hirdetés

Ezek a kutyák megunták a hétköznapi közlekedést: siklóernyőznek, rollereznek vagy szörföznek is

László Enikő

2021. augusztus 28

Négylábú barátaink szinte bárhová hajlandóak velünk tartani, még akkor is, ha nem feltétlen biztos a talaj tappancsaik alatt. Legyen szó siklóernyőről, szörfről, rollerről vagy gördeszkáról, a következőkben bemutatott ebek nem hátrálnak meg. Sőt, még élvezik is!

hirdetés

A kutyák egyik legextrémebb közlekedési módját, az ejtőernyőzést az 1930-as-40-es években tesztelték, katonai célból. A második világháború idején bevett szokássá vált, hogy a sebesültekért vagy elszigetelt helyeken lévő katonákért helikopterből kiugró, főként szánhúzó kutyákat küldtek. A feladatra általában keverékek, vadász- vagy szánhúzó kutyák, illetve terrierek bizonyultak a legalkalmasabbnak. Akik pedig igazán tehetségesnek bizonyultak, munkájukkal számos ember életét mentették meg, elismerő kitüntetésben részesülhettek.

Ma már szerencsére jóval békésebb körülmények között választják a kutyák a furcsa közlekedési módszereket (habár az amerikai hadsereg a mai napig alkalmaz ejtőernyős kutyás egységeket). Egyes tevékenységek annyira népszerűek lettek a négylábúak körében, hogy versenyeket is rendeznek számukra. Például a szörfözni vágyó kedvenceknek.

Szörföző kutyák

A World Dog Surfing Championshipet, azaz a Kutya Szörf Világbajnokságot minden évben megrendezik, idén pedig augusztus 28-án lesz esedékes. A Kalifornia partjainál tartott versenyben minden szörfözni szerető kutya megcsillogtathatja tehetségét, hiszen számos kategóriában lehet nevezni. Bizonyos számokban pedig az ebek csapatban is megmutathatják magukat vagy gazdáikkal együtt versenyezhetnek.

Siklóernyős kutya

Bár elsőre furcsának tűnhet, egyes ebek élvezik a magasságot és igen jól szórakoznak, ha például siklóernyőzhetnek. Tamara, a yorkshire terrier-tacskó keverék egy menhelyen élt, amikor még nem is sejtette, milyen hobbija lesz később. A karácsonykor örökbefogadott négylábú ugyanis osztozik gazdája, Tóth István szenvedélyén, hiszen nagyon szeret siklóernyőzni. Ha pedig épp nem a levegőben tevékenykedik, a rollerezés sincs ellenére.

Rollerezés négy lábbal

A rollerezésben világrekordot is állított már fel egy kutya, akit Normannek hívnak. A briard fajtájú négylábú akkor fedezte fel új hobbiját, amikor a kertben játszó gyerekek rollerezni kezdtek. Gazdája észrevette, hogy a kutya igen nagy érdeklődést mutat a szerkezet iránt. Ezért kitalálta, hogy megtanítja kedvencét rollerezni. Eleinte ezt csak egy érdekes trükknek szánta.

Az alábbi videóban láthatod Norman milyen trükköket tud még:

Gazdája azonban azt biztosan nem gondolta, hogy Norman később világrekorder lesz, többszörösen is. A kutya ugyanis nemcsak azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy mindössze húsz másodperc alatt tett meg rollerével majdnem 35 métert, de biciklivel is rekordot állított fel: 55,4 másodperc alatt tekert 30 métert.

A gördeszkázó kutya az örök sláger

A gördeszkázó kutyákról, főképp angol bulldogokról szóló videók már évekkel ezelőtt meghódították az internetet. Az ezzel kapcsolatos Guinness-rekordok megdöntése és felállítása is igen népszerű. A 100 méteren leggyorsabban gördeszkázó kutya rekordját 2013 óta egy Jumpy nevű kutya tartja.

A gördeszkázás egyáltalán nem új keletű hobbi a kutyáknál. Ez a kép 1965-ben készült.

Akik a hóban érzik jól magukat

Bizony a hideg időjárás és a vastag hótakaró sem tántorítja el az ebeket az extrém sportoktól. Egyes ebek snowboardozás és síelés közben is kipróbálták már magukat, de egy külön sportág is létrejött a kedvükért. A skijoring a síelés és a szánhúzás egyvelegének mondható: a gazdi síel, az eb pedig húzza. A sport az energikus, futni szerető kutyák számára ideális, és túl izmosnak sem kell lenniük, ugyanis a löketet a gazdi is biztosítja. Ha egy négylábú egészséges és megfelel a minimum súlykövetelménynek, már ki is próbálhatja magát a skijoringban!

(Képek: Getty Images Hungary)

afrikai oroszlánkutya bicikliző kutya ejtőernyős kutya extrém sport kutyáknak gördeszkázó kutya híres kutyák kutyás sport síelő kutya siklóernyős kutya skijoring szörfös kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink