hirdetés

A kutya vizeletének színe is jelzi, mennyire egészséges: 6 fontos dolog, ami megmutatja, hogy kedvenced életerős

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt látod, hogy kedvenced boldog, akkor a te szíved is repes. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kutya egészséges is legyen. Az alábbi 6 tényező láttán efelől is megnyugodhatsz.

hirdetés

Csak egészség legyen! – szokás mondani, nagyon helyesen, hiszen a testi-lelki jóllét mindennek az alapja. Gazdaként pedig a kutyád egészsége is ugyanolyan fontos, mint a sajátod. Az alábbi jelek egyértelműen azt mutatják, nincs okod aggódni kedvencedért.

1.) Friss lehelet

Az egészség a szájban kezdődik. Ha kedvenced lehelete tiszta, és a fogait sem csúfítja el fogkő, az azt jelenti, hogy a kutya rendben van. Az íny és a fogak találkozásánál felhalmozódó táplálék, lepedék, illetve az ebből kialakuló fogkő fogínygyulladáshoz vezet, ami a háziállatok fogvesztésének elsődleges oka. A bűzös, rothadásra emlékeztető szag lehet a fogszuvasodás jele, rosszabb esetben azonban a szájüregi melanómának, a rák egy roppant agresszív fajtájának a tünete.

2.) Fényes bunda

Az egészséges kutya szőre fényes és csillogó. Ellenben ha a szőrzet megkopott, fénytelen, az állat pedig folyamatosan rágja vagy vakarja magát, az bőrirritációra, allergiára, bolhára vagy akár poloskacsípésre is utalhat. Fontos tudni, hogy a kutyáknak – bizonyos fajtákat kivéve – nincs szükségesük rendszeres fürdetésre. Csak akkor fürdesd meg kedvencedet, ha tényleg indokolt, például sáros lett.

3.) Normál testsúly

Az elhízás a háziállatok egyik legfőbb egészségügyi problémája, egyúttal számos betegség kiváltója. A túlsúly ahogy az embereknél, úgy a kutyák esetében is magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz, ízületi panaszokhoz és cukorbetegséghez vezet. Ráadásul növeli a rákos megbetegedések kockázatát is.

Ezeket elkerülendő mindig korának és fajtájának megfelelő, jó minőségű táppal etesd a kutyádat, és ügyelj az adagra is! Ugyanígy a hirtelen fogyás is intő jel. Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced minden különösebb ok nélkül veszített a súlyából, a biztonság kedvéért vidd el egy állatorvosi kontrollra.

4.) Rendszeres ürítés

A rendszeres széklet- és vizeletürítés is annak a jele, hogy a kutya egészséges. Mindig ellenőrizd a kutyád ürülékét. Ha abban vér, nyálka, férgek vagy peték találhatók, krétafehér vagy épp fekete színű, kátrányos elszíneződés jelenik meg benne, az bajt jelent. A zsíros vagy nyálkás bevonat, valamint a túl híg széklet sem normális.

A megváltozott étrend, stressz, valamilyen parazita, de vírusos vagy bakteriális fertőzés is állhat a háttérben. Ezenkívül mérgezésre, bélgyulladásra, daganatra vagy bélelzáródásra is utalhat a furcsa széklet. Mindenképp konzultálj az állatorvosotokkal!

Az egészséges vizelet színe átlátszó, sárga (ez lehet szalma-, arany-, esetleg borostyánsárga). A túl sötét vagy élénk sárga pisi a kiszáradás jele. Ha narancsos árnyalatú, az epe- vagy hasnyálmirigy-problémákat is jelezhet. A rózsaszínes vagy vörös vizelet a húgyúti fertőzés, a hólyaggyulladás vagy valamilyen véralvadási probléma tünete, ugyanakkor trauma, esetenként rosszindulatú daganat is okozhatja. Ennek megállapítása szintén állatorvosi kompetencia! A hirtelen jelentkező jelölgetés, vagy a vizeletcsurgás is aggodalomra adhat okot. Ilyen esetben is utána kell járni a panasz okának.

5.) Élénk érdeklődés

Az egészséges kutya szívesen van együtt a családjával, köszönt, ha hazaérkezel, játszani hív, érdeklődve lesi a körülötte zajló eseményeket. Összességében élénk, kíváncsi természetű.

Azonban ha hirtelen azt tapasztalod, hogy kutyád elvonul, inkább magában lenne, nem érdeklik a megszokott dolgok, sem a kedvenc játékai, légy résen! A viselkedésbeli változás hátterében ugyanis gyakran valamilyen egészségügyi probléma áll.

6.) Tiszta, szagtalan fülek

A fülek jól tükrözik az állat egészségi állapotát. Ha a kutya jól van, akkor fülei tiszták, nincs bennük sem váladék, sem viaszos lerakódás, és nem árasztanak erős, kellemetlen szagot. Az teljesen normális, hogy a fül időnként piszkos lesz, ezt megfelelő tisztítással lehet megelőzni. A nem megfelelően ápolt fülek ráadásul könnyen be is gyulladhatnak.

Emellett a tiszta fülek a normál testhőmérséklet fenntartásához is hozzájárulnak, hiszen a kutyák azokon keresztül is képesek hőt leadni. A fentebb említett, szemmel látható tünetek mellett az is gyanús, ha az állat gyakran billenti oldalra a fejét, rázogatja, illetve ha a mancsával gyakran odakap.

Jobb megelőzni a bajt!

Még ha kedvenced szemmel láthatóan makkegészséges, akkor sem szabad elfelejtkezned az éves ellenőrző vizsgálatokról. Ezeknek hála számos betegséget még időben ki lehet szűrni, illetve a korán feltárt problémát sokkal hatékonyabban tudják kezelni. A szükséges vizsgálatokról az állatorvosod tud teljes körű tájékoztatást adni.

állatorvosi vizsgálat állatorvosi vizsgálatok bélgyulladás daganatos betegség egészség elhízás fogápolás fogínygyulladás furcsa viselkedés kutya egészség kutya egészségmegőrzés kutya rák kutya széklete parazita védelem rák szőrzet túlsúly túlsúlyos kutya vér a vizeletben véres vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!