hirdetés

Milyen gyakran kell ürítenie a kutyáknak? Ha 1,5 napig nem kakil, az már bajt jelez!

Szénási Szimonetta

2023. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák ürítési szokásai nem csak a séták gyakoriságát határozzák meg, de az állat egészségi állapotáról is sokat elárulnak.

hirdetés

Az, hogy milyen gyakran kakil a kutya, nagyon fontos információ, hiszen a túl gyakori, de a túl ritkán történő ürítés is betegségre vagy egyéb egészségügyi panaszra utalhat. Nézzük, mit mondd az orvos a témában!

A tápláléktól is függ

Ha több kutyád van, akkor nem mondunk újat azzal, hogy az ebek ürítési szokásai eltérőek mind a mennyiséget, mind a napszakot, mind a gyakoriságot illetően. Ahogy dr. Jerry Klein állatorvos magyarázza, a felnőtt kutyák normális ürítési ritmusa az elfogyasztott táplálék mennyiségétől és milyenségétől függ.

Ezt szem előtt tartva úgy fogalmaz, hogy napi egy-két kakilás tekinthető normálisnak, hozzátéve, hogy a rostdús étrenden levő jószágok akár napi háromszor is elvégezhetik nagydolgukat, ami teljesen rendben van.

A kölyökkutyáknak más a ritmusuk

Mivel a kiskutyák gyakrabban étkeznek, így többet is ürítenek, legtöbbször azonnal evés után, mondja az orvos. Emiatt érdemes etetést követően rögtön kivinni a kölyköt, hogy mihamarabb szobatiszta legyen – teszi hozzá dr. Klein.

Fontos a monitorozás

A doktor nagyon hasznosnak tartja, ha a gazdák megfigyelik a kutyájuk ürítési szokásait, hiszen ez – és a távozó végtermék milyensége (színe, állaga, formája, stb.) – rengeteg információt ad az állat egészségi állapotáról. Emiatt érdemes a rendszeres állatorvosi kontrollok alkalmával is kitérni erre a kérdésre.

A kinti kutyák szokásaival is legyünk tisztában

Ha bent él kedvenced, akkor könnyű dolgot van, hiszen séták alkalmával megfigyelheted a fentebb felsorolt tényezőket. Ám akkor se feledkezz meg az ellenőrzésről, ha kinti kutyád van! Ez némiképp nehezebb, de szánj időt rá, hiszen számos bajra derülhet fény ezáltal.

24-36 óra már vészjelző

Ezek után jöjjön a legégetőbb kérdés megválaszolása a témában: mennyi idő után kezdj aggódni, ha nem kakil a kutya? Dr. Klein rámutat, hogy bizonyos körülmények megváltoztathatják ugyan az ürítés megszokott ritmusát, de 24-36 óra ürítés nélkül már aggodalomra ad okot. Ha ennyi idő után sem végzi el kedvenced a nagydolgát, érdemes felhívnod az állatorvosotokat.

Aggasztó tünetek

Ha az elmaradt ürítéshez más tünetek is társulnak – letargia, hányás, erőlködés –, akkor a kritikus idő elérése előtt kell beszélni az orvossal. Igaz ez akkor is, ha az ürülék állaga változik meg, vagy ha vér jelenik meg benne.

A bélelzáródás orvosi vészhelyzet

Az elmaradt ürítés egyik oka lehet a bélelzáródás. Ilyenkor a kutya gyomra vagy belei részben vagy teljesen elzáródnak. Mivel ez életveszélyes állapot, fontos, hogy a lehető leghamarabb eljussatok az állatorvoshoz, aki többnyire műtéttel tudja megoldani a vészhelyzetet.

Tünetei a következők:

  • székrekedés vagy hasmenés
  • hányás
  • gyengeség
  • étvágytalanság
  • puffadás
  • hasi fájdalom

A bélelzáródás oka lehet, hogy a kutya valami olyat evett, amit nem tud megemészteni. Ez lehet egy csontdarab, kavics, fadarab, de egy szétrágott játék is okozhatja a bajt.

állatorvos bélelzáródás etetés étkezés hányás hasmenés kölyök kutya kakil kutya műtét kutya nem kakil kutya ürülék letargia műtét rost rost kutyáknak rostok ürülék ürülék színe véres széklet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!