hirdetés

9 meglepő tény a beagle-ről: tudtad, hogy Snoopy is ilyen fajta?

Ferenczi Deborah

2022. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

A beagle-ök az egyik leginkább szeretett vadászkutyák közé tartoznak, akik nem csupán hazánkban, hanem szerte a világban is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ennek ellenére számos olyan érdekesség van, amivel még a legnagyobb rajongók sincsenek tisztában.

hirdetés

A beagle az egyik legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban. Köztudott, hogy nagyszerű házi kedvenc, de sok minden van, amit valószínűleg nem is hallottál róluk. Íme 10 érdekes tény erről a különlegesen szerethető kutyafajtáról.

Basil rengeteget segít a gyászolóknak, a puszta jelenlétével is.

1. A beagle, mint vadászkutya

A beagle kiváló nyulak és kiváltképpen róka vadászatára. Fenomenális szaglása és végtelennek tűnő állóképessége van, aminek köszönhetően a legkiválóbb vadászkutyák közé sorolható.

2. Hallása segíti a szaglását

A fajtaszabvány szerint a beagle füle kihúzott állapotban eléri az orra végét. Ezek a hosszú fülek valójában felfogják az illatrészecskéket, illetve szaglás közben felkavarják a talajon levő port, és felélénkítik a szagnyomokat. Így a lehető legtöbb információt képes befogadni az állat a szaglásán keresztül, sőt olyan nyomokra is képes rábukkanni, amelyekre más eb nem lenne képes.

3. Háromféleképpen ad hangot

A beagle az egyik leghangosabb kutyafajta, és három különböző hangot is képes kiadni: standard ugatást, jódliszerű hangot, amelyet vadászatkor használ, és üvöltést.

Az alábbi angol nyelvű videón jól hallható ez a nagyon egyedi jódliszerű hang

4. Farka olyan, mint a fehér zászló

Sok beagle farka fehér végű. Ezt a fehér hegyet direkt tenyésztették így, hogy az eb a gazda számára akkor is látható legyen, amikor az orrát a földhöz szorítja vadászat közben.

5. Belbiztonsági munkakutyaként is dolgoznak

Hihetetlen szaglása az adott kutyafajtát nagyszerű munkakutyává teszi. A beagle-t gyakran használják poloska-detektorként. Sőt a Belbiztonsági Minisztérium a repülőtereken is alkalmazza őket, hogy ellenőrizze az utasok poggyászát.

6. Egy Elvis nevű beagle érzi a jegesmedvék terhességének szagát

Egy Elvis nevű kétéves beagle-t arra képeztek ki, hogy a ürülék szagáról megállapítsa, hogy egy jegesmedve vemhes-e vagy sem. Elvis óriási segítség azoknak az állatkerti gondozóknak, akik nem tudják megmondani, hogy jegesmedvéik csak az álterhesség jeleit mutatják-e. Az eb 97 százalékos pontossággal képes azonosítani az emlősökből vett minták alapján azok állapotát.

7. Lyndon Johnson elnöknek három beagle-je volt

Lyndon Johnson elnök három beagle kutyust tartott, akik a Him, a Her és az Edgar nevekre hallgattak. Arra ugyan nincs magyarázat, hogy az első kettőt miért nevezték el ilyen szokatlanul. A harmadik eb esetében viszont biztosan lehet tudni, hogy J. Edgar Hooverről, az FBI igazgatójáról kapta nevét, aki Johnsonnak ajándékozta a kutyát, miután Him és Her meghalt.

8. Nem szeret egyedül maradni

Miután a legfőbb érzékszerve, melyre hagyatkozhat, az orra, így hajlamos lehet a barangolásra, ezért fontos a bekerített udvar. Emellett kifejezetten nem szereti, ha egyedül marad, és ezt gyakorta hangos ugatással vagy épp rombolással mutatja ki. A gyakorlott tulajdonosok szerint a türelem kell, hogy a legnagyobb erényed legyen egy beagle nevelése során.

9. Snoopy egy beagle

Lehet, hogy soha nem is gondoltad volna, de Charlie Brown imádott mesebeli karaktere, Snoopy valójában beagle. 1950-ben rajzolta meg Charles M. Schulz gyerekkori, Spike névre hallgató kutyája után.

beagele nevelés beagle érdekes tények érdekességek Snoopy vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink