hirdetés

Titina, az első kutya az Északi-sark felett: a bátor foxi léghajóval szelte át az eget

Szénási Szimonetta

2022. november 5 - Képek: YouTube

A ’20-as években még a gondolat is elképzelhetetlen volt, hogy valaki a levegőben átszelje az Észak-sarkot. Hát még az, hogy az úton kedves kutyája is elkísérje. Pedig így történt, Titinából és gazdájából pedig legenda lett.

hirdetés

Az ötletgazdát őrültnek, tervét pedig lehetetlennek gondolták. Umberto Nobile ennek ellenére nem adta fel az álmát, miszerint léghajóval átrepül az Északi-sark felett. Bár nem így tervezte, a merész vállalkozásra vele tartott hűséges négylábúja, Titina is. A bátor foxterrier ezzel beleírta nevét a történelembe.

Titina és gazdája, Umberto Nobile./Kép: YouTube

Őrülten veszélyes ötlet

Az 1900-as évek elején nem kis döbbenetre adott okot, amikor egy olasz kalandor, nevezetesen Umberto Nobile, aki végzettségét tekintve mérnök volt, kijelentette, hogy léghajóval átrepül „a világ teteje fölött”, értve ezalatt az Északi-sarkot. A férfinak régóta dédelgetett álma volt az út, amelynek végül 1926-ban neki is vágott. Nem sokan bíztak a sikerében.

Kóborlóból hű társ

Bár nem így tervezte, a több mint kalandos utazásra vele tartott foxija, Titina is. A kiskutyát Nobile két hónapos korában találta Rómában. Az apró jószág éhesen bolyongott az utcán, amikor meglátta jövendő gazdáját. Ekkor hátsó lábaira ereszkedett, mellső lábát pedig a férfi felé nyújtotta, pacsira várva. Ezzel megpecsételődött a páros sorsa.

A szeretet nagyobb volt a félelemnél

Bár a kiskutya nem igazán rajongott a repülésért, gazdája iránti szeretete nagyobb volt a félelménél. Így mikor a „Norge” nevű gép – amelynek tervezője, egyben főpilótája is Nobile volt – 1926. április 10-én, Rómából a magasba emelkedett, gazdája kezében, szorosan a mellkasához bújva ott volt a fedélzeten Titina is, nyakában egy olasz nemzeti színű kendővel.

Az alábbi angol nyelvű videón fotókkal illusztrálva mesélik el a páros lenyűgöző kalandját.

Nem aratott osztatlan sikert

A foxterrier jelenlétének nem mindenki örült, köztük az expedíció vezetője, a híres norvég felfedező, Roald Amundsen sem. Ennek oka az volt, hogy a csepp léghajóban már amúgy is bajosan fért el a kalandban részt vevő 16 ember. Olyan szűkösen voltak, hogy még leülni sem volt lehetőségük – kivéve Titinát, aki kényelmes helyet talált egy ruhakupacon.

Siker és hírnév

Az út végül sikerrel zárult – a 29 órás út végén eljutottak Alaszkába –, ez pedig meghozta a hírnevet Umberto Nobile és Titina számára is, aki így az első kutya lett, aki átrepült az Északi-sark felett. Világkörüli turnéjukon számos előkelőséggel, híres emberrel és politikussal ismerkedtek meg, a kis foxterrier pedig valamennyi fotón szerepel velük.

A kalandor páros végül eljutott Alaszkába./Kép: YouTube

Kudarcos ismétlés

Nem ez volt a neves páros egyetlen útja. Két évvel később, az Italia fedélzetén arra vállalkoztak, hogy visszatérnek északra. Ezúttal azonban nem tudtak megküzdeni a viszontagságos időjárással és a légköri elemekkel: a gép a hazaúton lezuhant.

Kegyvesztett sarkkutató

A megmaradt legénységet több lépésben tudták csak kimenekíteni a zord körülmények közül. Azt, hogy Nobile kutyájával előbb szabadult a jég fogságából, mint legénysége – a mentésükre vállalkozó gépen csak egyetlen hely volt, amit ő foglalt el Titinával –, többen nem tudták neki megbocsátani. Hírneve megkopott, sokan elfordultak tőle. Élete során még részt vett egy szovjet felfedezőúton, szintén az északi-sarkra tartó Malinyin nevű orosz jégtörőhajón. Végül 93 esztendős korában hunyt el Rómában.

felfedező foxterrier kutya történelem kutyás felfedezések kutyás történelem történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!