hirdetés

Jó hír a kutyagazdiknak! 6 tudományos tény a kutyatartás hosszú távú pozitív hatásairól

Ferenczi Deborah

2022. július 14 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a kutyák az ember legjobb társai. Imádnivalók és olyan örömmel, illetve szeretettel töltik meg az életet, mely páratlannak bizonyul. Ezentúl a kutyatartás más jótékony hatásai is megérdemlik a figyelmet.

hirdetés

A alábbiakban összegyűjtöttük azokat a jótékony hatásokat, melyek a kutyatartással együtt járnak.

1. A kutyákkal jobb az élet

Az első és legfontosabb jótékony hatása az állattartásnak, hogy egyszerűen jobb az élet akkor, ha kutyád van. Minden, korábban még unalmas tevékenység is izgalmassá válhat az ebed társaságában. Ennek az oka abban is rejlik, hogy egy régi, ám nagyon bölcs mondás szerint a kutyusok azt a szeretet, amit te adsz számukra, képesek akár tízszeresen is viszonozni.

2. Segít megőrizni az aktivitást és az egészséges testsúlyt

A kutyatartás egyik legfontosabb előnye, hogy jelentősen megnöveli a rendszeres testmozgás mennyiségét, méghozzá úgy, hogy azt a gazdi szinte észre sem veszi. Ennek az oka az, hogy míg egymagadban sok esetben motiválatlan vagy arra, hogy kimozdulj az utcára, addig a kutyusod társaságában ezt kötelezettségből is szükséges megtenned. A mindennapos séta, játék és szórakozás közben pedig észre sem veszed, hogy csak úgy olvadnak le rólad a felesleges kilók.

3. A kutyatartás nagyszerű módja annak, hogy új embereket ismerj meg

A kutyák hozzáadják a társasági életet a mindennapjaidhoz. Egy eb jelenlétében számos addig ismeretlen közösség, illetve társaság fogad be. Arról nem is szólva, hogy már csak önmagában egy kiskutya kiváló alkalmat teremt ahhoz, hogy kellemes beszélgetésekbe keveredj, hiszen barátságosabbá, és megközelíthetőbbé válsz.

4. A kutyák csökkentik a vérnyomásod

A kutyák egyik leglenyűgözőbb előnye, hogy képesek megnyugtatni bennünket, és ez ragyogó hatással van egészségünkre. A Harvard Egyetem által említett tanulmányok kimutatták, hogy a kutyatulajdonosok vérnyomása alacsonyabb, ami egyrészt a megnövekedett testmozgásnak köszönhető, másrészt annak, hogy a stressz-szint is lecsökken. Ha legközelebb feszültnek érzed magad, vagy csak pihenésre van szükséged, akkor kapcsolódj ki a kutyusod társaságában, és kicsit boldogabb, nyugodtabb leszel.

5. A kutyák zseniális társak

A kutyatartás egyik legszembetűnőbb előnye, hogy ezentúl szinte lehetetlen magányosnak érezned magad, hiszen a kutyusod mindig ott lesz melletted. Akkor is, ha nem érzed jól magad, ha szomorú, vagy véleményed szerint elviselhetetlen vagy. Így pedig már nem kell aggódnod attól, hogy bármikor is egyedül maradsz. A kutyák valóban olyan társak, akik sosem fognak cserben hagyni és egész életükben hűségesek lesznek hozzád.

6. A kutyák értékes készségekre tanítanak bennünket

Végezetül az egyik legfontosabb dolog, mely hatást gyakorol rád a kutyatartásnak köszönhetően az, hogy elkezded értékelni az élet egészen apró örömeit is. Az állatok nagyon sokat tanítanak az életről, és azon belül is leginkább a boldogságról. Figyeld meg az ebedet, hogy mennyire felhőtlenül élvezi a mindennapokat, és rá fogsz jönni, hogy minden problémád ellenére az élet csodaszép.

kutya hatása az egészségre kutya hatása az emberre kutya jótékony hatása kutyasétáltatás jótékony hatásai

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink