hirdetés

Kuvasz fajtaleírás: a különleges fajta, aki egyidős a magyar pásztorokkal

László Enikő

2020. július 20

A kuvasz az egyik legősibb magyar kutyafajta. Veleszületett őrző-védő képességének hála évezredek óta szolgálja a hazai pásztorokat.

hirdetés

A fehér óriásról rengeteg sztereotípia és tévhit kering, amiket fontos eloszlatni. Az egyik leggyakoribb hiedelem szerint agresszív fajta, ám ez nem feltétlenül igaz. Tény, hogy a kuvasz igazán szabad jellem, megjelenése erőt és magabiztosságot sugároz, de megfelelő neveléssel elkerülhető az agresszió. Mivel nagyszerű őrző-védő kutya, vidéken sokáig nagy népszerűség övezte. A tudatlan gazdik azonban láncra verték, kis helyen tartották, nem szocializálták megfelelően. Ilyen bánásmód mellett bármelyik kutyafajta antiszociálissá válhat, így alakult ki róla a negatív előítélet. A kuvasznak térre és magabiztos gazdára van szüksége, aki mellett a falka tagjának érezheti magát.

A kuvasz nagyon intelligens fajta.

Eredete

Ez a fajta egyidős a magyarsággal. A népvándorlás idejéből rengeteg leletet találtak a kuvasz egykori őséről. Feladata a nyájak, a birtok és az emberek védelme volt. Medve-, és bölényvadászatra is számtalanszor használták az Árpád-házi királyok korában.
Mátyás király idején a főurak gyakran kaptak kuvasz kölyköt ajándékba, mert remek tulajdonságai, képességei miatt hatalmas értékkel bírt. Akkoriban lendült fel a szarvasmarha kereskedelem, és az állatokat kuvaszok kísérték végig a hosszú, akár Nürnbergig tartó utakon. A kutyák végig éberen őrizték a marhákat.
A 19. században már kevésbé volt szükség a nyájak védelmére. Ekkor már a kuvasz a családot, a tanyát őrizte. A fajta folyamatosan veszített népszerűségéből, olyannyira, hogy az ötvenes években sokukat egyszerűen lelőtték, de Raitsits Emilnek köszönhetően, a pulihoz hasonlóan végül megmenekült. Erdélyből hozott ebek segítségével újra fellendült a hazai kuvasz tenyésztés.

Kuvasz kölyök.

Az első fajtaleírás 1905-ben készült, 1935-ben pedig kidolgozták a hivatalos fajtastandardet. A második világháború hatalmas pusztítást okozott a kuvaszállományban. A tanyákat fosztogató katonák elsődleges célpontja ugyanis a kutya volt, aki hűségesen őrizte a portát. A fajta ennek következményeként majdnem kihalt. A magyarok azonban mindenáron meg akarták óvni ezt a csodálatos védelmezőt, ami szerencsére sikerült.
Napjainkban is veszélyeztetett fajta, de egyre népszerűbb. 2016-ban indult a Kuvasz-Őr nagyragadozó védelmi program, amelynek keretében törzskönyvezett kölyköket adnak a gazdálkodó embereknek, hogy ezáltal a kutyák visszakerülhessenek eredeti feladatkörükbe. Segítséget nyújtanak nevelésükben és rendszeresen ellenőrzik a gazdákat.

Fajtastandard

A kuvasz a juhász- és pásztorkutyák kategóriájába sorolható. Bundája erős, hullámos, fehér vagy elefántcsont színű. Testfelépítése arányos, szikár és izmos. Nemtől függően 37-62 kg a testtömege. Marmagassága 66-76 cm. Feje ék alakú, nemes. Fülei tompa V-alakot formáznak, fejhez simulnak. Szemei sötétbarnák, tekintetük élénk, értelmes. Járása könnyed, tekintélyt parancsoló. Farka alacsonyan tűzött, lefelé hajló, dús szőrzet borítja. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

A kuvasz nagyon domináns, erőteljes jellem. Csodálatos őrző-védő kutya, területét mindig óvja az idegenektől, akikkel szemben úgy viselkedik, ahogyan azt gazdájától látja. Igazán intelligens, önálló és független. Megfelelő szocializáció mellett nem agresszív. Szeretetigényes és munkakedvelő, éreztetni kell vele, hogy fontos és megbecsült tagja a családnak. Ezt örök hűséggel és védelemmel hálálja meg élete végéig.

Ideális környezet

Kifejezetten kertes házba ajánlott, ahol rengeteg hely áll rendelkezésére. Nagy térigénye miatt lakásba egyáltalán nem való. Ne feledjük, hogy régebben tanyákat védett, így mindig is szüksége lesz méretes területre. Megfelelő szocializációval gyermekek mellé is ajánlott, ám ehhez szüksége van egy határozott és nyugodt gazdára, aki már kölyökkorától elkezdi nevelését. Egygazdás kutyának tartják, de emellett könnyen megtalálja helyét családja falkájában.

Mindig hűségesen őrzik a portát.

Ápolás

Szőre minden időjáráshoz alkalmazkodik, különleges gondozást nem igényel. Télen a kuvasz testét sűrű bunda borítja, ezért jól tűri a hideg, zord időjárást. Nyárra levedlik, így a meleg sem okoz számára problémát.

A hideg időjárást is jól bírja.

Gyakori egészségügyi problémák

A kuvasz rendkívül egészséges fajta. Egyedül a minden nagytestű kutyára jellemző diszplázia veszélyeztetheti idősebb korában.

(Képek: Getty Images Hungary)

fajtaleírás kuvasz magyar kutyafajta nagytestű kutya pásztorkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink