hirdetés

Szép zöld a gyeped? Vigyázz a vegyszerekkel, mert veszélyesek lehetnek kutyádra

Ferenczi Deborah

2022. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

2014-ben a peszticidek a pázsit- és kerti kellékek értékesítésének több mint 32 százalékát tették ki. Mivel az amerikaiak a tökéletes zöld pázsitra törekednek, a vegyszerek széles skáláját alkalmazzák céljaik elérése érdekében. Sajnos ez káros hatással van a környezetre és a benne élő állatokra.

hirdetés

Az állatok nem korlátozódnak a vadon élő állatokra. Valójában sok háziállat hajlamos megbetegedni a gyep vegyszereinek való kitettség következtében. A háziállat-tulajdonosok a rendszeres expozíció miatt számos vegyszert is hordnak magukkal a ruhákon és cipőkön. A kutatások kimutatták, hogy miután a peszticideket a szabadban, a pázsiton alkalmazzák, gyakran bejutnak a beltérbe és a felületekre.

Mekkora a mérgezés veszélye?

Egy 2013 júliusában közzétett tanulmány 25 háztartásból származó kutyák vizeletmintáját vizsgálta annak megállapítására, hogy a pázsiton történő alkalmazásuk után vegyi anyagok kerültek-e be a szervezetükbe. A peszticid kijuttatását követően a vizsgált 25 háztartásból 19-ben mutattak ki ilyen idegen anyagot a kutyák vizeletében. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a 25 háztartásból 14 háziállat vizeletében vegyszerek voltak az alkalmazás előtt.

„A pázsiton használt vegyszerek biztonságos felhasználása nagy eltéréseket mutathat” – mondta dr. Tina Wismer, az ASPCA mérgezési központjának igazgatója. „Egyes termékek, például a műtrágyák csak enyhe gyomorpanaszokat okozhatnak, míg mások, például a rovarölő szerek halálosak lehetnek.”

A rovarölő szerek a legmérgezőbbek

Wismer kijelenti, hogy a rovarölő szerek és a csigacsali általában a legmérgezőbbek a háziállatok számára. Szerencsére az utóbbi időben biztonságosabb alternatívákat, például piretrineket fejlesztettek ki. A rovarirtószer-fejlesztők jobban tudatában vannak annak, hogy az embereknek vannak házi kedvencei, és a címkézés ezt tükrözi. A ma használt termékek sokkal biztonságosabbak a háziállatok körül, mint azok, amelyeket 20 évvel ezelőtt használtunk. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy nem csak a rovarölő szerekkel kéne foglalkoznunk – a gyomirtó szerek és a műtrágyák is ugyanolyan veszélyesek lehetnek. A diszulfoton például egy peszticid, amelyet általában a rózsák védelmére használnak. Rendkívül mérgező az állatokra, a hasmenéstől a rohamokig sokféle tünetet okoz.

Milyen más alternatívák vannak?

Az elsődleges alternatíva a természetes trágyák alkalmazása. Ez nem mérgező az állatokra, és tulajdonképpen minden megtalálható benne, ami elegendő ahhoz, hogy a kert kellően egészséges és esztétikus legyen. A másik lehetőség a növényvédő szerek használata, ami viszont például gyomirtók esetén, melyek rajta maradnak a növények levelén, bizony problémát jelenthet. Ez azokra vonatkozik leginkább, amiknek meg kell száradniuk, ugyanis mérgező bevonatot képeznek. Amennyiben ilyet használsz, nagyon fontos, hogy távol tartsd az állatodat a növényektől.

A mérgezés megelőzése érdekében megfelelően tájékozódnod kell afelől, hogy mit vásárolsz a pázsit és a növények védelmére. Ezeken a termékeken minden esetben találhatóak figyelmeztető címkék, amelyek feltüntetik az állatokra leselkedő speciális veszélyeket, valamint felhívják a figyelmet a megfelelő óvintézkedésekre. Ezeket nagyon fontos minden vásárlás előtt elolvasni és felmérni, hogy mely termékek azok, melyek nem veszélyesek az állatokra. Amennyiben te nem tudsz ezeken megfelelően tájékozódni akkor kérj segítséget szakembertől. A lényeg az hogy a kertben ne használj olyan vegyszereket, amelyek ártalmasak lehetnek kutyáidra, és akármilyen szerről is legyen szó, a tárolásnál kulcsfontosságú a biztonság.

kert pázsit pázsit veszélyei tartósítószerek tavaszi veszélyek vegyszeres mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink