hirdetés

Megható gesztussal hálálta meg megmentőjének jóságát a rettegő kiskutya

Szénási Szimonetta

2022. november 22 - Képek: YouTube

Sanyarú múltja csaknem örökre nyomott hagyott a mentett kutyán, ám befogadója szinte csodával határos módon hozta vissza őt a valódi életbe.

hirdetés

A mentett kutyák múltja sokszor örökre rejtve marad, ám a korábbi traumák mély, gyakran szemmel látható nyomokat hagynak az állatokon. Türelemmel, szeretettel és értő odafigyeléssel azonban a legtöbb esetben lelkileg is megmenthetők ezek a jószágok. Tökéletes példa erre Blossom, aki befogadója mellett tanult meg igazán kutya lenni.

A kiskutyára teljesen elhanyagolt állapotban találtak rá./Kép: Youtube

Találó névválasztás

A módfelett bájos, óriási rajzfilmfigura-szemekkel megáldott kiskutyára egy ágy alatt megbújva találtak rá megmentői. A kis eb egész testében reszketett, feltehetően halálra volt rémülve, és fogalma sem volt róla, hova viszik az idegenek.

A kutyus nagyon találóan a Blossom nevet kapta, aminek jelentése virág, illetve kivirágzás. Szerencsére ugyanis ez történt ezzel a pici jószággal is, ám ehhez hosszú idő kellett.

Blossom kezdetben folyton reszketett./Kép: YouTube

Csak reszketett

Mint befogadója az alábbi angol nyelvű videóban elmeséli, Blossom kezdetben mindentől félt, és folyamatosan remegett. Egyértelmű volt, hogy előtte nem sok törődésben volt része, ráadásul idegen volt számára az egész világ.

Meg kellett tanulnia kutyának lenni

Ahogy megmentője fogalmaz, a kis ebnek tulajdonképpen meg kellett tanulnia, mit jelent kutyának lenni. Szó szerint mindentől rettegett: félt az emberektől, a közeledéstől, de félt a napfénytől, sőt a fűre lépni is – a természetes közeg és a talaj érintése teljesen idegen volt a mancsainak.

A szemkontaktustól is menekült. Mivel művészi szinten űzte a szökést, így új gazdája egy nyomkövetőt helyezett a nyakörvére, hogy mindig tudja, hol jár épp kedvence. Szívfájdító, de többször volt rá példa, hogy napokig bújkált az asztal alatt, vagy ki sem mozdult egy sarokból. Egyedül a dolgát végezni ment ki, és már rohant is vissza a fedezékébe.

A kis jószág legszívesebben elbújt egész napra./Kép: YouTube

A tálkát sem ismerte

Blossom számára az etetőtál is ismeretlen volt, így befogadója kezdetben mindig kézből etette. Ez sem volt egyszerű, először el kellett nyernie a kiskutya bizalmát, hogy egyáltalán elfogadja tőle az ételt.

Szerencsére megmentőjének nem ő volt az egyedüli háziállata, a többi kutya pedig mintaként szolgált, így Blossom szép lassan elleste, mit hogyan is kell csinálni. 6 hét kellett hozzá, hogy először merjen egyedül inni a tálkájából. Ez egyszerre megható és roppant elszomorító.

Találékony megoldás

Ahhoz, hogy ez a különösen érzékeny és szégyenlős kutya megtanuljon bízni az emberben – és az őt körülvevő világban –, hosszú hónapok türelmes, következetes és szeretettel teli munkája kellett. De ideiglenes gazdája végül sikerrel járt, és Blossom kinyílt!

Ezt úgy sikerült elérnie, hogy nem kedvencét próbálta minden erővel megváltoztatni, hanem a környezetet alakította a kiskutyához: kis kuckót épített neki, átszerelte a bútorokat, és hagyta, hogy Blossom a saját tempójában közeledjen hozzá, és ismerkedjen az őt körülvevő dolgokkal.

Megmentője saját kuckót épített félős kedvencének./Kép: YouTube

2 hónap kellett a közeledéshez

A befektetett energia és a türelem megtérült, két hónap múltán Blossom gazdája számára is meglepő dolgot tett: felugrott mellé a kanapéra! Mint az erről készült felvételen is látszik, a kutya nagyon meg van szeppenve egyrészt a kamera láttán, másrészt a számára szokatlan helyzet miatt, ám nem menekül el, hanem szép lassan megnyugszik. Ismerve az előzményeket, ez nem kis eredmény volt!

Végül csoda történt

Ami pedig még ennél is csodálatosabb, és megmentője számára is óriási jelentőséggel bírt, amikor mentettje először futotta körbe az udvart jókedvéből, méghozzá farokcsóválva!

Hatalmas áttörés volt, mikor Blossom először ugrott fel a kanapéra, gazdája mellé./Kép: YouTube

Ahogy gazdája fogalmaz, ez volt az egyik legboldogabb pillanat életében – és feltehetőn Blossom számára is, akinek addigi csaknem 3 életévében nem juthatott sok, de talán semmi öröm sem.

Múltját és korábbi viselkedését ismerve ezt a napot mint az első farokcsóválás pillanatát könyvelték el, ami egyúttal egy új, lehetőségekkel teli kezdetet is jelentett a kis négylábú számára. Három hónap kellett hozzá, hogy Blossom leküzdje a félelmeit, és készen álljon ahhoz, hogy végleges gazdát keressenek a számára.

A rengeteg törődés megtérült: Blossom (elöl) teljesen feloldódott az új környezetben./Kép: YouTube

Nincs lehetetlen

Ennek a kiskutyának a megható története tökéletes bizonyíték arra, hogy még az ehhez hasonló nehéz helyzetben is megéri próbálkozni, és küzdeni egy állatért, mert ha megtaláljuk hozzá a kulcsot, akkor a legreménytelenebbnek látszó kutya szívét is meg tudjuk nyitni.

állatmentés árva kutya félelem jelei félős kutya ideiglenes befogadás ideiglenes gazdi kutya fél kutyamentés mentett kutya mentett kutya nevelése nevelés szocializáció szocializáció hiánya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink