kutyaközpont biológus és kutyakiképző ismerteti velünk, hogy milyen újdonságok vannak jelenleg az etológiai kutatásokban.

Csörgő Balázs, a Dog Solution oktatója tenyésztőcsaládba született, karrierje során rengeteget foglalkozott problémás kutyákkal, 2013 óta terápiás kutyakiképző. Meglátásai ezért nagyon hasznosak lesznek, amit a Hogyan élhet egy kutya minőségi életet egy városban? című előadásában ismerhetünk meg.

Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon szóvivője egy rettentően érdekes kérdésben fejti ki a véleményét. Az állatmentők és social média. Milyen út vezet a támogatókhoz? című előadást már alig várjuk!

Vértes Luca, az IDESÜSS Kennel tacskó tenyésztője a Kistestű vadászkutyák a városban címmel tart előadást. Szintén egy rendkívül aktuális téma; imádjuk az ilyen típusú ebeket és természetes, hogy az idő elteltével módosult a szerepük, mégis keveset beszélünk a kihívásokról, amikkel így szembe kell nézniük.

Luca után Dr. Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnökével szintén készítettünk már interjút. A konferencián A kutyatartás jogi háttere – mit szabad, mit nem kutyásként? címmel ad elő. Szintén egy olyan téma, amely minden felelős kutyatartót közvetlenül érint.

A harmadik szekciót Fintha Mátyás és Vásárhelyi Kinga zseniális előadása zárja majd Kutyabarát urbanisztika címmel. Éveken keresztül monitorozták a kutyatartókat és a városi környezetet is, hogy teljes és reális képet kaphassanak arról, hogy egy városban hogyan érdemes kihasználni úgy a teret, hogy az a kutyásoknak is előnyére váljon.

A konferenciáról további részleteket a DOGZ honlapján olvashatsz. A jegyeket Early Bird kedvezménnyel (40%) már csak szeptember 29-ig vásárolhatod meg. A konferencia területén ingyenes a parkolás és egész nap biztosított a svédasztalos ellátás, amely természetesen benne van a jegyárban. Nagy szeretettel várunk!

csányi vilmos dogz konferencia Dr. Kajó Cecília kutyatartás Magyarország Márton Attila

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink