hirdetés

Újévi fogadalom: így válts életmódot a kutyáddal együtt, hogy tavaszra bomba formába kerüljetek

Ferenczi Deborah

2022. január 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az évkezdet mindig extra motivációt ad arra, hogy amit eddig nem mertél meglépni, azt most végre megtedd. Érdemes lehet kutyáddal közösen elhatároznod, hogy egészséges életmódra tértek és életmódváltásba kezdtek. Íme a tippek, hogy mikre érdemes odafigyelned kutyád esetében.

hirdetés

Elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a mentális egészség megőrzése és a megfelelő ápolás. Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségével már tavaszra formába hozhatod a kutyádat – s vele együtt magadat is.

Egészséges táplálkozás és testmozgás

Ha kedvencedet kiegyensúlyozottan eteted, megelőzheted az elhízást és a túlsúllyal kapcsolatos különféle problémákat. A helyes táplálás segít kezelni a meglévő egészségügyi bajokat és az ételallergiákat is. Fontos, hogy kutyád étrendjével kapcsolatos kérdéseidet megbeszéld az állatorvosotokkal, illetve kerüld az olyan ételeket, melyek károsak lehetnek: például a cukrot, csokit, édességeket. Ha testmozgásról van szó, elengedhetetlen, hogy megismerd kedvenced mozgásigényeit, és legalább a napi többszöri séta során lemozgasd. A megfelelő edzésprogramot a kutya fajtájának és életmódjának áttekintése határozza meg, így mindenképpen kérd ki szakértő segítségét. Ha engedélyezi, a különböző kutyás sportok vagy a közös kocogás, túrázás, jóga jó kezdet lehet.

Ápolás: a szőrzet és a fogak egészsége

Kutyusod ápolási igénye a fajtától, a szőrzet hosszától és az évszaktól függően változik, a hosszú szőrű háziállatoknak általában gyakrabban van szüksége fürdetésre és ápolásra, mint a rövidebb szőrűeknek. A gyakori ápolás azt is lehetővé teszi, hogy ellenőrizd kedvenced bőrének állapotát, észrevedd az esetleges rendellenességeket, élősködőket, mielőtt azok problémát okoznának. Ugyancsak legalább ennyire fontos a megfelelő szájhigiénia is. Próbáld meg kedvenced fogait megtisztítani minél gyakrabban, és körülbelül félévente ellenőriztesd állatorvossal is.

Mentális egészség

Az állatok számára a lelki egészség ugyanolyan fontos, mint neked. Ösztönözd kedvenced interaktív játékokkal, kísérletezzen különféle dolgokkal, kirakós játékokkal vagy más újdonságokkal, hogy megőrizze a motivációját. Érdemes lehet új helyekre ellátogatni, azokat együtt felfedezni, így rengeteg új élménnyel gazdagodhattok. Mielőtt messzire indulnátok, mindig győződj meg arról, hogy nálad van kedvenced kiskönyve, benne a chip számával és az oltások igazolásaival. A kutyák mentális egészségéhez a felfedezésen túl az egészséges, szeretetteli kapcsolat is szükséges: figyelj rá, hogy kutyád érezze törődésed és biztosíts neki kutyatársaságot, ha igényli.

Megelőző gondozás

Ahogy az embereknek legalább évente érdemes szűrővizsgálatokon részt venniük, úgy kutyádra is figyelned kell. Az életmódváltás része, hogy hatékonyan védekeztek a fertőzések, betegségek, az elhízás ellen, rendszeresen jártok kontrollra. Javasoljuk az eb ivartalanítását is annak érdekében, hogy csökkentsd a here- és mellrák, illetve a prosztata- és méhfertőzés esélyét.

alakformálás életmódváltás fogyás futás kutyával kutya életmód kutya életmódváltás sport kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink