hirdetés

Ha imádsz futni, ezt a 8 kutya nagyszerű társad lehet

Ferenczi Deborah

2022. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a kutyákat, akik imádják a sportokat, és futáskor bírják még az egészen hosszú távokat is.

hirdetés

Az alábbi 8 kutyafajta nem csupán remek futó, de kiválóan bírják a hosszabb távokat, ezen felül a komolyabb tempójú edzésekben is szívesen részt vesznek.

1. Alaszkai malamut

Az alaszkai malamutok rendkívül erősek és nagyon kitartóak. Annak ellenére, hogy nem kifejezetten versenysportoló kutyák, arra tenyésztették őket, hogy nagy terheket szállítsanak jókora távolságokra, így nem jelent számukra problémát a kilométerek megtétele. Ennek köszönhetően szívesen kocognak és túráznak veled akár hosszú időn át. Arra azonban ügyelj, hogy a nagy meleget nehezen bírják, ezért a napos tavaszi időszakokban hosszú időn át csak akkor sportolj velük, ha folyamatosan tudsz ivóvizet, árnyékot és hűs pihenőhelyet biztosítani számukra.

2. Whippet

A whippet igazán sportos ebnek számít. A fajta kifejezetten sebességéről és erejéről ismert, nagyon gyors futó. Eredetileg versenyzésre tenyésztették ki őket, viszont ettől függetlenül egyértelműen napi edzésre van szükségük ahhoz, hogy formába lendüljenek. A whippetek kiválóan alkalmasak a gyorsasági futóknak, ugyanakkor szervezetük a rövid és gyors futáshoz, majd utána a kellő mennyiségű pihenéshez alkalmazkodott.

3. Agár

Az agár a leggyorsabb kutyafajta, és természetes hajlama, illetve indíttatása van a futásra. Atletikussága miatt komoly napi testmozgást igényel,  létszükséglete a rendszeres mozgás. Minden bizonnyal kiváló társad lesz, akár egy komolyabb futás során is, ám a pihenőidőről – akárcsak a whippet esetében – nem szabad megfeledkezned.

4. Border collie

A sportos border collie-nak nagy lendülete van, rendkívül energikus, hosszú futásokra, sétákra van szüksége ahhoz, hogy kimerítse az energiaraktárait. A fajta kiváló agility partner, könnyen tanul, így a futás mellett a kutyás sportokban is kiváló társad. Szinte kimeríthetetlen, így hosszabb túrákon, terepfutásokon is szívesen részt vesz.

5. Szibériai husky

A szibériai husky jó útitárs hideg időben a hosszú távú futáshoz. Északkelet-Ázsia hideg éghajlatáról származik, és bámulatos kitartású szánhúzó kutyává tenyésztették. A legtöbb más kutyafajtánál vastagabb szőrzete van, ami sűrű, kasmírszerű aljszőrből és hosszabb, durva fedőszőrből áll. Ennek köszönhetően az egészen hideg időben is szívesen csatlakozik hozzád futáshoz, ám a meleget nehezen viseli. Árnyas erdőkbe viszont a legnagyobb örömmel követ a tavaszi napokon is.

6. Afrikai oroszlánkutya

Eredetileg oroszlánvadászatra tenyésztették Afrikában. Azóta számos területen elterjedt és népszerűvé vált. Rhodesian ridgeback-ként is ismerheted, erős, nagyon izmos és felettébb aktív kutya, aki tisztességes sebesség mellett nagy kitartásra képes. Érdemes bevonnod az erdei futások mellett szinte az összes sportba.

7. Vizsla

A vizslák vadászkutyának születtek, akiket kifejezetten ilyen célra is tenyésztettek. Számukra elengedhetetlen a folyamatos mozgás és tevékenykedés, ugyanis ennek hiányában nem tudnak mit kezdeni energiáikkal. Rendkívül sportosak, jól érzik magukat a kemény edzés közben, és emellett nagyon családcentrikusak is.

8. Dalmata

A dalmaták nem csupán kecsességükről híresek, hanem kitartásukról, gyorsaságukról és intelligenciájáról is. Eredetileg lovaskocsik őrzőjeként és kísérőiként használták. Ilyen esetekben egész nap futottak a lovaskocsi után, felvéve azok tempóját. Ennek köszönhetően genetikailag kiváló futókká váltak. Fáradhatatlan társaságot nyújtanak bármilyen típusú futáshoz vagy sporthoz.

futás kutyával futás pórázon kutya szeret futni sport kutyával sportos kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink