hirdetés

Ingyenes lesz a magyar kutyafajták törzskönyvezése 2021-től

Jóvári Krisztina

2020. december 16

Az Agrárminisztérium december 14-i közleménye szerint jövő évtől ingyenessé teszik a hungarikummá nyilvánított kutyafajták származási lapjának kiváltását a tenyésztők számára.

hirdetés

A támogatás célja a kilenc magyar kutyafajta (kuvasz, komondor, puli, pumi, mudi, erdélyi kopó, magyar agár, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla) állománymegőrzése és fejlesztése. Az utóbbi években kiemelt feladatként kezelték a nemzeti fajtáink populációjának megőrzését, amelynek fontos mérföldköve volt 2017-ben a hungarikummá nyilvánításuk is. Igazolt származással évente körülbelül kétezer kölyök születik a kilenc magyar fajtából összesítve. Ez az egyedszám azonban csak az állomány fenntartásához elegendő a közlemény szerint.

Komondor.

A magyar kutyafajták törzskönyvezése

A nemzeti fajtáink törzskönyvezéséért az államilag elismert tenyésztői szervezetek felelősek. Ez összesen 13 egyesületet takar, mivel a mudi, puli, pumi és a rövidszőrű magyar vizsla tenyésztők számára két szervezet is rendelkezésre áll. Az állománymegőrzés és a genetikai értékvédelem érdekében már korábban is hoztak szabályozásokat. 2018. január 1. után született „magyar ebfajták törzskönyvezendő egyedeinek származását DNS alapú származásellenőrzéssel kell igazolni, amelynek elvégzését a fajta fenntartásáért felelős tenyésztő szervezet tenyésztési programjával összhangban koordinálja” – áll a 62/2016.(IX.16) FM rendelet 6. § 2. bekezdésében.

Magyar vizsla.

Kedvezmény: tenyésztési költségek csökkentése

A tenyésztési tevékenység számos befektetéssel jár együtt, így a január 1-től hatályos jogszabály-módosítás lehetővé teszi ezeknek a csökkentését. Az állam úgy segíti ebben a tenyésztőket, hogy a származási igazolás kiadásának költségeit megtéríti az elismert tenyésztői szervezeteknek. A támogatás mértéke jelen esetben igazolásonként 7000 Ft, így a nemzeti fajtáink tenyésztői mentesülnek ezektől a költségektől. Az Agrárminisztérium célja többek között a tenyésztési kedv és a fajtatiszta egyedek számának növelése.

Pumi.

Nemzeti fajtáink támogatása

A magyar kutyafajták támogatását a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) is kiemelt feladatának tekinti. A Szövetség sikeresen elérte, hogy a magyar fajták esetében a Petpassport rendszerbe csak a törzskönyvvel rendelkező egyedeket lehessen fajtatisztaként regisztrálni, ennek hiányában az adott eb csak „fajtajellegűként” tartható nyilván. A Szövetség elnöke interjúban is kifejtette, hogy „minden magyar fajtánál fontos, hogy valamilyen feladatot, hasznosítást találjunk a számukra, mert attól a pillanattól kezdve a fennmaradásuk biztosítva van.”

(Képek: Getty Images Hungary)

Agrárminisztérium hungarikum magyar kutyafajta tenyésztő törzskönyv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!