hirdetés

Olyan, mint az igazi, csak ugatni nem tud ez az élethű szobor

Vermes Nikolett

2023. június 10 - Képek: Inkarno, Zrubka Eszter

Van, aki elpusztult állatát szeretné viszont látni. Más a szeretteit lepi meg élethű szobrokkal. Zrubka Eszter pedig minden kérésnek eleget tesz. Így dolgozik a kutya-szobrász.

hirdetés

Ahogy megláttuk a nemez kutyát, nehéz volt elsőre megkülönbözteti, hogy melyik az igaz és melyik a nemezből készült terrier, mopsz vagy puli. Az alkotó egy különleges technikával készíti élethű szobrait, amire már a nemzetközi piacon is felfigyeltek. A művész munkáját dicséri a sok apró szobor, és mindegyik, mintha élő kutya lenne.

Minden fajta megformázható

Világszerte ismerik

Zrubka Eszter kislánya születés után kezdett ezzel a ritka technikával dolgozni. Mint sokan mások, ő maga is találkozott korábban a nemezeléssel, amiből gyönyörű, egyedi képek, ruhaneműk, kiegészítők készíthetők. Csakhogy a fiatal édesanya ezeknél is különlegesebb tárgyakra vágyott. Kapóra jött, hogy állatbarát emberek vették körbe, így kezdte megformázni ismerősei kutyáit tűnemezeléssel. Közben pedig tökéletességig fejlesztette az eszközhasználatot. Hobbijával olyan nagy sikert aratott, hogy néhány éven belül külföldről is megérkezett az első megkeresés. Ma nemzetközi képzéseket is tart a témában.

A szobor fénykép alapján készül, amit a művész a kutya gazdáitól kap

Napokig készül egy kutyus

Az egyedi kutya szobrok megrendelésre készülnek az alkotó tűnemez műhelyében. Sokan akkor keresik meg Esztert, amikor kutyájuk elpusztul, viszont még szeretnék őrizni élethű emlékét. Ilyenkor a szobor fénykép alapján készül, amit a kutya gazdái küldenek a művész részére.

Ez egy hosszú, időigényes folyamat. A 3 dimenziós gyapjú megformálása akár napokig is eltart. Mégis megéri, hiszen a tűnemezelés tökéletesen alkalmas állati figurális szobrok alkotására, a gyapjú minősége, színe, formája képes visszaadni az állat egyediségét.

Ez a szobor épp úgy néz, mint egy igazi kutyus

A figurához szükség van egy alapra, erre „építi” fel a bundát a művész, majd három különböző vastagságú tűvel dolgozik. A technika a tűhasználaton múlik, az apró bökésekkel formálódik az anyag és így nyeri el végső formáját. Az orr általában süthető gyurmából készül. Ezzel a megoldással még a kutya nózijának fényes csillogását is visszaadja a kész szobor.

Ugyanakkora, mint a kutya?

A tűnemezből készült kutyák természetesen sokkal kisebbek, mint a modell állat. Egy szobor elfér a tenyérben is, ugyanakkor Eszter készített már ennél nagyobb darabokat is. Persze ebben az esetben nem az a legfontosabb, hogy milliméter pontossággal akkora nemezállat készüljön, mint amekkora a kedvencünk volt. A lényeg, hogy a lehető leginkább hasonlítson rá színben, testfelépítésben és egyedi külső jegyekben.

A kisebb szobrok előnye, hogy így egy kiemelt helyen is könnyen elférnek, például a polcon vagy az íróasztalon.

Bizarrnak tűnhet

Vannak, akik ódzkodnak a gondolattól, hogy elpusztult kedvencük élethű mását lássák nap mint nap. Másoknak viszont vigasztalást ad a nehéz pillanatokban, amikor felszínre jönnek a közös emlékek. A tűnemezelő abban segít, hogy tovább őrizzük kedvencünk emlékét. Vagy akár az állat élete során megajándékozzuk a szeretett négylábút egy mini hasonmással.

 

kutyás szobor művészet szobor szobor kutyás szobor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!