hirdetés

Ha így eteted kedvencedet, garantáltan jót teszel vele

Hangai Lilla

2023. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a friss, emberi jellegű és minőségű táplálékkal etetett kutyáknak kevesebbet kell enniük, és ebből kifolyólag kevesebbet is kell wc-re járniuk. Rengeteg teóriát ismerünk arról, hogy hogyan és mivel érdemes táplálni kedvenceinket. Mindegyik módszer támogatói esküsznek a sajátjukra. Hogy ez most mitől más, joggal kérdezheted felhúzott szemöldökkel. Tarts velünk, és mutatjuk is!

hirdetés

A legtöbb kutyatartó számára nem ismeretlen jelenet, amikor az asztalnál ülve a kutyus sóvárgó szemekkel nézi, ahogy eszel, majd szomorúan a combodra helyezi fejecskéjét. A bátrabbak az asztal alatt támadnak és a nedves kis orrocskájukkal igyekeznek a lábad között félretolni a terítőt, hogy közelebb férkőzzenek a célhoz. Nagyon sokan tisztában vannak már azzal szerencsére, hogy bizonyos emberi ételek kifejezetten károsak a négylábúak számára. És egyébként is, mi sem eszünk száraztápot, nekik sincs keresnivalójuk a rántott hús és a krumplipüré körül! Ebben igazad is van!

Ám az Illinois Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint az emberi minőségű táplálék könnyebben emészthető és sokkal táplálóbb, mint sok kutyaeledel.

Akárcsak egy étteremben

A kutatók hűtött és friss, emberi jellegű és minőségű élelmiszereket teszteltek olyan eledelek ellen, amelyeket a legtöbb kutya eszik. A szárazeledel hozzávalóit például pépesítik, majd extrudálják és kívánt formára préselik. A kapott pelleteket további eljárásokkal még színezik és ízesítik. Nem túl bizalomgerjesztő, igaz? A tudósok vettek hát 12 beagle-t, és 4 héten keresztül a következő diéták egyikével táplálták őket:

  • Száraztáp diéta: Blue Buffalo csirke, barna rizs
  • Friss, hűtött diéta: Freshpet omlós sült csirke
  • Friss diéta 1: JustFoodforDogs marha és rozsdás burgonya
  • Friss diéta 2: JustFoodforDogs csirke és fehér rizs

A két friss étrend minimálisan feldolgozott marhahúst, csirkét, brokkolit, rizst, sárgarépát és különféle egyéb zöldségeket tartalmazott, amolyan kutyáknak való rakott étel formájában.

A tanulmány vezető szerzője, Kelly S. Swanson maga is meglepődött azon, hogy a kutyák mennyivel jobban „teljesítettek” a friss táplálékon, mint akár a hűtött eleségen. Hatalmas különbség volt a szárazeledel és a friss eledel között, de még a hűtött, friss alapanyagokból készült és a hűtetlen, friss alapanyagokból készült diéták eredményei között is.

A bizonyíték a kakiban van

A kutatók nyomon követték a kutyák súlyát, és elemezték a bélsár mikrobiomját is. Kiderült, hogy a száraztápon lévő kutyáknak többet kellett enniük, hogy megtartsák testsúlyukat. Ez azt eredményezte, hogy 1,5-2,9-szer annyi kakit termeltek, mint a friss eleségen tartott állatok.

„Ez összhangban van az Országos Egészségügyi Intézet 2019-es, embereken végzett tanulmányával, amely szerint a friss, teljesértékű élelmiszert fogyasztó egyének átlagosan 500 kalóriával kevesebbet fogyasztanak naponta, és elégedettebbek, mint azok, akik feldolgozott étrenden élnek. – magyarázta Kelly S. Swanson.

Talán még ennél is érdekesebb volt a friss élelmiszerek hatása a bélrendszerre. Bár még mindig sok a nyitott kérdés a mikrobiommal kapcsolatban, van néhány dolog, ami már biztos. „Az egészséges bél egészséges nyálkahártyát jelent. A széklet mikrobiális és metabolikus profiljai az étrend értékelésének fontos adatai. Amint azt a vizsgálatokban kimutattuk, a frissen táplált, egészséges kutyák bélsár mikrobiális közösségei eltértek a szárazeledelt fogyasztó kutyákétól. Ezek az eltérő profilok valószínűleg az eleség feldolgozásában, az összetevők forrásában, valamint az élelmi rostok, fehérjék és zsírok koncentrációjában és típusában mutatkozó különbségek miatt alakultak ki. Ezekről mind ismert, hogy befolyásolják azt, mit emészt meg a kutya, és mi jut el a vastagbélbe a fermentációhoz.”

Így lesz az emberi hulladékból kutyaeledel

A történelem során a kutyák mindig megették az emberek által el nem fogyasztott hulladékot. Csak 1870 óta, a luxus Spratt’s Meat Fibrine Dog Cakes megjelenésével kezdett elterjedni a kereskedelmi forgalomba hozott kutyaeledel, míg a kutyacsont alakú kekszek először 1907-ben jelentek meg. Szárazeledel extrudálási technikával először 1956-ban készült, ami nagyon egyszerű módja volt annak, hogy profitot hozzanak létre az élelmiszerhulladékból.

A legfontosabb irányvonal ebben a fajta táplálásban, hogy ha valamit egészségesnek tartasz és meggyőződtél róla, hogy a kutyák számára is biztonságos, oszd meg kedvenceddel is! Mint kiderült, nemcsak a változatosság gyönyörködtet, de a friss ételek is.

elhízott kutya elhízott kutya lefogyasztása emberi étel kutyáknak etetés friss emberi étel kutyának házi koszt kutya etetése kutyaeledel száraztáp tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!