hirdetés

Érdekes kutyás szobrok a nagyvilágban: tudod, hol bukkanhatsz vad erdei mopszokra?

László Enikő

2022. február 13 - Képek: Getty Images Hungary, Sissy-Haus Kennel

A világ számos pontján találkozhatsz érdekes kutyás szobrokkal. Ha ezen külföldi városok valamelyikében jársz, érdemes felkeresned a négylábúakat mintázó műveket.

hirdetés

Egyes kutyákat azért örökítenek meg, mert hihetetlen bátorságukról vagy hűségükről nyertek tanúbizonyságot. Más szobroknál azonban nem a konkrét kutya, csupán a fajta képviselete, tisztelete a lényeg, míg vannak olyanok is, amik egyszerűen csak szórakoztatóak és önmagukból adódóan érdekesek.

Sokszor furcsa momentumok ihletik a művészeket:

Gran Canaria

Gran Canaria fővárosában, Las Palmasban a Szent Anna Katedrálissal szemben találkozhatsz kutyás szobrokkal. Mi a jelentősége az állatoknak? Az bizonyos, hogy a Kanári-szigeteket nem a kismadárról nevezték el. Az egyik elmélet szerint a név a kutyák, azaz canes latin szóból származik. Az európaiak állítólag hatalmas kutyákkal találkoztak, amikor először léptek a szigetre. Ezt az elképzelést azonban sokan csak egy legendának vélik, ugyanis jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy valóban hatalmas ebek sokasága élt volna Gran Canarián. Ettől függetlenül a nyolc vadászkutyát ábrázoló szobor népszerű kiegészítője a térnek, és sok turista készít róluk képet.

Toronto

A torontói Berczy Parkban található egy nagyon érdekes szökőkút. Különlegessége abban rejlik, hogy egy macska- és 27 kutyaszobor veszi körbe. Az ebek mind felnéznek egy nagy csontra, amely a szökőkút csúcsán található. A macska észak felé néz, két madarat ábrázoló szoborra, amelyek egy lámpaoszlopon ülnek, körülbelül 3 méterrel a szökőkúttól. A komplett műhöz hozzátartozik egy földszinti vályú is, amely ivóvizet biztosít igazi kutyáknak. A kutyaszobrok mindegyike hozzájárul a szökőkút működéséhez azáltal, hogy mindegyik szájából víz folyik. A park délnyugati sarkában egy második macskaszobor is található egy elektromos dobozon.

Rottweil

A rottweiler az 1900-as évek környékén alakult ki, a német állatkereskedelem fontos központjában, Rottweilben, amelyről nevét is kapta. A szó a város egyik jellegzetességére is utal, a vörös cserepekből kirakott tetőkre. Dél-Németországban a masztiff típusú ebeket juhászkutyákkal keresztezték, belőlük alakultak ki az úgynevezett mészáros kutyák. Ezek az ebek őrizték és terelték is a marhákat, amíg azok elértek a legelőről a piacra vagy a vágóhídra. A fajtának a német Rottweil városában szobrot is avattak. A művész neve Ottmar Hrl, aki emlékművét egy 2005-ös szabadtéri művészeti installáció részeként alkotta meg. Nem sokkal a Hauser Szoborparkban rendezett első kiállítás után a The Rottweil Dogs a füves mezőről a város utcájára költözött, és eljutott Rottweil sétálózónájába. Az esemény során a kutyaszobrokat eladásra kínálták, és a stuttgarti Karin Abt vásárolt egyet, hogy Rottweil városának adományozhassa, ahol aztán 2007-ben állították fel.

Rottweiler szobor Rottweilben.

Leonberg

A 2000-es évek elején Leonberg városában szobrot állítottak a leonbergi fajta tiszteletére. És, hogy kiről mintázták a bronzszobrot? Egy magyar kutyáról, Aladinról, aki Vida József tenyészetéből származik. Az emlékművet magyar művészek készítették, később pedig Leonberg piacterén állították fel. Minden hónap utolsó vasárnapján leonbergi klubkiállítás zajlik a városban, ekkor pedig a fajta rajongói gyakran a szobor előtt gyűlnek össze és készítenek fényképeket. A történetről bővebben ebben az interjúnkban olvashatsz.

Fotó: Sissy-Haus Kennel

Vad erdei mopszok Brandenburgban

A több mint 25 „vad erdei mopsz” egyike a Millenniumi híd lépcsőjén áll, Brandenburgban (kiemelt kép). A Clara Walter művész által készített bronzszobrok a humorista Loriot ötletén alapszanak, aki 1972-ben a Tierstunde – Der wilde Waldmops című szkeccsében egy „félénk, rövid, de erős szarvú” állatot vázolt fel. A Brandenburgban született Loriot emlékére 2015-ben erdei mopszközpontot alapítottak a Szövetségi Kertészeti Kiállításra készülve. A mintegy 50 centiméter magas figurákat a város különböző pontjain állították fel. Az utazási irodák speciális térképei mutatják meg az érdeklődőknek, hogy pontosan hol érdemes keresni őket.

érdekességek kutyás szobor leonbergi mopsz rottweiler szobor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink