hirdetés

Dr. Simicskó István interjú: „Az egyik dédnagyapám pásztor ember volt és mindig mudikkal dolgozott.”

Hangai Lilla

2023. október 20 - Képek: Dr. Simicskó István, Az Én Kutyám

Dr. Simicskó István frakcióvezető úrral a 2023. október 28-án megrendezésre kerülő DOGZ Konferencia kapcsán beszélgettünk. Szóba került a magyar fajták génmegőrzését támogató projekt, a tenyésztőszervezetek és az állam együttes tevékenysége a szaporítók elleni küzdelemben valamint volt lehetőségünk személyesebb hangvételű kutyás kérdések megvitatására is.

hirdetés

Dr. Simicskó István a DOGZ Konferencia, az A Magyar fajták jövőjének biztosítása nemzeti érdek elnevezésű II. számú szekcióban ad majd elő A magyar állam szerepe a magyar fajták megőrzésében címmel. (A szekció további előadóról és a részletekről a DOGZ honlapján tájékozódhatsz.) Ha pedig érdekel, hogy mi köti olyan szorosan a frakcióvezető urat a kutyákhoz és melyik a kedvenc magyar fajtája, olvass tovább!

Dr. Simicskó István

– Magyarország a világon az elsők között ismerte fel az ősi kutyafajták védelmének fontosságát. Mi inspirálta a kormányt arra, hogy ezt a területet is támogassa? Miért érzik fontosnak a magyar fajták védelmét?

Dr. Simicskó István: Őseink életét végig kísérte az állattartás és az állattenyésztés. Az emberiség ismert története szerint az első élőlény, aki az ember mellé szegődött, a kutya volt. Más állatok „háziasítása” jóval később kezdődött. Jelen korunk gyors változásokon megy keresztül, a technika, technológia fejlődése, az emberek életmódjának átalakulása kicsit elvonta a figyelmet az ősi, régi magyar állatfajták tenyésztéséről.

A régi magyar állatfajták – köztük a kilenc magyar kutyafajta – eleven örökséget jelentenek számunkra. Elődeink tudása, tapasztalata alakította a fajták tenyésztését. A mi felelősségünk, hogy megmentsük és felkaroljuk a magyar állatfajtákat gyermekeink, unokáink számára. Ezért írtam meg és nyújtottam be 2003-ban (húsz éve) az Országgyűlésnek a régi magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló országgyűlési határozatot. Örülök, hogy a kormány felkarolta az ügyet.

Rövidszőrű magyar vizsla.

A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok eredményeinek ismertetése, géntérképek bemutatása elnevezésű projekt 2019-ben indult, 5 évre szól és több mint 12 milliárd forintos keretösszeg áll a kutatók rendelkezésére. Hol tart most a projekt, milyen eredményeket értek el eddig?

S. I.: Úgy tudom, jó ütemben halad. Nagy dolog, hogy elsőként ismertük fel a génmegőrzés fontosságát. Fajtánként 4-4 egyed DNS-ét vizsgálják. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a fajták nem terheltek.

– A tenyésztőszervezetek és az állam fő céljai közé tartozik az is, hogy a magyar fajták tenyésztése minél ellenőrizhetőbb körülmények között történjen. Mi a tapasztalatuk, a tenyésztők örülnek ennek a változásnak? Szívesen működnek együtt?

S. I.: Minden ország saját joga – és szerintem – kötelessége is, hogy mint „fajtagazda” ország odafigyeljen a hazai állattenyésztés színvonalára. A tenyésztők döntő többsége örömmel fogadta az állami segítséget. Álláspontom szerint minden felelősen gondolkodó tenyésztő elvárja az államtól, hogy lépjünk fel a szaporítókkal szemben.

Merle mudi.

– Ha nem bánja, evezzünk most egy kicsit személyesebb vizekre. Miként lett részese a kutyás projektnek? Honnan jön az ebek iránti szeretete és érdeklődése?

S. I.: Családunkban gyermekkorom óta és napjainkban is van kutya. El sem tudnám képzelni az életem kutyák nélkül. Szüleim mindig megvették nekem a kutyaújságot. Rengeteg kutyás könyvem van. Néhány éve én is írtam egyet, A családhoz tartozó címmel. Igyekszem átadni a kutyák iránti szeretetemet három gyermekemnek. Jelenleg egy mudink, egy sarplaninacunk és egy kaninchen szálkás tacsink van.

– Elárulja személyes kedvenc magyar kutyafajtáját?

S. I.: A magyar fajták közül a mudi áll a legközelebb hozzám. Az egyik dédnagyapám pásztor ember volt és mindig mudikkal dolgozott. 20-25 évvel ezelőtt, méltatlanul, a fajta szinte a kihalás szélére került. Azért vettünk akkoriban mudit, hogy segítsük népszerűsíteni e fajtát. Ennek keretében az ajándékozási cél vezetett ahhoz, hogy több almunk volt, így több képviselőtársamnak és Áder János akkori köztársasági elnök úrnak is ajándékoztam kölyköket. Hála a Jóistennek a mudi ismét népszerű lett!

(A nyitóképen a frakcióvezető úr és Picur látható.)

DOGZ konferencia előadóiról, a részletes programról és a jegyárakról itt tájékozódhatsz.

A rendezvény területén ingyenes a parkolás és egész nap biztosított a svédasztalos ellátás is, ami természetesen benne van a jegyárban. Nagy szeretettel várunk!

dogz dogz konferencia Dr. Simicskó István interjú kutyatartás magyar kutyafajták Magyarország mudi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink