hirdetés

Ez az őszi termés életveszélybe sodorhatja a kutyát: nem csak a dió és a gesztenye veszélyes

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 26 - Képek: Getty Images Hungary

Az ősz minden szépsége mellett számos veszélyt rejt kedvencedre nézve. Több termés is érik ilyenkor, amelyek súlyos állapotokat idézhetnek elő.

hirdetés

A legtöbb gazda kihasználja a csoda szép, már nem túl meleg, de még igen kellemes őszi időjárást, és hosszú sétákra, kirándulásokra viszi kedvencét. A változó természet szépsége lenyűgöző, ám veszélyeket is rejt: van egy aprócska termés, ami igen nagy bajt tud okozni. Ez pedig a makk. Ha a kutya makkot evett, az több okból is problémás.

Nagyon ügyelj kedvencedre az őszi séták alkalmával!

A rejtőzködő méreg

Az aprócska termésekben és a tölgy leveleiben csersav (tannin) található, mi mérgező az ebekre. Így ha a kutya makkot vagy fiatal tölgylevelet evett, annak komoly kockázata van: károsíthatja a máját és a veséjét.

A mérgezés tünetei az alábbiak lehetnek:

  • levertség
  • megnövekedett vízfogyasztás
  • hányás
  • hasmenés, ami lehet véres is
  • étvágytalanság

Ráadásul az aljnövényzetben és a lehullott levelek között megbújó makk könnyen felkeltheti a kutya kíváncsiságát úgy, hogy te észre sem veszed. Így ha séta után a felsorolt tünetek valamelyikét, vagy akár közülük többet is tapasztalsz, azonnal hívd az állatorvosotokat! Fontos, hogy a mérgezés jelei általában nem közvetlenül a fogyasztás, hanem pár óra, esetenként nap múlva jelentkeznek.

A dekorációként is gyakran használt makk és vadgesztenye is mérgező; sose tedd őket kutyád számára elérhető helyre!

Egyéni érzékenység függő

Az, hogy egy adott állat, potenciálisan mérgező anyagra miként reagál a kutya szervezet, az életkor, méret, fajta, egészségi állapot és egyéni érzékenység függő. Még az is számít, mit és mennyi ételt fogyasztott előtte az eb. Ráadásul a makkok csersavtartalma sem egyforma. Mindezek miatt nem érdemes kockáztatni: ha a kutya makkot evett, orvosi segítség kell. A kezelés változó, általában rehidratációból és gyógyszer adásából áll, de erről a szakembernek kell döntenie, figyelembe véve a körülményeket: mennyit nyelt le belőle a kutya, milyen az általános és az aktuális fizikai állapota, stb.

Nem minden kutya reagál egyformán.

Az itatótálat is ellenőrizd!

A makk, valamint a tölgy levele úgy is veszélyt jelentenek, ha a termés beleesnek kedvenced vizébe. Így ugyanis ki tud oldódni a méreganyag.

Bélelzáródás és fulladás

A mérgezés mellett a másik életveszélyes probléma a lenyelt makkal az, hogy bélelzáródást okozhat a kisebb ebeknél. Ez pedig nem időbeni ellátás nélkül halálos lehet, így mihamarabb el kell távolítani műtéti úton.

A másik nagy kockázata a makkfogyasztásnak a félrenyelés és a fulladás. Mindezek miatt mindig ügyelj rá, hogy kutyád ne szedjen fel makkokat, főleg, ha tölgyes helyen jártok! Amennyiben pedig a kertedben van a fa, akkor rendszeresen szedd össze a lepotyogó terméseket és leveleket!

A termések könnyen megbújnak a lehullott levelek alatt.

A vadgesztenye szintén méreg

A másik mérgező őszi termés a vadgesztenye, mégpedig a benne található eszkulin nevű vegyület miatt. Emellett szintén fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz vezethet, így ugyanígy vigyázni kell vele. Ugyanígy a lehullott dió is, ami emellett akkor igen veszélyes, ha penészes. Mint beszámoltunk róla, több kutya halálát is okozta a közelmúltban.

állatorvos makk makkmérgezés méreg mérgezés ősz őszi veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink