hirdetés

Így kerülheted el, hogy túletesd kutyádat: Bécsben már büntetik a túlsúlyos ebek gazdáit

László Enikő

2021. június 11

Az elhízás a kutyák esetében is súlyos probléma, mivel számos egészségügyi gond társul mellé. A koronavírussal járó korlátozások pedig úgy tűnik, csak rontottak a helyzeten. Hogyan kerülheted el azt, hogy túl sok eledelt adj kedvencednek?

hirdetés

A pandémiás időszakban nemcsak az emberek, de a kutyák is úgy tűnik, felszedtek néhány kiló súlyfelesleget. A kevesebb mozgás, a bezártság, a gazdi folyamatos otthonléte (és az ezzel járó lehetséges túletetés) nagymértékben befolyásolta testsúlyukat. Az elhízás igen súlyos probléma az állatok esetében, a gazdák pedig nem szívesen vesznek tudomást róla. Pedig a túletetéssel járó elhízás állatkínzásnak felel meg. A nemrég zajlott Állatvédelmi aktualitások 2021 címet viselő konferencián több előadásban is felmerült a jelenség. Dr. Fodor Kinga említette, hogy a városi házi kedvencek 45-60%-a elhízott. Dr. Miklósi Ádám etológus pedig elmondta, hogy Ausztriában a családi kutyák 20%-a, Angliában pedig 60%-a túlsúlyos. Ez a szám hazánkban 18%, 3 évnél idősebb ebek esetében pedig 20% az ELTE Etológia Tanszékének vizsgálatai szerint. A folyamat azonban visszafordítható és természetesen meg is előzhető.

Hogyan előzheted meg a túletetést?

A kutyák elhízása a túlzott ételmennyiség és mozgásszegény életmód következménye. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan előzheted meg, hogy túletesd kedvencedet.

Mérd ki az ételét

A minőségi tápok hátoldalán szerepel, mennyi az eb napi adagja. Eleinte mérd ki konyhamérlegen, később pedig már ránézésre meg tudod állapítani az ideális mennyiséget. Fontos, hogy az eledeleken a napi adag szerepel. Tehát ha többször eteted kedvencedet, oszd el az adagot! Az állatkereskedések többségében ingyenesen elvihetőek mérőpoharak, amik megkönnyítik az eledel kimérését.

Ha te magad főzöl kedvencednek, nehezebb a dolgod. A megfelelő mennyiség függ az állat életkorától, aktivitásától, fajtájától, méretétől. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy kutyának testsúlya 2-3%-át kell grammban elfogyasztania. Tehát egy 20 kg-os eb 400-600 grammot kell egyen egy nap.

Többszöri étkezés

A legtöbb esetben a szakértők a napi kétszeri étkezést javasolják a kutyáknak. A reggeli és esti etetés (ideális esetben 10-12 óra elteltével) egészségesebb emésztőrendszerüknek, mint a napi egyszeri nagy mennyiségű étel bevitele. Kistestű ebeknél akár a napi háromszori étkezés is javasolt. Azonban mindig figyelj a megfelelő adagokra!

Kisebb kutyatál

Előfordult már veled, hogy a megadott mennyiséget adtad enni kutyádnak és keveselted? Ez gyakran előfordul, ha túl nagy a tál. Emiatt üresebbnek tűnik, ezért a gazdák hajlamosak bűntudatot érezni, és többet tenni bele a kelleténél. Válassz kutyád méretének megfelelő edényt, így elkerülheted a késztetést a túletetésre.

Stresszmentes övezet

A több kutyás háztartásokban előfordulhat, hogy az ebek féltik egymástól ételüket. A dominánsabb egyed hamar behabzsolhatja saját eledelét, majd nemes egyszerűséggel társa ételét is elfogyasztja. Ha észrevetted, hogy ez történik, etetéskor különítsd el kedvenceidet, hogy mindenki békében fogyaszthassa el saját táplálékát.

Nincs nassolás!

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a gazdák napközben számos plusz finom falattal kényeztetik kedvencüket. Minden étkezésnél néhány falat véletlenül lepottyan, amit az eb készségesen elfogyaszt. Gyakori jelenség a kunyerálás is, amit sokan nem szeretnek. De azért, hogy kutyájuk békén hagyja őket, adnak nekik néhány falatot. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt ettől hízik el a kutya, másrészt gyakran olyan ételeket eszünk, amik az ebek számára károsak vagy akár mérgezőek. Ha pedig adsz neki néhány falatot (még ha bosszant is kutyád rossz szokása) csak megerősíted őt abban, hogy van értelme annak, amit csinál. Hiszen így megkaphatja a kívánt finomságokat. Ez a sok apró falat könnyen felhalmozódik, és elhízáshoz vezet.

Tréning közben a legtöbb kutya jutalomfalatot kap, ha az étel motiválja a legjobban. Nincs is ezzel semmi gond, viszont ilyenkor ügyelj arra, hogy vacsorájából levond azt a mennyiséget, amit a kiképzés során már jutalomként megkapott.

Bécsben már büntetés is járhat érte

Az elhízást komolyan kell venni, hiszen nagymértékben károsítja a kutya egészségét, illetve számos évvel megrövidíti életét. Egy kutatás szerint míg a nagytestű ebek élete az elhízás miatt átlagosan öt hónappal rövidül, egy kisebb társuknál ez két és fél év is lehet.

„Aki annyira túleteti a kis kedvencét, hogy ezzel fájdalmat okoz az állatnak, vagy az tartós következménnyel jár, az már nem állatszeretet, hanem állatkínzás. Így akár 7500 eurós bírságot is kaphat, ha feljelentés születik – idézi az Index Eva Persy-t, a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal vezetőjét.

(Képek: Getty Images Hungary)

elhízás elhízott kutya etetés kutya elhízás veszélyei kutya etetése táplálás túletetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!