Érdekes kutyás szobrok a nagyvilágban: tudod, hol bukkanhatsz vad erdei mopszokra?

László Enikő, 2022. február 13 - Képek: Getty Images Hungary, Sissy-Haus Kennel

A világ számos pontján találkozhatsz érdekes kutyás szobrokkal. Ha ezen külföldi városok valamelyikében jársz, érdemes felkeresned a négylábúakat mintázó műveket.

Egyes kutyákat azért örökítenek meg, mert hihetetlen bátorságukról vagy hűségükről nyertek tanúbizonyságot. Más szobroknál azonban nem a konkrét kutya, csupán a fajta képviselete, tisztelete a lényeg, míg vannak olyanok is, amik egyszerűen csak szórakoztatóak és önmagukból adódóan érdekesek.

Sokszor furcsa momentumok ihletik a művészeket:

Gran Canaria

Gran Canaria fővárosában, Las Palmasban a Szent Anna Katedrálissal szemben találkozhatsz kutyás szobrokkal. Mi a jelentősége az állatoknak? Az bizonyos, hogy a Kanári-szigeteket nem a kismadárról nevezték el. Az egyik elmélet szerint a név a kutyák, azaz canes latin szóból származik. Az európaiak állítólag hatalmas kutyákkal találkoztak, amikor először léptek a szigetre. Ezt az elképzelést azonban sokan csak egy legendának vélik, ugyanis jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy valóban hatalmas ebek sokasága élt volna Gran Canarián. Ettől függetlenül a nyolc vadászkutyát ábrázoló szobor népszerű kiegészítője a térnek, és sok turista készít róluk képet.

Toronto

A torontói Berczy Parkban található egy nagyon érdekes szökőkút. Különlegessége abban rejlik, hogy egy macska- és 27 kutyaszobor veszi körbe. Az ebek mind felnéznek egy nagy csontra, amely a szökőkút csúcsán található. A macska észak felé néz, két madarat ábrázoló szoborra, amelyek egy lámpaoszlopon ülnek, körülbelül 3 méterrel a szökőkúttól. A komplett műhöz hozzátartozik egy földszinti vályú is, amely ivóvizet biztosít igazi kutyáknak. A kutyaszobrok mindegyike hozzájárul a szökőkút működéséhez azáltal, hogy mindegyik szájából víz folyik. A park délnyugati sarkában egy második macskaszobor is található egy elektromos dobozon.

Rottweil

A rottweiler az 1900-as évek környékén alakult ki, a német állatkereskedelem fontos központjában, Rottweilben, amelyről nevét is kapta. A szó a város egyik jellegzetességére is utal, a vörös cserepekből kirakott tetőkre. Dél-Németországban a masztiff típusú ebeket juhászkutyákkal keresztezték, belőlük alakultak ki az úgynevezett mészáros kutyák. Ezek az ebek őrizték és terelték is a marhákat, amíg azok elértek a legelőről a piacra vagy a vágóhídra. A fajtának a német Rottweil városában szobrot is avattak. A művész neve Ottmar Hrl, aki emlékművét egy 2005-ös szabadtéri művészeti installáció részeként alkotta meg. Nem sokkal a Hauser Szoborparkban rendezett első kiállítás után a The Rottweil Dogs a füves mezőről a város utcájára költözött, és eljutott Rottweil sétálózónájába. Az esemény során a kutyaszobrokat eladásra kínálták, és a stuttgarti Karin Abt vásárolt egyet, hogy Rottweil városának adományozhassa, ahol aztán 2007-ben állították fel.

Rottweiler szobor Rottweilben.

Leonberg

A 2000-es évek elején Leonberg városában szobrot állítottak a leonbergi fajta tiszteletére. És, hogy kiről mintázták a bronzszobrot? Egy magyar kutyáról, Aladinról, aki Vida József tenyészetéből származik. Az emlékművet magyar művészek készítették, később pedig Leonberg piacterén állították fel. Minden hónap utolsó vasárnapján leonbergi klubkiállítás zajlik a városban, ekkor pedig a fajta rajongói gyakran a szobor előtt gyűlnek össze és készítenek fényképeket. A történetről bővebben ebben az interjúnkban olvashatsz.

Fotó: Sissy-Haus Kennel

Vad erdei mopszok Brandenburgban

A több mint 25 „vad erdei mopsz” egyike a Millenniumi híd lépcsőjén áll, Brandenburgban (kiemelt kép). A Clara Walter művész által készített bronzszobrok a humorista Loriot ötletén alapszanak, aki 1972-ben a Tierstunde – Der wilde Waldmops című szkeccsében egy „félénk, rövid, de erős szarvú” állatot vázolt fel. A Brandenburgban született Loriot emlékére 2015-ben erdei mopszközpontot alapítottak a Szövetségi Kertészeti Kiállításra készülve. A mintegy 50 centiméter magas figurákat a város különböző pontjain állították fel. Az utazási irodák speciális térképei mutatják meg az érdeklődőknek, hogy pontosan hol érdemes keresni őket.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon