hirdetés

Kutyás legek a Föld körül: ők a valaha élt legparányibb cukiságok

Buzgó Csilla

2020. augusztus 18

Alig látszanak ki a földből, a hangjuk inkább egércincogásra emlékeztet, mint ugatásra, és csak nagyon nagy jóindulattal lehet őket komolyan venni. Pedig előkelő világrekorderek és milliók ismerik a nevüket. Kik ők?

hirdetés

A világ legapróbb kutyái szinte mind a föld legparányibb fajtájából, a csivavák közül kerültek ki. Egy kakukktojás azonban akad közöttük, aki a szintén liliputi yorkie-kat képviseli.

Miracle Milly

A jelenlegi rekorder a 2011-es születésű Puerto Ricó-i csivavalány 9,65 cm-es magasságával és félkilós testsúlyával. Születésekor az apróság 28 grammot nyomott, nagyjából annyit, mint egy robusztusabb egér. Gazdája, Vanessa Semler 2013 februárjában értesítette a Guinness Rekordok Könyvének munkatársait, akik néhány helyszíni mérést követően ki is kiáltották az ebet a világ legkisebb kutyájának. Milly azonban nem csak ezt a megtisztelő címet tudhatja magáénak: ő a világ legtöbbször klónozott kutyusa, 2018-ig 49 replikát gyártottak génállományának felhasználásával.

Boo Boo

Nem összetévesztendő az internet másik egykori kedvencével, Boo-val, aki a világ egyik legcukibb Instagram-kutyájaként lett ismert. A 2006-os születésű Boo Boo falatnyi méreteivel vívta ki a rekordok könyvének elismerését. Ő volt Milly elődje, a hosszú szőrű nőstény csivava 2007 májusában 10,14 cm-es magasságával és 680 grammos súlyával került be a csúcstartók közé.

Ducky

Végre egy kankutyussal is találkozhatunk a miniatűr zsebcirkálók koszorújában! Az eredetileg Macho Man névre hallgató csivavát gazdája, Lisa Messier nevezte be a rekordok könyvéhez hitelesítésére. Rögtön kiderült, hogy új csillag született: a 12,38 cm-es és 635 grammos kedvenc 2014-ben orozta el a trónt elődjétől.

Danka

A 2004-es év miniatűr bajnoka a szlovák Danka névre hallgató fehér hosszú szőrű csivava volt. 13,8 cm-nyi magassága és 800 grammja akkoriban extrém mininek számított, ezért küldte be gazdája, Igor Kvetko az eb adatait a Guinness Rekordok Könyvének központjába. Nemsokára kaptak is egy oklevelet Danka új titulusáról: ő lett az akkori apróságkirály.

Big Boss

Bár a valaha élt legkisebb yorkshire terriert 1945-ben találták Angliában, a hivatalos rekord címét 1995-ben szerezte meg Big Boss, a thaiföldi Dr. Chai Khanchanakom kedvence. Hitelesítésekor, egyéves korában a “Nagyfőnök” 11,94 cm magas és 12,95 cm “hosszú” volt, s mindössze 481 grammot mutatott a mérleg, amikor a súlyát ellenőrizték.

(Képek: Getty Images Hungary)

csivava érdekességek legkisebb kutya öleb rekord yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink