hirdetés

Az 5 legizmosabb kutyafajta: mutatjuk, hogyan mozgasd őket, hogy egészségesek maradjanak

Hangai Lilla

2023. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya izomrendszere 350 izompárból áll, melyek az ebek testtömegének körülbelül 45%-át teszik ki. Felelnek a mozgásért, a tartásért, az ízületek stabilitásáért, a hőtermelésért és segédkeznek a szívnek is a vért keringetni a testben. Bár minden fajtát más adottsága miatt szeretünk, de azt már megfigyeltük, hogy az Az Én Kutyám olvasói kifejezetten élénken érdeklődnek a nagytestű, izmos, tekintélyparancsoló ebek iránt.

hirdetés

Ha ilyen négylábú barátod van vagy ilyet szeretnél, mindenképpen érdemes tovább olvasni!  5 izmos kutyafajta tulajdonságait vesézzük most ki, de szó lesz ezeknek az ebeknek a mozgatásáról, valamint beszélünk a masszázs előnyeiről is.

Argentin dog

Ez a fajta könnyedén indulhatna testépítő versenyen. Formás izomzata még feltűnőbb rövid, fehér szőrzetének köszönhetően. Egyes országokban tiltott a tartása, de itthon nem vonatkozik egyetlen fajtára sem ilyen törvény. Azonos nemű fajtársaival szemben akkor lehet agresszív, ha nem megfelelő tenyésztőtől származik vagy nem részesült hozzáillő nevelésben. Így ahogyan mindig, ezen fajta esetében is különösen ügyelj arra, hogy honnan szerzed be kedvencedet.

Gazdájáért rajong, nagyon ragaszkodó állat, de csak olyan tulajdonosnak való, aki tud és szeretne is energiát áldozni a képzésére és a szocializációjára, különben könnyen rémálommá válhat az elképzelt idill.

Afrikai oroszlánkutya

Az afrikai oroszlánkutyát tornászokhoz tudnánk hasonlítani. Nemes, karcsú és erős. Afrikában tenyészették ki őket, hogy falkában feltartsák az oroszlánokat a vadászatokon. Ehhez a munkához nemcsak erősnek és szívósnak, de bátornak is kellett lenniük.

Kitűnő adottságokkal rendelkezik az őrző-védő munkához, családjáért él-hal. Ideális társa lehet egy olyan gazdinak, akinek van már kutyás tapasztalata, valamint pozitív megerősítéssel és sok mozgással neveli majd a kedvencét.

Cane corso

Ennél a blökiknél a masszív izomzat mellé masszív jellem is társul. Súlya nemtől függően 40-50 kg is lehet, állkapcsa és feje grandiózus méretéből adódóan még erősebb és határozottabb lesz a megjelenése. Fellépése higgadtságot sugároz, nem agresszív, csak ha nyomós oka van rá. Idegenekkel szemben kimért és távolságtartó.

Első kutyás gazdiknak nem ajánlott, ugyanis a szocializálásra és a nevelésre az ő esetében is kiemelt figyelmet kell fordítani. Így azonban egy nyugodt, gyerekszerető kedvencet tudhatsz magad mellett.

Kangal

Ma is számos helyen dolgoznak még ezek az ebek és rendületlenül védik a nyájak biztonságát. Családi kutyaként is tartható, de ahhoz határozott, tudatos gazdi szükségeltetik. Puha, dús szőrzete ne tévesszen meg, nem plüssmackóval van dolgod!

Intelligens, magabiztos kutya, aki nyugodt, de az idegenekkel szemben bizalmatlan, így a simogatást hagyd akkorra, ha már megismertetett vele a gazdi. Ő is ragaszkodik a tulajdonosához, de nagyon szeret és tud is önállóan döntéseket hozni.

Dobermann

Szőrzete gyönyörűen kiemeli szálkás izomzatát. Izomtömegének jelentős hányada az elülső felében koncentrálódik, így a pórázon sétáltatás csínját-bínját alaposan érdemes begyakorolni, hogy élvezhető legyen a gazdi és az eb számára is.

A dobermann magas energiaszintje páratlan intelligenciával is párosul, így nem való elfoglalt vagy nagyon szelíd gazdiknak. Ha a külseje alapján arra tippelnél, hogy elvárja a tiszteletet, de cserébe mindent megtesz a gazdiért, akkor jól gondoltad. Ha nem a védelemre összpontosít, kifejezetten játékos is tud lenni.

Az izmos kutyafajták és a megfelelő mozgatás

Az úszással lehet a legnagyobb izomtömeget megmozgatni, itt szerepet kapnak a hátban, a vállakban, a combokban és a farban lévő izmok is. A hosszú séták remekül megdolgoztatják a mellizmokat, de természetesen a farizmok, a combizmok és a mély mellkasi izmok is szerephez jutnak. A hátra ennél a mozgásformánál nem esik terhelés. A futás is közel annyi izomcsoportnak ad munkát, mint az úszás, de nagyobb terhelés jelent az ízületekre nézve. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű edzésben részesüljenek ezek az izmos és nagy mozgásigényű ebek, érdemes mindhárom formát kombinálva tréningezni őket.

A masszázs előnyei

A helyesen alkalmazott masszázsnak számos előnye lehet, főleg, ha a kutya rengeteget mozog. A megfelelő technikával te is átgyúrhatod óvatosan kedvencedet, de szakemberre is bízhatod a dolgot. Nem egy újabb modern butaságról van szó, valóban hasznos dolog, és ennyit biztosan megérdemelnek ezek a keményen dolgozó, hűséges négylábúak. Íme néhány terület, amire jó hatással van a dögönyözés:

afrikai oroszlánkutya argentin dog cane corso dobermann izmos kutyafajták izommerevség kangal kutya izmosítás kutya izomzata kutya masszázs kutya mozgatása kutyafajták legizmosabb kutya masszázs rhodesian ridgeback

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!