hirdetés

4 híres magyar kutya, akinek még szobrot is állítottak: ismerd meg történetüket

László Enikő

2022. május 31 - Képek: Getty Images Hungary, Lehoczki László

Magyarországon igen sok kutyát ábrázoló szobor található, melyeket igyekszünk sorra venni, hogy minél több kutyabarát megismerhesse őket. A következőkben négy kedvenc vidéki alkotásunkat mutatjuk be.

hirdetés

A világ számos pontján állítanak szobrot az ember legjobb barátjának, különböző okokból. Nem kivétel ez alól hazánk sem. Korábban bemutattuk, hogy a fővárosban milyen érdekes darabokkal találkozhatsz, most pedig a vidéki műveket igyekszünk sorra venni cikksorozatunkban. A következőkben 4 olyan alkotást ismerhetsz meg, melyek sokak szívéhez közel állnak.

Mancs miskolci szobra.

Mancs, a hős mentőkutya

Szinte nincs olyan magyar kutyabarát, aki ne tudná, ki is volt Mancs, a mentőkutya. Ő volt minden idők legsikeresebb hazai keresőkutyája. Gazdájával, Lehoczki Lászlóval a miskolci Spider Speciális Mentőcsoport önkéntes mentősei voltak. László, aki az egyesült vezetője is, korán felismerte a kutya tehetségét, különböző feladatokkal tesztelte keresési képességeit. Mancs a víz alól is képes volt kiszagolni egy testet, és méterre pontosan tudta azonosítani a romok alatt ragadt emberek helyzetét. A kivételes német juhászkutya már tíz hónaposan részt vett az első bevetésén, és járta az országot, hogy segítsen a bajbajutottakon. De a határon túl is számos életet mentett meg.

Mancs, Csepi és Viking.

Az egyiptomi Kairóban összedőlt többemeletes ház romjai között 72 áldozat helyét jelezte együtt két társával, Csepivel és Vikinggel. Ők voltak az első magyar mentőkutyák azon a területen. A helyiek, hálájuk jelül megismertették a csapatot az arab kultúrával. Bár a vallásuk tisztátalan állatoknak tartja az ebeket, Mancs kivételt képezett ez alól, és ő volt az első állat, aki megcsodálhatta a piramisokat. Ez az egyiptomi mentés volt a magyar mentőkutyás történelem első nemzetközi mérföldköve.

A Mancs szobor felavatása Miskolcon.

Mancs egy munka során gazdája életét is megmentette, de az izmiti hatalmas földrengés utáni hőstette is igen megható történet. Mancs a katasztrófát követően 82 órával talált meg egy életben lévő hároméves kislányt a romok alatt. Rajta kívül egyetlen kutya sem fogott szagot. Feltehetően azért nem jelezték, mert a gyermek halott nagymamája alatt feküdt. Szinte senki sem bízott abban, hogy élő ember előkerülhet a romok alól, az eltakarító gépek már készen álltak a helyszínen. A csodálatos mentőkutyáról ebben a cikkben írtunk részletesen, melyben maga Lehoczki László mesélt nekünk Mancsról.

A híres kutyáról 2004. december 18-án állítottak szobrot Miskolc belvárosában. Az emlékművet a tajvani delegációval avatták fel, az eseményen pedig természetesen Mancs is részt vett. Az alkotás a hős kutya halála óta zarándokhellyé vált, és a mai napig sokan látogatják, és nem feledik Mancs csodás tetteit.

A szobron ez a felirat áll:

MANCS
a miskolciak híres életmentő kutyája.
1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz
emberéletet mentett meg a világ számos országában.

Vahur, Bogáncs és Bob

Fekete István Vuk című regényének egyik karakterével, Vahurral az ajkai Csónakázó-tónál találkozhatsz. „ – Itt még nem jártam – suttogott Kag –, jó lesz vigyázni. Nem tudom, őrzi-e a házat valami Vahur, akik nem szégyellnek a Simabőrűeknek szolgálni. Gyalázat! Szép kis rokonság!” Bár a kutyák igen negatív karakterek a közismert történetben, Vahur csak azt tette, amit gazdája megkövetelt tőle.

A szigeten találkozhatsz még Fekete István több állatkarakterével is, köztük Bogánccsal, a pumival. „Bogáncs pumi a javából. Tehát nem puli, hanem pumi, amely ugyancsak a pásztorkutyák felekezetébe tartozik, de belül nyurgább a csontozata, kívül pedig rövidebb a szőre”.

És hogy miért pont itt található Bogáncs, Vahur, Vuk és a többi karakter szobra? Fekete István 1928 és 1941 között Ajkán élt. Bogáncs közvetlen az író mellszobra előtt található, innen tartja szemmel a sziget többi alkotását. A helyszínen még egy kutya szobra is helyett kapott.

Bob, az agár (vagy vizsla) Fekete István egyik kevésbé ismert karaktere, a Vadászatok erdőn, mezőn című történetből. Az állatokról készült szobrok Samu Katalin munkái.

Neked van kedvenc hazai kutyás szobrod? Ha igen, küldd el nekünk az info@azenkutyam-hu emailcímre és csatolj mellé saját fotót, hogy beszámolhassunk róla!

érdekességek Fekete István híres kutyák kutyás szobor Mancs szobor vidéki kutyás szobrok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink