hirdetés

Furcsa hangokat ad ki a kutyád hasa? Mutatjuk, mik okozhatják és mikor fordulj orvoshoz

Ferenczi Deborah

2022. január 16 - Képek: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A kutyák gyomra ugyanúgy képes zajokat adni, mint a miénk. A morgás, korgás vagy gurgulázás gyakran egyszerűen csak azt jelenti, hogy a kedvenced éhes, és üres a gyomra vagy sokat evett és keményen dolgozik, hogy megeméssze az ételt.

hirdetés

Máskor viszont emésztési zavarok vagy gyomorrontás miatt erősödhetnek fel a bélhangok. Honnan tudhatod tehát, hogy valamilyen problémára utalnak? Utánajártunk, hogy mit jelenthetnek a különböző gyomorkorgások, és mikor kell állatorvosi segítséget kérni.

A gyomor hangai

A gyomor-bél traktus magában foglalja a gyomrot, a vékonybeleket és a vastagbeleket. Ezen szervek mindegyike tartalmaz simaizomzatot, hogy segítse az élelmiszer és a víz átjutását a testen. A perisztaltikus mozgás következtében ezek az izmok ritmikus hullámokban összehúzódnak, hogy az élelmiszert egyre lejjebb mozgassák. Ez normál esetben is hallható bélhangokkal jár. Abban az esetben, ha a gyomor és a belek üresek, semmi sem tompítja a hangot.

Mit jelent, ha egy kutya gyomra hangosan korog?

Bár a bélhangok általában azt jelentik, hogy a gyomor emészt, mégis számos tényező okozhat fokozott vagy rendellenes bélhangokat kutyáknál. Ilyen esetek közé tartozik az éhség, ami nemcsak embereknél, de kutyáknál is járhat hallható korgással. Ám ide tartozhat a hasmenés, a gyomorrontás vagy a bélelzáródás is.

Oda nem illő tárgyak a gyomorban

Néha a kutyák olyan dolgokat is megesznek, amelyek elakadhatnak a gyomorban vagy a belekben, ezek pedig növelik a gázképződést, vele pedig az emésztés hangjait is. A zokni, a csontok és a kukoricacsutka gyakori elkövetők. A bélelzáródás egy nagyon súlyos állapot, amellyel azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Emésztőrendszeri rendellenességek

A mögöttes gyomor- és bélrendszeri betegségek szintén vezethetnek erőteljesebb bélhangok kialakulásához. Ide tartozik például a gyulladásos bélbetegség, amelyet a bélrendszer krónikus irritációja okoz, vagy az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség, ahol hiányoznak az emésztőenzimek. Ezek mindegyike, illetve más- egy gyomor és bélrendszeri problémák is vezethetnek hangosabb zajokhoz.

A puffadás további okai

A paraziták és a bakteriális fertőzések is mind szerepet játszhatnak a kutya felpuffadásában. Gázforrások lehetnek a paraziták mellett a szénhidrátok, a levegő lenyelése, és az ételérzékenység is. Emiatt a kutya gyomor-bélrendszerében lévő gáz mennyisége és az ezzel járó hangok napról napra változhatnak.

Ha kutyád bélhangjait az alábbi jelek bármelyike ​​kíséri, hívd az állatorvost: hányás vagy viszketés, súlyos hasmenés, súlyos puffadás, görcsök, letargia, étvágytalanság vagy láz.

Mit tehetsz kutyád könnyebb emésztéséért?

Próbáld meg étkezéseit kisebb, gyakoribb adagokra osztani. Győződj meg arról, hogy kutyád sok vizet ivott, mivel az elengedhetetlen a rendszeres bélmozgáshoz. Próbálj ki egy habzsolást gátló etetőtálat, mivel ha az eb túl gyorsan eszik, több levegőt nyel le. Ne engedd, hogy túlegye magát, ugyanis ez megnehezítheti emésztőrendszerének munkáját. Az étkezés utáni séta javíthatja az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja a folyamatot. Ugyanakkor feltétlenül kerüld az intenzív edzést vagy a futást közvetlenül étkezés után, hiszen ez gyomorcsavarodást okozhat. Mindemellett pedig ügyelj arra, hogy egészségesen tápláld kedvencedet.

éhes a kutya gyomor hangok gyomorcsavarodás gyomorpanaszok kutya emésztése kutya gyomra kutya hasa morog kutya hasfájás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink