hirdetés

7 biztonságos növény, ami nemcsak szép, de kedvencedet sem kell tőle féltened

Szénási Szimonetta

2023. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi növényekkel nyugodtan ékesítheted otthonodat: egyik sem veszélyes kedvencedre.

hirdetés

Ami a növényeket és a háziállatokat illeti, mindkettő sok boldogságot hozhat az életedbe. Sajnos azonban a kettő nem mindig fér össze egymással. Egyes növények különféle egészségügyi panaszokat okozhatnak, sőt vannak olyanok, amelyek egyenesen halálosak lehetnek a kedvencedre. Jó hír azonban a természetkedvelők számára, hogy számos szobanövénnyel biztonságosan varázsolhatod oázissá otthonodat, hiszen azok kutyádra nézve teljesen veszélytelenek. Nézzük, melyek közül válogathatsz biztonsággal!

1.) Törpebors (Peperomia)

A kevés gondoskodással is beérő törpebors Justin Hancock növényszakértő szerint ideális választás azoknak, akik nagyon elfoglaltak, emiatt gyakran elfelejtik megöntözni a szobanövényeiket.

Törpebors.

2.) Bromélia

Amellett, hogy egzotikus külsejével a bromélia otthonod éke lesz, elég masszív és strapabíró növény, így valószínűleg nem tesz nagy kárt benne az sem, ha a játékos eb egyszer-egyszer felborítja.

Bromélia.

3.) Fás kövirózsa (Echeveria)

A kövirózsa egyik nagy előnye, hogy nem igényel sok gondoskodást, így kezdő kertészek is örömüket lelik benne. Ráadásul teljesen kutyabiztos növény, hiszen nem mérgező.

Kövirózsák.

4.) Közönséges elefántláb (Ponytail Palm)

Ez az „acélból készült növény” gyakorlatilag elpusztíthatatlan, így remek választás, ha olyan könnyen gondozható növényre van szüksége, amely kompatibilis a háziállatokkal. Vastag törzse és füves levelei ünnepi megjelenést kölcsönöznek neki, amely tökéletesen illik az otthon bármelyik helyiségébe.

Közönséges elefántláb.

5.) Macskamenta

A macskamenta – mint neve is mutatja –, a cicák kedvence ugyan, de kutyádnak sem fogsz ártani vele. Élénkzöld leveleiről ismert, és akár bel-, akár kültérre ültethető. A macskatartóknak azonban számolnia kell azzal, hogy a cicus valószínűleg megdézsmálja majd, emiatt nem biztos, hogy hosszú ideig fog pompázni.

A macskamenta biztonságos növény

 

6.) Pénzfa

Sajnos pénzt nem terem, de a pénzfa előnye, hogy biztonságosan tartható háziállatok mellett, ráadásul az asztmások és az allergiában szenvedőket sem irritálja.

Pénzfa.

7.) Orchidea

A csodaszép, elegáns küllemű orchidea színpompás virágaival azonnal magára vonja az ember tekintetét. A szép külső esetében szelíd belsőt is takar, tekintve, hogy nem mérgező, így állatok mellett is bátran nevelgetheted.

Az orchidea virága gyönyörű és biztonságos is.

Így is okozhatnak bajt!

A hozzáértő szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert ezek a növények nem mérgezőek a háziállatok számára, az nem jelenti azt, hogy kedvenced nem reagálhat rájuk negatívan. Mint rámutat, négylábúd is lehet allergiás a növényekre, valamint az ápolószerek – például a műtrágya vagy egyéb növényvédők – is okozhatnak egészségügyi panaszokat. Ha bármilyen furcsa tünetet tapasztalsz négylábúdon, és azt összefüggésbe tudod hozni valamelyik szobanövénnyel, akkor mielőbb vidd orvoshoz az állatot, és a növényről is tegyél említést neki!

állatorvos allergia halálos méreg halálos mérgezés kert kutya mérgező virágok méreg mérgezés mérgező növény növény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink