A kutya vizeletének színe is jelzi, mennyire egészséges: 6 fontos dolog, ami megmutatja, hogy kedvenced életerős

Szénási Szimonetta, 2022. augusztus 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt látod, hogy kedvenced boldog, akkor a te szíved is repes. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a kutya egészséges is legyen. Az alábbi 6 tényező láttán efelől is megnyugodhatsz.

Csak egészség legyen! – szokás mondani, nagyon helyesen, hiszen a testi-lelki jóllét mindennek az alapja. Gazdaként pedig a kutyád egészsége is ugyanolyan fontos, mint a sajátod. Az alábbi jelek egyértelműen azt mutatják, nincs okod aggódni kedvencedért.

1.) Friss lehelet

Az egészség a szájban kezdődik. Ha kedvenced lehelete tiszta, és a fogait sem csúfítja el fogkő, az azt jelenti, hogy a kutya rendben van. Az íny és a fogak találkozásánál felhalmozódó táplálék, lepedék, illetve az ebből kialakuló fogkő fogínygyulladáshoz vezet, ami a háziállatok fogvesztésének elsődleges oka. A bűzös, rothadásra emlékeztető szag lehet a fogszuvasodás jele, rosszabb esetben azonban a szájüregi melanómának, a rák egy roppant agresszív fajtájának a tünete.

2.) Fényes bunda

Az egészséges kutya szőre fényes és csillogó. Ellenben ha a szőrzet megkopott, fénytelen, az állat pedig folyamatosan rágja vagy vakarja magát, az bőrirritációra, allergiára, bolhára vagy akár poloskacsípésre is utalhat. Fontos tudni, hogy a kutyáknak – bizonyos fajtákat kivéve – nincs szükségesük rendszeres fürdetésre. Csak akkor fürdesd meg kedvencedet, ha tényleg indokolt, például sáros lett.

3.) Normál testsúly

Az elhízás a háziállatok egyik legfőbb egészségügyi problémája, egyúttal számos betegség kiváltója. A túlsúly ahogy az embereknél, úgy a kutyák esetében is magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz, ízületi panaszokhoz és cukorbetegséghez vezet. Ráadásul növeli a rákos megbetegedések kockázatát is.

Ezeket elkerülendő mindig korának és fajtájának megfelelő, jó minőségű táppal etesd a kutyádat, és ügyelj az adagra is! Ugyanígy a hirtelen fogyás is intő jel. Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced minden különösebb ok nélkül veszített a súlyából, a biztonság kedvéért vidd el egy állatorvosi kontrollra.

4.) Rendszeres ürítés

A rendszeres széklet- és vizeletürítés is annak a jele, hogy a kutya egészséges. Mindig ellenőrizd a kutyád ürülékét. Ha abban vér, nyálka, férgek vagy peték találhatók, krétafehér vagy épp fekete színű, kátrányos elszíneződés jelenik meg benne, az bajt jelent. A zsíros vagy nyálkás bevonat, valamint a túl híg széklet sem normális.

A megváltozott étrend, stressz, valamilyen parazita, de vírusos vagy bakteriális fertőzés is állhat a háttérben. Ezenkívül mérgezésre, bélgyulladásra, daganatra vagy bélelzáródásra is utalhat a furcsa széklet. Mindenképp konzultálj az állatorvosotokkal!

Az egészséges vizelet színe átlátszó, sárga (ez lehet szalma-, arany-, esetleg borostyánsárga). A túl sötét vagy élénk sárga pisi a kiszáradás jele. Ha narancsos árnyalatú, az epe- vagy hasnyálmirigy-problémákat is jelezhet. A rózsaszínes vagy vörös vizelet a húgyúti fertőzés, a hólyaggyulladás vagy valamilyen véralvadási probléma tünete, ugyanakkor trauma, esetenként rosszindulatú daganat is okozhatja. Ennek megállapítása szintén állatorvosi kompetencia! A hirtelen jelentkező jelölgetés, vagy a vizeletcsurgás is aggodalomra adhat okot. Ilyen esetben is utána kell járni a panasz okának.

5.) Élénk érdeklődés

Az egészséges kutya szívesen van együtt a családjával, köszönt, ha hazaérkezel, játszani hív, érdeklődve lesi a körülötte zajló eseményeket. Összességében élénk, kíváncsi természetű.

Azonban ha hirtelen azt tapasztalod, hogy kutyád elvonul, inkább magában lenne, nem érdeklik a megszokott dolgok, sem a kedvenc játékai, légy résen! A viselkedésbeli változás hátterében ugyanis gyakran valamilyen egészségügyi probléma áll.

6.) Tiszta, szagtalan fülek

A fülek jól tükrözik az állat egészségi állapotát. Ha a kutya jól van, akkor fülei tiszták, nincs bennük sem váladék, sem viaszos lerakódás, és nem árasztanak erős, kellemetlen szagot. Az teljesen normális, hogy a fül időnként piszkos lesz, ezt megfelelő tisztítással lehet megelőzni. A nem megfelelően ápolt fülek ráadásul könnyen be is gyulladhatnak.

Emellett a tiszta fülek a normál testhőmérséklet fenntartásához is hozzájárulnak, hiszen a kutyák azokon keresztül is képesek hőt leadni. A fentebb említett, szemmel látható tünetek mellett az is gyanús, ha az állat gyakran billenti oldalra a fejét, rázogatja, illetve ha a mancsával gyakran odakap.

Jobb megelőzni a bajt!

Még ha kedvenced szemmel láthatóan makkegészséges, akkor sem szabad elfelejtkezned az éves ellenőrző vizsgálatokról. Ezeknek hála számos betegséget még időben ki lehet szűrni, illetve a korán feltárt problémát sokkal hatékonyabban tudják kezelni. A szükséges vizsgálatokról az állatorvosod tud teljes körű tájékoztatást adni.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon