hirdetés

Így üdvözölj helyesen egy idegen kutyát: ne dugd kezedet az orra alá!

László Enikő

2020. október 24

Sokan amint meglátnak egy ebet, késztetést éreznek, hogy megsimogassák, köszönjenek neki. Akinek van kutyája, pontosan tudja, hogy ez nem minden esetben jó a kedvencnek, olykor maguk a gazdik sem szeretik, ha idegenek közelítenek négylábú társuk felé.

hirdetés

A legtöbb eb szereti az embereket, és persze a sok-sok simogatást. Ám néhány kutya tolakodónak tartja, ha egy ismeretlen dugja a kezét az orra alá, majd bőszen vakargatni kezdi a fejét. Nem lehet tudni, az a négylábú szereti-e egyáltalán az idegeneket, milyen hangulatban van, nincs-e valamilyen egészségügyi problémája. Néhány kutya szorong az ismeretlenek közeledésétől, és kiszámíthatatlan lehet a viselkedése velük szemben. Az pedig, hogy valaki még elé is nyújtja a kezét, meglehetősen irritálhatja, mivel az intim szférájába tolakodik. Az emberre nézve ez különösen veszélyes, hiszen meg is haraphatja az eb. Ezért is fontos, hogy helyesen üdvözölj egy idegen négylábút.

Első a gazda!

Mielőtt megsimogatnál egy idegen kutyát, mindig kérdezd meg erről a gazdáját. A legtöbb kedvenc a gazdájától vár pozitív megerősítést, így ha látja, hogy neki semmi gondja nincsen veled, ő is hasonlóan fog viszonyulni hozzád.
Sok eb nem szereti az ismeretleneket, fél tőlük vagy agresszív velük szemben. Ezért a legfontosabb, hogy mindig a gazda engedélyével közelítsd meg az állatot. Kisgyerekek esetében ez különösen lényeges, mert néhány kutya nem szereti őket. Ha a gazdi áldását adta a simogatásra, a következő lépéseket érdemes követni.

Először mindig a gazdát üdvözöld.

Ne légy fenyegető

Akaratod ellenére is lehetsz fenyegető egy állat számára. Ha megfelelő módon szeretnéd üdvözölni, érdemes mellé állni, nem pedig vele szembe. Így nem akadályozod útját, könnyedén el tud sétálni, ha távozni szeretne. A másik fontos lépés, hogy ne nézz közvetlenül a szemébe. A kutyák ettől szintén fenyegetve érezhetik magukat és akár félelmet vagy agressziót idézhet elő belőlük. Érdemes ilyenkor az orrát vagy a marját nézni, nem közvetlenül a szemét.

Az alábbi angol nyelvű videóban megtekinthető, hogyan kell ezt csinálni:

El a kezekkel!

Általánosan elterjedt tévhit az, hogy egy idegen négylábút úgy kell helyesen megközelíteni, hogy a kézfejet az állat elé teszed, hogy megszagolhassa. Ez nem teljesen helytálló. A kutya már akkor érzi a szagodat, amikor még te észre sem vetted őt. Az üdvözlési rituálé része, hogy megszimatolja a ruhádat, lábadat, ezt nyugodtan hagyhatod neki. Az elé nyújtott tenyeret akár fenyegetésnek is veheti, ezért biztonságosabb és kevésbé félelemkeltő, ha ökölbe tartott kézzel fordulsz felé. Először csak a hátát, marját simogasd. Ha jól esik neki és engedi, jöhet a fül és a fej.

Ne kinyújtott tenyérrel nyúlj a kutya felé.

Tudd, mikor kell abbahagyni

Ha a kutya elfordul, odébb megy, az annak a jele, hogy köszöni szépen, de elég volt a simogatásból. Tartsd ezt tiszteletben és hagyd abba, ha ő is ezt szeretné. Ezáltal pozitív élményként marad meg benne a találkozás, és legközelebb is hagyja majd, hogy megsimogasd.

A legtöbb kutyánál érdemes ezeket a lépéseket végigvenni, hiszen nem tudhatod, melyikük milyen természet. A visszahúzódóbb egyedeknek jót tesz, ha fokozatosan közelednek feléjük. Lehet, hogy néhány alkalom segít őket előcsalni csigaházukból, és nyitottabbak lesznek az emberek felé azáltal, hogy sok idegennel volt pozitív élményük. Ám ezt nem szabad erőltetni, mert a dolog visszafelé sülhet el.

A legtöbb kutya nem szereti, ha idegenek ölelgetik.

Amikor nem a válasz

Előfordulhat, hogy a gazda nem engedi meg, hogy megsimogasd kedvencét. Ezt nem szabad sértésnek venni, hiszen rengeteg oka lehet rá. Sok kutya stresszes idegenek között, fél tőlük, esetleg emiatt agresszív velük szemben. A kistestű kutyák kevésbé szeretik a gyerekeket, ezért a gazdák nem mindig engedik meg, hogy közelítsenek feléjük. A segítőkutyákat köztudottan nem szabad munka közben dögönyözni. Az is lehet, hogy a koronavírus miatt nem szeretnék, ha idegenek érnének négylábú társukhoz. Ezernyi oka lehet ennek, de el kell fogadni és nem szabad személyes sértésként megélni.

Egyes kutyák annyira emberszeretőek és barátságosak, hogy akár idegenek karjaiba is ugorhatnak, ilyenkor persze nincs idő a lépéseket végigvenni. Ha ez számodra is pozitív élmény, nyugodtan kezdheted is a fülvakargatást.

(Képek: Getty Images Hungary)

idegen kutya kutya ismerkedés kutya üdvözlése simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink