hirdetés

Ez a kutyafajta a leghajlékonyabb a világon, még hatodik lábujját is tudja mozgatni! 25 elképesztő tény a kutyákról

László Enikő

2022. augusztus 6 - Képek: YouTube, Facebook, Getty Images Hungary

Bár bizonyára minden kutyabarát tudja, hogy az ember legjobb barátja mindig képes minket meglepni, összeszedtünk néhány érdekességet, amelyeket lehet, hogy még nem tudtál.

hirdetés

Szinte naponta jelennek meg új kutatási eredmények, melyek a kutyák egy-egy új, eddig fel nem fedezett különleges képességét vagy történelmükkel kapcsolatos érdekességeket taglalnak. Például, hogy hogyan is zajlott a háziasításuk vagy hogyan érzékelik a világot, esetleg hogyan képesek kiszagolni különböző betegségeket. A következőkben mutatunk néhány érdekességet, melyeket lehet, hogy nem tudtál az ebekkel kapcsolatban!

1.

Az Amerikai Kennel Klub top 10-es legnépszerűbb fajta listáján a labrador retriever már harminc éve szerepel. Régebb óta, mint bármely más kutyafajta!

2.

A kutya orrlenyomata annyira egyedi, mint az emberi ujjlenyomat. Már fejlesztenek egy rendszert, ami kiválthatja a chipeket az ebek azonosítására.

3.

A házi kedvencként tartott kutyák több, mint a fele gazdája ágyában alszik.

4.

Minden kutya álmodik, de a kölykök és az idősebb ebek gyakrabban.

5.

Míg az embernek nagyjából hatmillió szaglóreceptora van, egy kutyának körülbelül 300 millió. Agyuk szaglásért felelős része méretarányosan számolva negyvenszer nagyobb, mint a miénk, szaglásuk pontossága pedig a kutatók szerint tíz-, de akár százezerszerese is lehet egy átlagemberének.

6.

Rin Tin Tint, a híres németjuhászt Oscar-díjra jelölték.

7.

A kutyák orra érzékeli az infravörös sugárzást, így képesek sötétben is tájékozódni. Akár a körülöttük lévő tárgyak, élőlények hőmérsékletét is meg tudják állapítani szaglószervük segítségével.

8.

A világ valaha élő legnagyobb kutyája Zorba, az angol masztiff volt, aki 1989-ben már 149,7 kg-ot nyomott, de 94 centiméteres marmagassága és 251 cm-es hosszúsága is kirívó volt.

Zorba és gazdája.

9.

A collie név jelentése „fekete”. Ugyanis a collie-k egykor fekete arcú juhokat tereltek.

10.

Az ásítás ragályos – még a kutyák számára is. A kutatások azt mutatják, hogy kedvenced nagyobb valószínűséggel utánozza ásításodat, ha erősen kötődik hozzád.

11.

A Dandie Dinmont terrier az egyetlen fajta, amelyet egy kitalált személyről neveztek el – Sir Walter Scott Guy Mannering című regényének szereplőjéről.

12.

A kutyák azért gömbölyödnek össze alvás közben, hogy megvédjék szerveiket. Ez egy ösztönös szokás, ahogyan például a lefekvés előtti körözés is, amit a farkasoktól örököltek.

13.

A basenjit tartják az egyetlen fajtának, aki nem tud ugatni. Nos, ez nem teljesen igaz, azonban hangja sokkal inkább jódlizáshoz vagy énekléshez hasonlít, mint ugatáshoz.

14.

Az ausztrál juhászkutya valójában nem Ausztráliából származik, hanem az Amerikai Egyesült Államokból. Az ausztrál kötődésnek a baszk telepesekhez van köze, akik az 1800-as években Ausztráliából érkeztek Amerikába az aranyláz idején, és magukkal vitték juhászkutyáikat is.

15.

A német dogot sokszor dán dognak hívják, mivel angol nyelvterületen Great Dane a neve. Ez azonban hibás, ugyanis a fajta Németországból származik.

16.

Az ember vérnyomása csökken, amikor egy kutyát simogat. És a kutyáé is.

17.

Minden kiskutya süketen születik.

18.

Tévedés, hogy a kutyák színvakok. A mi háromféle csapsejtünkhöz viszonyítva – ezekkel érzékeljük az ibolya, a zöld és a sárga színek hullámait – a kutyusoknak csak kettő van, így nagyjából úgy látnak, mint a vörös-zöld színtévesztő emberek. Azaz, csak a sárgás, kékes színeket érzékelik.

19.

A dalmaták fehéren születnek, a pöttyeik csak később alakulnak ki.

20.

A kutyáknak körülbelül 1700 ízlelőbimbójuk van. Nekünk, embereknek 2000-10000.

21.

Amikor a kutyák ürítés után a földet kaparják, azt nem azért teszik, hogy elfedjék, hanem hogy megjelöljék a területüket, a lábukban lévő illatmirigyekkel.

22.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kutyák az állatok azon kis csoportjába tartoznak, akik önként, önzetlen szeretetet mutatnak ki, jutalom elvárása nélkül. Ezt a tényt a kutyabarátok mindvégig tudták.

23.

Az angol agár képes lehet legyőzni egy gepárdot egy futóversenyen. Míg a gepárdok kétszer olyan gyorsan tudnak futni, mint az agarak, ezt a 110-130 km/h sebességet csak körülbelül harminc másodpercig tudják fenntartani. Az agár körülbelül 11 km-en keresztül képes 55-60 km/h sebességet tartani (végsebessége 72 km/h). Tehát lehet, hogy a gepárd vezet eleinte, de az agár utolérheti őt.

24.

Az angol véreb szaglása annyira megbízható, hogy nyomkövetésének eredménye bizonyítékként használható fel a bíróság előtt. Jelenleg ez a kutyafajta az egyetlen állat, amelynek jelzése bizonyító erővel bír az Amerikai Egyesült Államok törvényhozásban.

25.

A norvég lundehund annyira különleges kutyafajta, hogy külön cikkben is tárgyaltuk a vele kapcsolatos érdekességeket. Ezt a kutyát lundák vadászatára tenyésztették ki, pontosabban ő az egyetlen lundavadász az ebek körében. Másik különlegessége, hogy hihetetlenül hajlékony. Nyakát egészen a hátára tudja hajtani, ez elősegíti abban, hogy minél szűkebb helyekre betuszkolja magát. A sziklás hegyoldalakon való közlekedésben nagy segítségére szolgál a hatodik lábujja. Ez pedig hasonlít az emberi hüvelykujjhoz. Tudja mozgatni, kinyújtani és két ízület is található benne.

A lundehund másik különleges képessége, hogy bármikor képes elzárni hallójáratait. Így a szűk járatokban nem megy bele törmelék, piszok. Felálló füleit szintén minden irányba tudja mozdítani, hajlítani. Mellső lábai is kifejezetten hajlékonyak. A norvég lundehund az egyetlen kutyafajta, aki képes mellső lábait oldalirányba is kinyújtani. Ez szintén a szűk járatokba való beférkőzést könnyíti meg számára. A fajta annyira különleges, hogy egyesek azt is megkérdőjelezik, hogy tényleg kutya-e.

angol agár angol véreb ausztrál juhászkutya beagle érdekes tények érdekességek kutya érzékszervei labrador retriever német dog norvég lundehund Rin Tin Tin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink