hirdetés

3 ok, amiért menő magyar kutyafajtát tartani

Hangai Lilla

2023. november 10 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Ha rendszeresen olvasod a magazint, akkor tudod nagyon jól, hogy milyen elkötelezettek vagyunk a magyar kutyafajták mellett. Egyrészt azért, mert lenyűgözőnek tartjuk őket mind külső, mind belső tulajdonságaikat tekintve és a persze történelmüket nézve is. Másrészt nem tagadjuk, munkál bennünk egy kis nemzeti öntudat is.

hirdetés

A DOGZ konferencián egy teljes szekciót szenteltünk a magyar kutyafajtáknak, és meg kell mondanunk, minden egyes előadó odabilincselt bennünket a székhez. A prezentációik adták az ötletet a következő cikkhez, ugyanis hisszük, hogy tényleg menő magyar fajtát tartani. De persze csak akkor, ha megfelelő módon be tudod illeszteni az életstílusodba és körülményeidbe; de ez minden más fajtára is igaz!

Rövidszőrű magyar vizsla. (Kép: Az Én Kutyám)

1. Családi kutyák a javából

Kezdjük talán a legfontosabb ponttal. A magyar fajták elsősorban vadász- és pásztorkutyák, akiknek az életmódunk megváltozása miatt eltűnt a munkahelye. Szerencsére olyan ebekről van szó, akik jól alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, így tarthatjuk őket családi kutyaként. Bizonyos feltételek mellett.

A kulcs az, hogy felismerjük, minden család más, minden leendő kutyatartó más. Más az aktivitási szint, más a habitus, mások a lakhatási körülmények. Egy otthonülő, csendes, kevésbé aktív otthonban egy mudi nem fogja jól érezni magát, mert rengeteg mozgásra és külső ingerre van az ebnek szüksége; ugyanakkor, ha van porta, a békés, de elképesztően szeretetteljes és lojális komondor szinte biztos, hogy boldogan csatlakozna a famíliához.

Kuvasz.

A felelős kutyatartás alapköve a helyes fajta kiválasztása. Tanulmányozd a fajtaleírásainkat, vedd fel a kapcsolatot a tenyésztőkkel. Nagyon szívesen válaszolnak a kérdésekre, hiszen nekik is az a céljuk, hogy a kiskutyák olyan helyre kerüljenek, ahol teljes, kiegyensúlyozott életet élhetnek.

2. Tehetsz egy jó ügy érdekében

A tenyésztők, a kutyás szervezetek és a kormány is folyamatosan azon munkálkodik, hogy megőrizzék az utókornak a magyar kutyafajtákat. Ez nem egy egyszerű feladat, ugyanis a történelem során rájuk járt a rúd; talán a II. világháború vasökle mérte rájuk a legnagyobb csapást, de az előbb említett munkahelyek elvesztése sem kímélte őket. A rehabilitáció folyamatosan zajlik, de ha nem veszi meg senki a tenyésztőktől a kutyákat, az semmit sem ér önmagában.

Pumi. (Kép: Eszement Pumi Kennel)

Őszintén szólva mindig megdobban a szívünk, ha az országot járva a kerítés lécein át egy kuvasz vagy puli, vagy ne adj’ Isten egy erdélyi kopó dugja ki a fejét, a futtatóban egy magyar agár rohangál vagy a túrán egy bongyor kis pumi vagy egy vizsla lépked velünk szemben. A legkönnyebb úgy felhívni ezekre a fajtákra mások figyelmét is, ha láthatják őket, nem csak hallhatnak róluk. Kutyások között pedig szerintük mindig felvágásra adhat okot a magyar fajta tartása; te ugyan nem örökbefogadtál egy ebet, de része vagy a fajtamentésnek.

3. Szép kutyák, okos kutyák

9 magyar fajta van, és nincs köztük két hasonló. Olyanok, mint mi, magyarok; a különbözőségünkben is hasonlóak vagyunk. Az ugyanis az összes saját fajtáról elmondható, hogy mind egyedi, de mégis mind nagyon kedves a szemnek. A legtöbbjük karbantartása nem igényel különösebb odafigyelést; még a pulié sem, ha tudod, hogy mit kell csinálnod!

Magyar agár.

A felelős tenyésztőtől vásárolt magyar fajták pedig jó egészségnek örvendenek, az intelligenciájuk kimagasló, a temperamentumuk pedig megfelelő tréning és nevelés mellett alkalmassá teszi őket teljes mértékben az emberekkel való nyugodt, de sosem unalmas együtt élésre.

A cikket elolvasva lehetséges, hogy úgy érzed, elfogultak vagyunk. Nem, nem vagyunk. Régóta foglalkozunk már ezekkel az ebekkel, igyekszünk megragadni minden alkalmat, hogy még jobban megismerjük őket, azért bátran, teljes mellszélességgel állunk ki amellett, hogy kivételes jószágok, akik rengeteg örömöt és némi plusz büszkeséget is csempészhetnek a tulajdonosaik életébe azért, mert magyarok.

Komndor.

(Létezik 2 másik magyar fajta is, a sinka és a májzli, melyeket az FCI nem ismer el hivatalos fajtaként, és akik megmaradtak teljes mértékben munkakutyának. Itt és itt olvashatsz róluk bőebben.)

drótszőrű magyar vizsla erdélyi kopó komondor kutyatartás kuvasz magyar agár magyar kutyafajta magyar kutyafajták Magyarország májzli mudi puli pumi rövidszőrű magyar vizsla sinka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink