hirdetés

Brie-i juhászkutya fajtaleírás: a bozontos munkakutya, aki a gyerekek hűséges védelmezője

László Enikő

2022. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

A briardként is emlegetett brie-i juhászkutya egy rendkívül intelligens, megbízható munkakutya, aki kiváló társ gyerekek mellé. Ismerd meg ezt a hosszú bundájú, vérbeli juhászt!

hirdetés

A brie-i juhászkutyára gyakran utalnak bundába csomagolt szívként. Nem véletlenül, hiszen két kiemelkedő tulajdonsága impozáns szőrtakarója, és hatalmas szíve. Ez a juhászkutya remek munkaerő a juhászok számára, és igényli is azt, hogy feladata legyen. Annak ellenére, hogy a nyájat vakmerően védelmezi, barátságos és ragaszkodó társ, aki a gyerekekkel kifejezetten kedves, és jó játszótársuk.

Eredete

Úgy tartják, a fajta ősei az ázsiai hódítókkal érkeztek Európába. Valószínűleg ez az ősi francia fajta Brie tartományról kapta nevét. Egy 14. századi legenda szerint azonban a név (franciául Chien Berger De Brie) a Chien d’Aubry (Aubry kutyája) rövidítéséből (Aubry, a gazda neve) alakult ki. Aubry de Montdidier V. Károly francia király udvaronca volt, akit Richard de Macaire ölt meg 1371-ben. A bűn egyetlen tanúja Aubry briardja volt. A király elrendelte, hogy a férfi és az eb küzdjenek meg. A párbajt (amit később egy szobor is megörökített) a hűséges kutya nyerte, a gyilkost pedig kivégezték.

A fajtát sokáig egynek tekintették a beauce-i juhászkutyával, de az évek során külön standardjuk lett, és hivatalosan is külön fajtának számítanak. Az 1800-as évekre a briardot már nemcsak Franciaországban, hanem az Egyesült Államokban is nagy becsben tartották.

Állítólag még Napóleon is a fajta rajongója volt. A briardot büszkén állították ki a legelső francia kutyakiállításon, 1865-ben Párizsban. Az első világháború idején a brie-i juhászkutya annyira a nemzeti öntudat részévé vált, hogy a francia hadsereg hivatalos kutyájának nevezték ki.

Bár eredetileg a briard juhászkutya, aki nyájak őrzésére lett kitenyésztve, a világháborúkban más módon kellett tevékenykednie. Vöröskeresztes kutyaként a sebesültek felderítésében segédkezett, de elsősegély felszerelést, lőszeres csomagokat és egyéb kellékeket is szállított. A frontvonalban pedig őrszemként is szolgált a fajta. Manapság családi kutyaként is él, de még mindig sok helyen vannak ilyen juhászkutyák, emellett terápiás és segítőkutyának is képezni szokták őket.

Fajtastandard

A brie-i juhászkutya egy nagytestű eb, akinek testfelépítése arányos, izmos. Mozgása élénk. Feje erős, hosszú, a szőr szakállat és szemöldököt képez rajta. Orrtükre mindig fekete, formája inkább szögletes, mint kerek. Szemei viszonylag nagyok, oválisak és sötétek. Tekintete értelmes. Füle magasan tűzött, régen gyakran csonkolták, természetes állapotában viszonylag rövid. Nyaka erős, izmos, a válltól jól elkülönül. Háta egyenes, fara enyhén lejt. Végtagjai jól izmoltak, erősek, szabályosan állnak. Farka vége horogszerűen hajlott, mélyen hordott és dús szőrzettel borított. Mancsa erős, kerekded, ujjai zártak. Hátsó lábain kettős farkaskarmok találhatóak. Szőrzete hosszú, száraz, enyhén hullámos. Színe lehet fekete; barna; barna, feketés jegyekkel; szürke vagy kék. A fehér szín nem megengedett. Marmagassága nemtől függően 56-68 cm, testsúlya körülbelül 32-36 kg. Várható élettartama 11-12 év.

Jelleme

A brie-i juhászkutya egy kedves, ragaszkodó eb, aki szeret családja közelében lenni. Azonban nem ajánlják tapasztalatlan gazdának. Önálló, olykor hajlamos megmakacsolni magát, de rendkívül intelligens munkakutya. Ha nem foglalkoznak vele, kiköveteli a figyelmet. Gyakran előfordul, hogy családját is terelgeti, olyan erős az ösztöne. Más ebekkel is jól kijön, a gyerekeket pedig különösen szereti. Idegenekkel szemben tartózkodó, ha valaki megközelíti a portát, ugatással jelez gazdájának. Bátor védelmező, aki nem fél szembeszállni valakivel családja megóvása érdekében. Kutyás sportokban is kiváló, hiszen agilis és gyorsan tanuló fajta. Játékos, olykor igazi bohóc, de tudja, mikor van ennek ideje, és mikor kell komolynak lennie. Kiképzése során nem szabad erőszakosan bánni vele, ezzel semmit sem lehet elérni nála. Érzékeny társ, aki könnyen átveszi gazdája hangulatát. Ahhoz, hogy boldog legyen, sok fizikai és mentális munkára van szüksége, hiszen ettől érzi jól magát. Tartásánál mindenképp figyelembe kell venni, hogy munkakutya, akinek nagyszerű adottságait ki kell használni.

Ideális környezet

Jellemzően jól alkalmazkodik különböző élethelyzetekhez, de leginkább egy kertes házban érzi jól magát. Egyáltalán nem ajánlott kennelben vagy a kert végében tartani, mivel ragaszkodó társ, aki családja közelében érzi jól magát. Többgyermekes háztartásokba is ajánlott, emellett főként aktív életmódot folytató gazda mellé való. Fontos szem előtt tartani, hogy munkakutya, aki sok mozgást és mentális stimulációt igényel. Szeret és nagyon jól is tud dolgozni, így mindenképp érdemes valamilyen feladatot adni számára.

Ápolás

A briard hosszú, dupla rétegű bundáját naponta vagy minden második nap át kell kefélni, hogy az ne gubancolódjon, csomósodjon össze. A bunda ápolása időigényes lehet, de nagyon fontos rendszeresen gondozni. A szemek és a fülek tisztaságára mindig oda kell figyelni.

Gyakori egészségügyi problémák

A nagytestű ebekre jellemző diszplázia a brie-i juhászkutyánál is kialakulhat, ezért fontos, hogy a tenyésztők teszteljék kutyáikat. A gyomorcsavarodás is veszélyeztetheti, ezért nem szabad közvetlen evés után intenzíven mozognia. Különböző szembetegségek, például progresszív retina atrófia is kialakulhat nála. Emellett pajzsmirigy-alulműködés is előfordulhat.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Paul McGreevy: Kutyák)

briard brie-i juhászkutya fajtaleírás juhászkutya nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink