hirdetés

Tönkretett hungarikumok: ezekre a kutyákra már rá sem ismerni

Szénási Szimonetta

2023. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

Megrázó képeket osztott meg a Viharsarki Állatőrség Alapítvány, rámutatva, az állatkínzás milyen sokféle formát ölthet.

hirdetés

A szóban forgó két esetben az egyik kutyát, egy fekete pulit csak véletlenül fedezték fel a szervezet tagjai, akiknek a rendőrök segítettek elhozni a szörnyen elhanyagolt jószágot. A másik kutyus pedig maga sétált be egy házhoz, minden bizonnyal végső kétségbeesésében, segítséget kérni. Szerencséje volt, mert az ott lakók ideiglenesen be tudták fogadni. Az állatorvosi ellátását, a nyírást, valamint az etetést a szervezet állja.

Mindkét kutya fiatal és kedves, a fehér kan, a sötét pedig szuka – derül ki a bejegyzésből. Mindkettő büszke hungarikumunk – ám jelen állapotukban rájuk sem lehet ismerni. Ez tovább szomorítja a szívünket, hiszen amellett, hogy hazánkban folyamatosan kampányolnak az állatkínzás ellen és az állatok védelmében, külön hangsúlyt fektetnek a magyar kutyafajták népszerűsítésére, a fajták védelmére, valamint a róluk való ismeretek mind szélesebb körben való terjesztésére.

Sokan aggódnak a jövőjük felől, félve, nehogy eltűnjenek ezek a roppant okos négylábúak. Ennek ellenére sok közülük ehhez a két párához hasonlóan méltatlan körülmények között, elhanyagolva, sőt bántalmazva sínylődnek gazdának abszolút alkalmatlan embereknél.

A puli egy okos, különleges küllemű fajta.

A hungarikumok védelme

Idézzük, miként fogalmaznak a hungarikumként számon tartott magyar fajtákról:

A magyar kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) a magyar ember évszázados tenyésztői munkájának eredménye, hozzátartoznak a hazai tájhoz. A tenyésztő szervezetek célja, hogy a magyarországi állomány, szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedekből tevődjön össze. A tenyésztés során kiemelkedően fontos a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, mind a hagyományos, mind a XXI. század követelményeinek megfelelő készségek fenntartása.

A puli csodája

Ahogy korábban írtunk róla, a puli egy roppant különleges magyar fajta:

A hazai pásztorok leghűségesebb barátjának tartották. Mára már kiváló házi kedvenc, kiállítási kutya, de akár sporttárs is lehet. Kivételesen intelligens, élénk és kötődő társ. Szinte senki nem sétál el úgy mellette, hogy ne csodálná meg különleges megjelenését.

A két mentett kutya mellett csak azért állt volna meg valaki, hogy elszörnyülködjön elhanyagolt külsejükön. Szerencsére ők már jó kezekben vannak, és bízunk benne, hogy egyre kevesebb négylábúnak kell elszenvednie ehhez hasonló sorsot.

Ugyanis az állatvédelmi törvény kimondja, hogy a nem megfelelő tartási körülmények, az elhanyagolás, a nem kielégítő táplálás ugyanolyan állatkínzásnak minősülnek, mintha valaki bántalmazná az adott jószágot. Ilyenkor pedig közbe lehet avatkozni, jelezve a helyi jegyzőnek, a rendőrségnek vagy az állatvédőknek a problémát.

Ha bajbajutott állatot találsz, jelezd a hatóság vagy a jegyző felé!

Te se hunyj szemet hasonló helyzetben, hiszen egy telefonhívás sokszor életet ment!

Konferencián is tárgyaljuk

Ha szeretnél többet megtudni a magyar fajtákról, érdekel a jelenük, valamint az, milyen jövőt jósolnak nekik a tenyésztők és a velük foglalkozó szakemberek, akkor mindenképp gyere el október 28-án a DOGZ konferenciára, Magyarország első és egyetlen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditál kutyás szakmai napjára.

A rendezvény második szekcióját teljes egészében a magyar kutyafajtáknak szenteljük, ahol többek között szó lesz a terelőkutyák jelen helyzetéről, arról, mire képes a kuvasz, vagy miként zajlik az agarászat a magyar agarakkal. Emellett a nem fajtásított májzlit és sinkát is jobban megismerheted!

A magyar fajtákon kívül pedig a városi kutyatartással, valamint a tiltott kutyafajtákkal is külön szekcióban foglalkozunk.  Az esemény részleteiről ITT olvashatsz!

állatkínzás állatmentés dogz dogz konferencia életmentés hungarikum magyar kutyafajták puli

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!