hirdetés

Segítség, antiszociális a kutyám! Mit tegyek, hogy barátságosabb legyen?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 20

Az antiszociális viselkedés gyökerére nem mindig egyszerű rálelni, azonban ez a viselkedési probléma szinte minden esetben orvosolható.

hirdetés

A kutyafélék a természetben falkákban élnek. Attól kezdve, hogy egy kölyök megszületik, édesanyja és a falkatársak nap mint nap értékes visszajelzéseket adnak neki viselkedését illetően. A békés testvérharcok során megtanulja, hol a határ, mennyire erősen haraphat, illetve kialakítja a csapaton belül elfoglalt helyét is.

Ha ez a folyamat a túl korai elválasztás miatt megszakad, és új gazdái hagyják a kölyköt elkanászodni, sajnos problémák merülhetnek fel az állat szocializációjával kapcsolatban.

Mi az antiszociális viselkedés oka felnőtt ebeknél?

Előfordulhat, hogy míg a kutya mintaszerű nevelést kapott fiatal korában, egy menhelyen töltött időszak, esetleg egy túlzottan engedékeny vagy hozzá nem értő ideiglenes gazda teljesen felborította a rendet az eb fejében.

A barátságtalan, túl domináns, vagy épp ellenkezőleg, a kórosan félénk attitűd bármely életszakaszban kialakulhat, bár tény, hogy a kulcsfontosságú időszak nevelés szempontjából a kutya három hónapos koráig zajlik le.

Ezt követően se lélegezhetsz fel, ugyanis 4-5 hónapostól akár másfél éves koráig a kutyus az ún. lázadó korszakát éli. Ebben az életszakaszban nagyon könnyen ráragadnak a jó, de a rossz szokások is.

Ha a kutya később került hozzád, esetleg a nálad töltött időszak során kezdted megfigyelni rajta a negatív változásokat, valószínűleg az alábbi problémák állhatnak a háttérben.

Túl kevés kutyával vagy emberrel találkozik

Ahogy az eb idősödik, a régen betanult szabályok elhalványulhatnak. Személyiségfejlődése során kialakulhatnak olyan tulajdonságok, melyeket nem tud élőben tesztelni fajtársain vagy más embereken. Így mikor éles helyzetben kellene alkalmazni őket, nem biztos, hogy úgy sülnek el, ahogyan ő azt szeretné.

Egészségügyi okok miatt frusztrált

Sajnos a legtöbb betegség a kutya agyműködésére, felfogóképességére, ezáltal az általános közérzetére is kihat. Ha ilyesmiről nincs szó, elég lehet csupán az öregedési folyamat. Az eb már nem olyan türelmes, sokszor idegesítik a fiatalabb, energikusabb fajtársak, gyakran inkább otthon heverészne, mint hogy társaságba menjen.

Tőled tanulja el

A kutyák általában tükrözik gazdijuk általános hangulatát és viselkedését. Ha te állandóan stresszelsz, morogsz, rosszkedvűen jársz-kelsz a lakásban, a kutyus is megérzi ezt. Ha te csupa jókedv vagy, és mindig szeretetteljesen bánsz a kedvenceddel, lehet, hogy rossz visszajelzéseket adsz neki, amikor épp félénken viselkedik társaságban. Ha babusgatod, tehát elhalmozod figyelemmel, amikor ezt a nemkívánatos viselkedést tanúsítja, azt jutalmazásként fogja fel, és azt hiszi, hogy minden rendben van.

Így segíthetsz az antiszociális kutyának a beilleszkedésben

Nagyon fontos, hogy te maradj a kutya számára az a falkavezér, akire felnézhet, és aki mellett biztonságban érezheti magát. A nyugodt, magabiztos kisugárzás és viselkedés tehát alapfeltétel a nevelés, szoktatás során.

Vidd társaságba!

Ha kiegyensúlyozott kutyát szeretnél, el kell érned, hogy mind az emberekkel, mind a fajtársaival jól kijöjjön. Amíg az eb fiatal, addig kell minél többféle impulzussal megismertetni, hogy később ne tartson azoktól.

Érdemes sokféle emberrel kapcsolatot teremtenie: időssel, gyerekkel, különböző ruházatú egyénekkel, magassal, alacsonnyal, mély hangúval, halk szavúval…

Ugyanígy járj el a többi ebbel kapcsolatban: a kutyafuttatók, kutyaiskolák világában a szocializáció gyakorlatilag magától bekövetkezik. Fokozottan problémás kutyust jó ötlet futtató helyett inkább iskolába vinni, mert ott egy esetleges konfliktus esetén mindketten szakszerű segítséget kaptok.

Fő a fokozatosság!

Egy nem megfelelően szocializált kutya számára még egy rövidke interakció is megterhelő lehet, tehát egy-egy gyors összeszimatolást, ismerkedést követően mindig dicsérd meg! Jutalomfalatot viszont csak akkor adj neki, ha a másik kutyus már biztonságos távolságba került, nehogy egy verekedés rontsa el az épp fejlődő eb kedvét!

Figyeld a testbeszédét!

A szubmisszív, félénk, stresszes kutya általában felpúposítja a hátát, farkát a lábai közé húzza, füleit lesunyja, kerüli a szemkontaktust. Gyakran ásíthat feszültséglevezetés céljából. Ha azt látod, hogy kedvenced így kezd viselkedni, zárjátok rövidre a találkozót a másik emberrel vagy állattal, és hagyd, hogy az eb pihenjen egy kicsit! Ilyenkor ne dicsérd, csak szép nyugodtan álljatok tovább!

(Képek: Getty Images Hungary)

antiszociális kutya barátságtalan kutya félős kutya nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink