hirdetés

Erdélyi kopó fajtaleírás: egykor kiirtandó dúvad, mára nemzeti kincs

László Enikő

2021. március 22

A magyarok ritka vadászkutyáját, az erdélyi kopót a második világháború után teljesen kihaltnak hitték. Az ősi fajta azonban sikeresen megmenekült, és ma már nemzeti kincsként tartják számon.

hirdetés

Az erdélyi kopó egy rendkívül kitartó, jó szimatú vadászkutya, aki csak határozott gazdák számára javasolt. Bizalmát ki kell érdemelni, de ha ez megtörtént, rendkívül hűséges és kiváló társ válik belőle. Az ősi ösztönök a mai napig megmutatkoznak benne, ezért is kiemelkedő hajtókutya. Azonban csak olyan gazdának ajánlott, aki megfelelő időt tud rá fordítani. Cserébe pedig egy szeretetteljes, védelmező társat kap maga mellé.

Eredete

A legtöbb szakirodalom ősi magyar fajtának említi a kopót, aki a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát-medence területére. Ezek a kutyák a már itt élő ebekkel keveredtek, így alakult ki a pannon kopó, az erdélyi kopó egyik közvetlen őse. Ezek a ebek évszázadokon keresztül hűséges társai voltak a vadászoknak. A kopó szóról az első írásos feljegyzés 1237-ből származik, a szó eredeti jelentése elkapó, megfogó volt. A 17. században az Erdélyben kialakult kopót számos serlegen ábrázolták, korábban pedig a Képes krónika miniatúráin is ábrázolták már.

A fajta megítélése igen változó volt az idők során. Évszázadokon át tisztelték és nagy becsben tartották ezt a rendkívül tehetséges vadászt. Nemesi, királyi udvarok ékének számított, a vadászok legtehetségesebb társa volt. A bátor és rettenthetetlen erdélyi kopó falkában akár medvéket is képes volt leteríteni. Tehetségéből mit sem vesztett az idők során. A gyalogvadászat mestere. Csendben keresi a vadat mindaddig, amíg meg nem találja. Jellegzetes technikája, hogy nem űzi, hanem tereli az elejtendő állatot a vadász felé. Vérében van, hogy az elejtett vadat nem hagyhatja ott, türelmesen vár, míg az ember meg nem érkezik. Egészen 2000-ig két változata is létezett, a rövidlábú erdélyi kopót azonban törölték a hivatalos fajták közül, mert túl nagy méretbeli eltérés volt közte, és hosszabb lábú társai között. A kisebb változat apróvadakra, míg a nagyobbak nagyvadakra vadásztak, mint a vaddisznó, bölény vagy a medve. Ha egy kutya kisebb termetű áldozatra bukkan, azt csengő hanggal jelzi, viszont a termetesebbeket méllyel.

A kihaltnak hitt fajta

1947-ben azonban szörnyű csapás sújtotta az erdélyi kopót. Románia kiirtandó dúvadnak nyilvánította a fajtát és szinte az összes példány eltűnt. A magyarellenesség mellett az akkori szocialista rezsim a főúri vadászatot sem preferálta. 1971-ben Magyarország rendezte a Vadászati Világkiállítást, ahol magyar vadászkutya fajtákat akartak bemutatni. Már 1962-ben elkezdték felkutatni a kihaltnak vélt fajtát, melyből 1944-óta nem regisztráltak egyetlen almot sem. 1968-ban Fodor Tamás és Győrffy Lajos Máramarosszigeten azonban rábukkant két példányra, Mózsira és Rékára.

A Nyisztor Péter tenyészetéből származó ebek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe kerültek. Később újabb példányok is előkerültek. Ezeknek a kutyáknak és a fajta elkötelezett híveinek köszönhetjük, hogy az erdélyi kopók ma is léteznek, habár még mindig alacsony számban. Még ugyanebben az évben az FCI hivatalosan is elismerte mint kilencedik magyar kutyafajtát. 2017-től az összes hazai fajtával egyetemben hungarikumnak számít. Mivel 2018-ban csupán 24 egyedet törzskönyveztek, 2020 őszén az Országgyűlés felmentette az erdélyi kopót a vadászati törvény alól, miszerint 45 cm-nél nagyobb kutyával nem lehet nagyvadra vadászni. Ezzel igyekeznek elérni, hogy az erdélyi kopó még jobban elterjedjen.

Fajtastandard

Az erdélyi kopó egy közepes testű vadászkutya. Testfelépítése atletikus, nem durva, de nem is vékony csontú. Szőrzete rövid, sűrű, durva tapintású és fényes. Alapszíne a fekete, szemboltívén, a fangon és végtagjain cser jegyekkel. Testén fehér jelek is megtalálhatók, de a túl sok fehér szín nem kívánatos. Marmagassága nemtől függően 55-65 centiméter, testsúlya minimum 25 kg. Mozgása nyújtott, nem tipegő. Feje hosszúkás, de nem elhegyesedő. Szemei középnagyok, mandula alakúak és sötétbarnák. Fülei középmagasan tűzöttek, pofára simulva lógnak. Farka középmagasan tűzött, nyugalmi állapotban alsó harmada kissé felfelé ívelt. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

Határozott nevelést igényel, különben könnyen a gazda fejére nő. Rendkívül elegáns, nemes kutya, akinek ki kell érdemelni tiszteletét. Akit igazán elfogad, az iránt örök hűséget érez. Vadászkutya révén önálló, ezért a behívást az első vezényszavak között kell neki megtanítani. Mindezek ellenére azonban nem egy rideg, tartózkodó kutyát kell elképzelni, ha az erdélyi kopóra gondolunk. Nagyon szeretetteljes, igazi védelmező, aki házőrzőnek is kitűnő. Nem ugat, csak akkor, ha valóban figyelmeztetni szeretne. A gyerekekkel szemben kedves, társaságukban ő is hajlamos gyermekként bolondozni. Türelmes, nyugodt és védelmező velük szemben, így családi kutyának is ideális. Sok foglalkozást igényel, muszáj lefárasztani, kielégíteni mozgásigényét, különben talál magának egy, a gazda számára nemkívánatos elfoglaltságot. Idegenekkel szemben bizalmatlan, ám ha látja, hogy gazdájának nincs ellenvetése, elfogadja az új ismerőst. Rendkívül bátor és kitartó kedvenc, aki örökké hűséges gazdájához.

Ideális környezet

A gazdának nem szabad elfelejtenie, hogy az erdélyi kopó egy vérbeli vadászkutya, ösztöneit lehetetlen belőle kinevelni. Igényli a mozgást, a munkát, minden nap kell vele foglalkozni, ő nem elégszik meg a kanapén pihenéssel. Kiváló túratárs, családcentrikusságának köszönhetően pedig gyerekek mellé is ideális. Fontos, hogy erőskezű gazdája legyen, aki megismerteti vele a határokat. Ellenkező esetben az ember fejére nőhet és igen makacs teremtés válhat belőle. Könnyen alkalmazkodik környezetéhez, lakásban azonban nem biztos, hogy jól fogja érezni magát. Póráz nélküli sétáltatása fokozottan nem ajánlott, hiszen bármikor kiszúrhat egy zsákmányt, és utána eredhet.

Ápolás

Az erdélyi kopó igénytelen fajta, ápolása nem nehéz feladat. Szőrzetét időnként érdemes átfésülni, szemeit és füleit kitisztítani.

Gyakori egészségügyi problémák

Kifejezetten egészséges fajta, a nagyobb testű kutyákra jellemző diszplázia nála is előfordulhat. Megfelelő genetikai tesztekkel ezt ki lehet szűrni.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube, Wikipédia: Erdélyi Kopó)

erdélyi kopó kopó közepes testű kutya magyar kutyafajta vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!