hirdetés

Ouka, a siklóernyős kutya: a bátor szamojéd gazdájával együtt ugrik a mélybe

Szénási Szimonetta

2022. november 22 - Kép: YouTube

Ouka, a négy esztendős szamojéd és gazdája igazán extrém sportnak hódolnak: ejtőernyővel vetik magukat a mélybe, és szemmel láthatóan mindketten nagyon élvezik.

hirdetés

Több mint meglepően hangzik a kifejezés, hogy siklóernyős kutya, ám Ouka esetében ezt szó szerint kell érteni. A szamojéd ugyanis még extrém hobbijában is osztozkodik gazdájával, és szabadidejükben különféle magas helyekről vetik magukat a mélybe.

Megrögzött természetjárók

A Franciaországban élő páros, Shams és Ouka igazi kalandorok. A filmes szakember Shams világutazónak vallja magát, szabadidejében túrázik, kempingezik, az utakra pedig mindig elkíséri hű négylábúja, Ouka is.

Nincs tériszonyuk

A közös kalandok során Shamsnek először az tűnt fel, hogy kedvence egyáltalán nem fél a magasságtól. Bátran kiáll a legmeredekebb sziklák csúcsára is, rezzenéstelenül.

Innen már csak egy lépés volt, hogy az adrenalinrajongó gazda fejében megszülessen az ötlet: mi lenne, ha egyszer együtt ugranának?! Így kezdődött a közös siklóernyős karrier, amit ma már több mint százezren követnek nyomon az Instagramon.

Fokozatos szoktatás

Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy Shams magára szíjazta az ebet, aztán uccu, már ugrottak is. Fokozatosan, lépésről lépésre szoktatta hozzá az állatot először a felszereléshez, majd a manőver egyes fázisaihoz.

Miután Ouka megszokta az alatta fodrozódó lombkoronák látványát, jöhetett az egyik legfontosabb lépés: a rá szabott speciális heveder elkészítése. Ezt teljes mértékben a kutyára alakították, a készítésénél figyelve arra, hogy kényelmes és biztonságos legyen.

1,5 hónap után élesben

Ouka felkészítése körülbelül másfél hónapig tartott, majd jöhetett a kipróbálás – ami remekül sikerült. Innentől kezdve a páros több mint egy tucatnyi alkalommal élvezte a közös repülés élményét, amit a fényképek tanúsága szerint mindketten nagyon élveznek. Így lett a szép szamojédből siklóernyős kutya.

Kölcsönösen mentették meg egymást

A kutya-gazda páros sikere azért is különleges, mert tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetik, hogy egymásra találtak. Shams a koronavírus-járvány miatt lényegesen kevesebbet dolgozott, mint korábban, ami több időt engedett számára a nehézségeken való tépelődésre. Saját bevallása szerint tele volt személyes gondokkal, emiatt depresszióval küzdött. Ebben a roppant nehéz időszakban találkozott Oukával.

Az árva szamojédnek korábban már két gazdája is volt. Az első lakásban élt, ami túl kicsinek bizonyult a nagytestű kutya számára, második otthonából pedig azért kellett végleg elmennie, mert folyton elszökött, és a csirkék számát is megtizedelte.

Így került menhelyre. Csapzott volt, koszos és bolhás, mikor felbukkant Shams. Ezzel a találkozással pedig mindkettejük élete megváltozott.

Ouka minden reggel arra ösztönöz, hogy felébredjek, és csináljak valamit. Emiatt nagy köszönettel tartozom neki”

– vallott kedvence sorsfordító szerepéről a férfi.

Mint közös profiljuk bemutatkozójában olvasható, a kutyának épp annyira szüksége van a gazdájára, mint annak rá.

állatmenhely extrém sport kutyáknak kirándulás kirándulás kutyával kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutyás sport menhely mentett kutya repülés repülés kutyával sport sportolás kutyával szamojéd túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink