hirdetés

Állati rekordok: így nézett ki a világ legizmosabb kutyája

Buzgó Csilla

2020. október 29

Wendy, a whippet - mert hogy ez az izomkolosszus nőstény, nem hím - néhány éve mémként kezdett keringeni a világhálón. Nem csoda, hiszen testépítőket megszégyenítő izomzata igen tiszteletet parancsoló külsőt kölcsönzött neki.

hirdetés

Mielőtt a lelkes állatbarátok felhördülnének: a világ egyik legizmosabb whippetjeként elhíresült szukát nem tömte szteroidokkal a gazdája, s még csak nem is versenyzett soha. Wendy egy ritka genetikai mutációval született, melynek a Bully Whippet-szindróma nevet adták a tudósok.

Hiperizmos test, mint genetikai defekt

Nyilván sok konditeremben gyúró férfi és nő fogja most a fejét: “De szeretnék én ilyen génmutációt!”, ám ez a furcsa rendellenesség hosszú távon nem annyira jó móka, mint amilyennek első ránézésre tűnik.

Maga az eltérés a miosztatin nevű gént érinti, melynek egykópiás módosulása csak megnövekedett teljesítményt idéz elő az érintetteknél. A kétkópiás változat viszont már a fenotípust, azaz a teljes fizikai megjelenést is befolyásolja. Ebben az esetben alakul ki a dupla izomtömeg még normál mértékű edzés és étkezés hatására is.

Az extrém külsőnek ára van

A hiperizmoltságot embereknél, szarvasmarháknál, juhoknál, sertéseknél és egereknél is megfigyelték. A Bully Whippet-szindróma terjedése a 2010-es éveket megelőzően kezdett fokozott figyelmet kapni az ebtenyésztők között. Rájöttek, hogy ha egy alomban hiperizmolt kölyök születik, nagy rá az esély, hogy a testvérei is hordozzák az egykópiás mutációt. Ha két ilyen egyed párosodik, szinte biztos, hogy az utód képes lesz a dupla izomzat kiépítésére, ám ez sajnos legtöbbször hátrányt, mint előnyt jelent számára.

A drabális testméret működtetése rendkívül megterhelő a kardiovaszkuláris rendszer számára, illetve sok “Bully Whippetnél” rendellenes harapást is megfigyeltek.

A whippettulajdonosok és tenyésztők azonban ma már ki tudják szűrni a genetikailag módosult kutyusokat a tenyészállatok közül. Egyes genetikai laboratóriumok ugyanis házhoz küldött mintavevő csomaggal könnyítik meg az ebek fájdalommentes tesztelését, az eredmények pedig pár napon belül az igénylő rendelkezésére állnak.

Így élte különleges mindennapjait Wendy

Bár ránézésre könyörtelen harci kutyának tűnt, a 2017-ben, 14 éves korában elpusztult kutyus báránylelkű és kedves társa volt szerető gazdijának, Ingrid Hansennek. Wendy sosem versenyzett, csak az állatorvos asszisztensként dolgozó Ingrid kanadai birtokán szaladgált kedvtelésből a többi ebbel és az ott lakó lovakkal.

Szerepelt a New York Times-ban és a Today Show-ban, valamint a National Geographic és az Animal Planet tematikus műsoraiban is helyet kapott.

Mesés élete volt, bár utolsó heteiben betegeskedett, s Ingrid vérző szívvel, de meghozta a számára legkönyörületesebb döntést. Szerette volna, hogy Wendy utolsó napjai még örömtelien teljenek, s állapota ne romoljon tovább, ezért saját rendelőjében küldte át a fenséges ebet az örök vadászmezőkre. Emléke bizonyára mindannyiunkban felidézi az örökérvényű bölcsességet: sose ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!

(Képek: Pinterest, Youtube)

érdekességek genetika kutya izmosítás legizmosabb kutya rekord tudomány whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink