hirdetés

Végre itt a jó idő: így élvezd ki a tavaszt maximálisan a kutyáddal!

Clerget-Tasi Barbara

2023. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

Szerencsére vége a téli zimankónak, amikor nagykabátban és kesztyűben próbáltuk meggyőzni magunkat, hogy nemcsak a kutyánknak, de nekünk is jót tesz a mozgás. Most azonban minden adott a valóban élvezetes közös programokhoz – ami nem kell, hogy kimerüljön a napi sétában.

hirdetés

Legyen szó nagy-, kis- vagy közepes testű kutyáról, minden fajtának szüksége van az alapos lemozgatásra. Kutyatulajdonosként azt vettem észre, hogy egy-egy aktívan a szabadban töltött alkalom engem is legalább annyira feltölt, mint amennyire négylábú társamat, és néhány sport kutyával együtt kiválóan űzhető. A jól megválasztott közös kalandok ráadásul nemcsak a testnek tesznek jót, hanem még tovább erősítik a kutya és gazdája közti szoros köteléket. Mutatunk néhány szuper programot, amit a kedvencednek szervezhetsz!

 

Futás

Ha csak nincs komolyabb mozgásszervi problémád se neked, se a kutyádnak, akkor ez egy igazán ideális program. Nem kell azonnal több kilométerekkel indítani – ez valószínűleg a kutyádnak sem tetszene –, elegendő egy laza kocogással kezdeni, meg-megállva; így te is pihenhetsz, a kedvenced pedig kedvére ismerkedhet a szagokkal és ha úgy tartja kedve, az összes környező bokrot megjelölheti.

Ezekre figyelj:

 • Fontos a fokozatosság és az egymásra figyelés. Ne erőltess semmit se magadra, se a kutyádra, hiszen a cél az, hogy mindketten élvezzétek a szabadban, mozgással töltött időt.
 • Ne feledkezz meg a vizes kulacsokról (a kutyának is), hiszen hamarabb megszomjaztok majd, mit egy normál séta során.
 • Szerezz be egy övvel ellátott futópórázt, hogy szimmetrikus legyen a mozgásod.
 • Ha közepes vagy nagytestű kutyád van, akkor fuss vele csak, ha biztosan hallgat rád: a futás hevében simán elránthat, ami komoly sérüléseket okozhat, ha össze vagytok kötve.

Túrázás

Tavasszal az az ember is vágyik a szabadba, aki egyébként nem nagy természetjáró. Érthető, hiszen hiányzik a tél után a napsütés, a lágy szél, jó látni az ébredező természetet. Iktassatok be minden hétvégére egy-egy nagyobb kirándulást – persze előtte nézz utána, mennyit bír a kutyád, hiszen ez nemcsak fajta-, de kor- és fizikumfüggő is.

Ezekre figyelj:

 • Hiába halljuk, mekkora kínzás a kutyának, ha pórázon sétáltatod egy olyan ingergazdag környezetben, mint például egy erdő, azért te csak tartsd pórázon. Azon túl, hogy törvény tiltja a kutya szabadon engedését, még a kutyádat a veszélybe sodorhatod. Ilyenkor tavasszal a vadon élő állatok sokkal aktívabbak, védik a kicsinyeiket, így könnyen baj lehet, ha a szabadon bóklászó kutya összetalálkozik mondjuk egy vaddisznóval.
 • Gondoskodj teleszkópos pórázról, ami elég hosszú ahhoz, hogy a kutyád felfedezhessen, de mégis biztonságban tudhasd.
 • Ne feledkezz meg a kullancs és szúnyog elleni védelemről! Ha nem vagy híve a havi rendszerességgel adható tablettáknak, szerezz be nyakörvet vagy cseppet.
 • Legyen nálatok elengendő víz, és ne maradjon otthon a jutifalat sem.

Evezés

A hazai vizek legtöbbjén lehet bérelni supot, csónakot, kenut. A Dunán például létezik kifejezetten kutyás evezős programkínálat, így ez a vízi sport kutyával is kipróbálható. Akár stabil tengeri kajakon is lapátolhatsz, felfedezve a folyók vagy tavak gazdag elővilágát. Tőleg függ, melyik vízi sportot választod: kevesebb aktivitást igénylő, de a mélyizmokat megdolgoztató supot, vagy a munkásabb, beülős kajakot (ezt kistestű kutyával használhatod) és kenut. Ha a kutyád szereti a vizet, bármelyiket élvezni fogja, és közben akár nagyokat is úszhat.

Ezekre figyelj:

 • Itt is fontos a víz, a jutifalat.
 • Legyen nálatok kutyamentőmellény.
 • Elképzelhető, hogy kérni fogják a kutya oltási könyvét, ezért ezt is vidd magatokkal.
 • És természetesen, ahogy minden más kiruccanás vagy séta során, ide se felejts el kutyakakizacskót vinni.
evezés futás kutyával kirándulás kutyával kötődés sport kutyával tavasz túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink