hirdetés

Milyen gyakran kell ürítenie a kutyáknak? Ha 1,5 napig nem kakil, az már bajt jelez!

Szénási Szimonetta, 2023. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák ürítési szokásai nem csak a séták gyakoriságát határozzák meg, de az állat egészségi állapotáról is sokat elárulnak.

hirdetés

Az, hogy milyen gyakran kakil a kutya, nagyon fontos információ, hiszen a túl gyakori, de a túl ritkán történő ürítés is betegségre vagy egyéb egészségügyi panaszra utalhat. Nézzük, mit mondd az orvos a témában!

A tápláléktól is függ

Ha több kutyád van, akkor nem mondunk újat azzal, hogy az ebek ürítési szokásai eltérőek mind a mennyiséget, mind a napszakot, mind a gyakoriságot illetően. Ahogy dr. Jerry Klein állatorvos magyarázza, a felnőtt kutyák normális ürítési ritmusa az elfogyasztott táplálék mennyiségétől és milyenségétől függ.

Ezt szem előtt tartva úgy fogalmaz, hogy napi egy-két kakilás tekinthető normálisnak, hozzátéve, hogy a rostdús étrenden levő jószágok akár napi háromszor is elvégezhetik nagydolgukat, ami teljesen rendben van.

A kölyökkutyáknak más a ritmusuk

Mivel a kiskutyák gyakrabban étkeznek, így többet is ürítenek, legtöbbször azonnal evés után, mondja az orvos. Emiatt érdemes etetést követően rögtön kivinni a kölyköt, hogy mihamarabb szobatiszta legyen – teszi hozzá dr. Klein.

Fontos a monitorozás

A doktor nagyon hasznosnak tartja, ha a gazdák megfigyelik a kutyájuk ürítési szokásait, hiszen ez – és a távozó végtermék milyensége (színe, állaga, formája, stb.) – rengeteg információt ad az állat egészségi állapotáról. Emiatt érdemes a rendszeres állatorvosi kontrollok alkalmával is kitérni erre a kérdésre.

A kinti kutyák szokásaival is legyünk tisztában

Ha bent él kedvenced, akkor könnyű dolgot van, hiszen séták alkalmával megfigyelheted a fentebb felsorolt tényezőket. Ám akkor se feledkezz meg az ellenőrzésről, ha kinti kutyád van! Ez némiképp nehezebb, de szánj időt rá, hiszen számos bajra derülhet fény ezáltal.

24-36 óra már vészjelző

Ezek után jöjjön a legégetőbb kérdés megválaszolása a témában: mennyi idő után kezdj aggódni, ha nem kakil a kutya? Dr. Klein rámutat, hogy bizonyos körülmények megváltoztathatják ugyan az ürítés megszokott ritmusát, de 24-36 óra ürítés nélkül már aggodalomra ad okot. Ha ennyi idő után sem végzi el kedvenced a nagydolgát, érdemes felhívnod az állatorvosotokat.

Aggasztó tünetek

Ha az elmaradt ürítéshez más tünetek is társulnak – letargia, hányás, erőlködés –, akkor a kritikus idő elérése előtt kell beszélni az orvossal. Igaz ez akkor is, ha az ürülék állaga változik meg, vagy ha vér jelenik meg benne.

A bélelzáródás orvosi vészhelyzet

Az elmaradt ürítés egyik oka lehet a bélelzáródás. Ilyenkor a kutya gyomra vagy belei részben vagy teljesen elzáródnak. Mivel ez életveszélyes állapot, fontos, hogy a lehető leghamarabb eljussatok az állatorvoshoz, aki többnyire műtéttel tudja megoldani a vészhelyzetet.

Tünetei a következők:

  • székrekedés vagy hasmenés
  • hányás
  • gyengeség
  • étvágytalanság
  • puffadás
  • hasi fájdalom

A bélelzáródás oka lehet, hogy a kutya valami olyat evett, amit nem tud megemészteni. Ez lehet egy csontdarab, kavics, fadarab, de egy szétrágott játék is okozhatja a bajt.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon