hirdetés

A magasított kutyatálak előnyei és hátrányai

Molnár Enikő

2024. április 5 - Képek: Getty Images Hungary

Magasított tálak és „emelvényes” etetők nagy választékával találkozhatunk a boltokban, ám már régóta vita övezi, hogy valójában mennyire előnyösek, illetve, hogy milyen kockázatokkal járhat az ilyen eszközök használata.

hirdetés

Minden felelős állattartó keresi a módját, hogy kedvence hosszú ideig egészséges maradjon. A keresés pedig sokszor az interneten történik, hiszen a mai világban talán ez nyújtja a legnagyobb, széles körben elérhető tudásbázist. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy a 21. században pont emiatt kiemelt szerepe van annak, hogy az információtengert képesek legyünk megszűrni és kritikus szemmel feldolgozni. Ez nem egyszerű feladat. Attól függően, hogy milyen témának olvasunk utána, kevesebb vagy több egymásnak ellentmondó információval (és véleménnyel) találkozhatunk. Ilyen a magasított tálak (vagy „emelvényes” tálak) esete is.

Magasított tálak felemelkedése és bukása

A magasított tálakat elsősorban nagytestű kutyák gazdái kezdték el használni, annak reményében, hogy ez egy kényelmesebb és kímélőbb megoldás lesz kedvencükre nézve. Azzal érveltek még a magasított tálak mellett, hogy a használatukkal megelőzhető egy nagyon komoly, életveszélyes állapot, a felfúvódás. A felfúvódás („bloat”, puffadás, GDV-gastric dilation volvulus (ebben implikálva van a gyomorcsavarodás is), gyomortágulás) jelen esetben nem csak egy kis gázfelgyülemlés a belekben, hanem a gyomor tágulásával jár és ha nem kezelik, hamar gyomorcsavarodáshoz, vagy akár halálhoz vezethet. Néhány kutyafajta hajlamos a felfúvódásra, ezért nekik egy jó ideig ajánlották, sőt, egészen a mai napig ajánlják a megemelt tálakat. Az elmélet az lenne, hogy így kevesebb levegőt nyelnének az étkezéssel, ezzel csökkentve a felfúvódás esélyét. Ez igazán logikusan hangzik, ám nincs rá bizonyíték, hogy az alacsonyan lévő tálból való étkezés növelné a kockázatot, illetve olyan tanulmány vagy kísérlet sincs, ami alátámasztaná, hogy a magasított tálak csökkentenék a felfúvódás esélyét. Ezzel szemben van olyan tanulmány, ami ezt megcáfolja.

Egymásnak ellentmondó eredmények

Nem sok tanulmány készült, amelyik kifejezetten a magasított tálak és a felfúvódás közötti kapcsolatot vizsgálta volna. Egy 2000-es kutatás azt találta, hogy a nagytestű, illetve az óriás kutyafajták esetében van észrevehető különbség, a többi kutyafajtánál nem találtak említésre méltó kapcsolatot (kvázi az ő esetükben mindegy, hogy magasított-e a tál vagy sem, legalábbis a statisztika alapján). Idézve a kutatást:

Azok a faktorok, amelyek szignifikáns kapcsolatot mutattak a GDV megnövekedett kockázatával az előrehaladott kor, közvetlen rokonság GVD-s múltú egyeddel, gyorsabb sebességű étkezés és a magasított etetőtál. A nagy és óriás fajtájú kutyáknál fellépő GDV-s esetek megközelítőleg 20 és 50%-a magasított etetőtálaknak tulajdonítható.

Ezzel szemben viszont egy 2012-es tanulmány szerint nem ennyire nyilvánvaló a kapcsolat a GDV és a magasított tálak között. Sőt, a diszkusszióban ki is emelik, hogy:

A kutyák magasított tálakból való etetése erősen helytelenítve volt egy friss tanulmányban (értsd: az előzőleg idézett kutatásban), de ebben a felmérésben nem mutatható ki, hogy hatással lenne a GDV-re.

2017-ben még mindig csak ez a két tanulmány volt jelentős ezzel a témával kapcsolatban. Nem találtunk olyan kutatást, ami frissebb eredményekkel szolgált volna vagy ami döntő jelentőségű lenne ebben a kérdésben.

Arról nem találtunk pontos adatokat, hogy mi lehet problémás magasítás.

Milyen előnyei lehetnek?

A magasított tálakat általában idős kutyáknak ajánlják, akiknek valamilyen ízületi problémája van, esetleg gerincfájdalommal vagy nyakproblémákkal élnek. Tehát az ízületeket kímélheti és egy kényelmesebb pozíciót biztosíthat, ha az eb magasított tálból eszik

A kockázatokat és az előnyöket figyelembe véve nem elvetendő a magasított tálak használata és lehet olyan eb, akinek szükséges lehet egy ilyen eszköz. Viszont ahogy láthattuk, egyedenként változó, hogy mennyire ajánlott az eszköz igénybevétele. A biztos út az, ha megkérdezzük az állatorvosunkat arról, hogy mit gondol a magasított, vagy megemelt tálakról. Lenne-e rá szüksége a kutyánknak, hasznos lenne-e számára és ha igen, milyen magasságban.

A felfúvódás, avagy puffadás egyik első jele az öklendezés, amikor az eb hányni próbál, de valójában nem jön semmi. Ám nem csak ennek a komoly (és mindenképpen állatorvosi ellátást igénylő) állapot tünete lehet az öklendezés. Ebben a cikkünkben felsoroljuk a leggyakoribb okait.

felfúvódás GDV gyomorcsavarodás ízületi probléma magasított etető magasított tálak nagytestű kutyák puffadás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!