hirdetés

Ezért nagyon veszélyes, ha kutyád feleszi a diót a földről: nem maga a csonthéjas, hanem a penész okozhat komoly mérgezést

László Enikő

2023. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

A nedves, fagy nélküli időjárás különösen kedvez a penészgombának. Ha kertedben van lehullott dió, mindenképp fel kell szedni, ugyanis ha kutyád elfogyasztja, nagyon súlyos következményei lehetnek.

hirdetés

A kutyák szeretnek mindent jó alaposan megszaglászni a földön, ha pedig valami olyat találnak, ami ínyükre való, gyakran el is fogyasztják. A köznyelvben diómérgezésként elhíresült probléma valójában nem magától a csonthéjastól alakul ki. (De a termés akár fulladást, bélelzáródást is okozhat.) Az enyhe, nedves időjárás kedvez a gombáknak, amik megtelepednek az avarban, így a lehullott dión is. Az egyes gombák által termelt penitrem-A nevű méreg nagyon súlyos tüneteket okozhat a kutyáknál, és akár végzetes is lehet.

Sok kutya szeret játszani a dióval, és el is fogyasztja azt.

Milyen tünetekkel jár a mérgezés?

Sok gazdi először azt hiheti, hogy kedvence epilepsziás. Ugyanis a diómérgezésként is emlegetett probléma epilepsziához hasonló, görcsös, csillapíthatatlan rohamokat eredményezhet. Eleinte a kutyán letargia, zavartság, lihegés és remegés figyelhető meg. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalsz kedvenceden, aki hozzáfért feltehetően penészes dióhoz, irány az orvos. Időben történő hánytatással megakadályozhatók a komoly rohamok. De amennyiben ezek már bekövetkeztek, minden perc számít. Ilyenkor az azonnali orvosi ellátás elengedhetetlen kedvenced életben maradásához. Ha túl későn észlelik a problémát, végzetes is lehet.

Hogyan akadályozhatod meg?

Elsősorban úgy, hogy kertedben összeszeded a lehullott diót, ügyelve a bokrok aljára és a nehezebben elérhető helyekre is. Ugyanis kedvenced ezekhez sokkal könnyebben hozzáférhet. Séták során mindig figyelj kutyádra és ne engedd, hogy bármit is felegyen a földről.

A penész persze nem csupán a kinti avarban található meg, hanem akár lakáson belül is. Sose adj kedvencednek olyan ételt, ami penészes, és arra is figyelj, hogy ne tudjon ilyesmit kikukázni a szemetesből! Az udvari komposztáló is úgy legyen kialakítva, hogy az állat semmi esetre se férhessen hozzá, így elkerülhetők a mérgezéssel járó problémák.

Miért veszélyes még a dió?

Maga a dióbél egyáltalán nem veszélyes a kutyák számára. A fent említett probléma mellett azonban más veszélyt is hordoz magában, ha kedvenced önkiszolgáló módon falatozik belőle. Félrenyelve ugyanis könnyen fulladást okozhat. És mivel az ebek maguk törik meg fogaikkal a diót, ez sajnos egy óvatlan pillanatban előfordulhat. Ha sikerül lenyelnie egybe, a termés elakadhat a belekben, ezzel bélelzáródást okozva. Ez szintén életveszélyes állapot, ilyenkor az állat nem eszik, nem iszik, letargikus és hány. Jellemző tünet még a hasi fájdalom és a púpos járás.

A másik gond az, amikor elfogyasztják a már általuk megtört dió héját. Ezt ugyanis nem képesek megemészteni, így az idővel egyre jobban felhalmozódó héjak szintén problémát okozhatnak. A kutyának székrekedése lesz, nem vagy csak nagyon erőlködve képes üríteni, akkor is jellemzően vérrel.

dió diómérgezés kutya gombamérgezés mérgezés penész penészgomba

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink