hirdetés

Így marad sokáig egészséges idősödő kutyád

Molnár Enikő

2024. február 26 - Képek: Getty Images Hungary

Az idősödő kutyákat sajnos előbb vagy utóbb elérik a korral járó problémák, ezek egyike pedig a mobilitás elvesztése. Cikkünkben néhány könnyű és elérhető megoldást mutatunk, amikkel megkönnyítheted kedvenced mindennapjait.

hirdetés

Szívszorító látvány, amikor az egykor még peckesen járó kutyánk elkezd lassulni. Láthatóan nehezebben kel fel, esetleg kíméli valamelyik végtagját vagy kerüli a fel-le lépést… Ezek mind-mind a mozgásszabadság csökkenésének jelei lehetnek. Az életkor magában nem okozza ezeket a problémákat, de ahogyan telnek-múlnak az évek, a kutyus egyre hajlamosabbá válhat ízületi gyulladásra, porckopásra, amik, ha észrevétlenül maradnak, megnehezíthetik a kutya mozgását.

A krónikus betegségek sok fájdalommal járnak

Nem is beszélve arról, hogy gyakran sokkal kevesebbet mozog az eb, mint kéne. Néha magától, de sokszor azért, mert a gazdi nem szeretné már túlterhelni az idősödő kedvencét. Ebből adódóan drasztikusan csökkenti a kutya mozgatását. Ami, bár jó szándék vezérli, nem a megfelelő hozzáállás. Sajnos más, öröklődő okai is lehetnek a kevesebb mozgásnak. Ám bármiből is ered a csökkent mozgékonyság, fontos, hogy szakemberrel, lehetőleg állatorvossal konzultáljunk a lehetőségeinkről és arról, hogy hogyan segíthetünk kedvencünkön. Hiszen sok (bár sajnos nem minden) esetben megfelelő kezeléssel és a gazdi alkalmazkodásával őszarcú barátaink még több éven keresztül egészségesek és korukhoz képest fizikailag aktívak maradhatnak.

Otthoni változtatások kutyánk kímélése érdekében

A csökkent mozgékonyság oka sokszor valamilyen ízületi fájdalom. Fájós tagokkal pedig nehéz az élet, főleg, ha minden nehezen megközelíthető helyen van. Az egyik legegyszerűbb változtatás, amit idősödő kutyánk érdekében bevezethetünk, igazából egy dekorációs újítás: tegyünk le szőnyegeket. Bár nagyon egyszerű megoldás, mégis sokat segíthet idősödő kedvencünknek, hiszen a padlón vagy csempén való csúszkálás megterhelő lehet az ízületeinek. Egy szőnyeg ezt megakadályozza, így kedvencünk újra magabiztosabban járhat. Lehet, hogy egy kicsit több takarítással jár, de megkönnyítheti szeretett négylábúnk életét. Ideiglenes megoldásként a csúszásgátlós kutyazoknik is jók lehetnek, ám ha nem illeszkednek rendesen kedvencünk lábához, akkor nem túl hasznos eszközök.

Ha kedvencünknek nehezére esik a lépcsőzés, akkor elérkezett az idő a rámpák és kisállatlépcsők elhelyezésére. Ezek megkönnyítik a fel-le mozgást, így kedvenced önállóan tud járkálni, amerre csak szeretne. Sajnos ez nem működik mindenhol. Ha valaki panelban vagy társasházban lakik (ahol nincs lift), nem biztos, hogy a ház többi tagja alkalmazkodik ezekhez a változtatásokhoz. Itt jönnek képbe az emelő hámok (vagy hevederek). Nagyon sokszor csak segítségre használják ezeket az eszközöket. Megemelik annyira az ebet, hogy kisebb terhelés nehezedjen az ízületeire. Ezek sétáltatásnál is nagyon hasznos segítők lehetnek. Léteznek kifejezetten hátsó emelő hevederek, amik jól jöhetnek olyan ebek mellé, akiknek a hátsó végtagjai gyengültek el. Érdemes lehet körülnézni az interneten vagy a boltokban, hogy milyen lehetőségeink vannak, sőt, megkérdezhetjük állatorvosunkat is.

A kényelem nem luxus

Az idősödő kutyák már nem biztos, hogy kényelmesen érzik magukat egy vékonyabb kutyaágyon vagy kutyaszőnyegen. Egy szenior ebnek már mindenképpen ajánlott beszerezni valamilyen ortopédiai fekhelyet. Így védhetjük az ízületeit, és nem lesz számára olyan fájdalmas a felkelés. Egy szó, mint száz, sokat javíthatunk őszülő kedvencünk életminőségén egy megfelelő kutyaágy kiválasztásával.

A magasabb kutyáknak általában ajánlott egy kicsit megemelni az etető és az itatótálat, nem csak akkor, amikor szenior korba lépnek. Ám ha ez eddig még nem történt meg, semmi probléma, soha nincs késő változtatni. Így kényelmesebbé és fájdalommentesebbé válhat az étkezés is. Ha szeretnénk még egy kicsit megkönnyíteni kutyánk dolgát, akkor tegyünk az etető és itató tál elé egy szőnyeget, hogy könnyebben megtartsa magát.

Kiegészítő tanácsok, hogy szenior kutyánkat egészségesen tartsuk

A fent említett, apró változtatásokkal máris sokat javítottunk kedvencünk életminőségén, de nem szabad elfeledkezni a mozgásról és a megfelelő táplálékról sem. Az idős kutyák mozgatására azt szokták mondani, hogy fontos a gyakoriság, tehát minden nap, akár többször is mozgassuk át idősödő kedvencünket. Ám azt is fontos észben tartani, hogy az izomzata és az ízületei már nem bírják úgy a terhelést, mint fiatalkorában. Ezért a második aranyszabály, hogy könnyebb mozgásformákat válasszunk számára. Végül pedig ne terheljük túl. A csökkent mozgékonyság életmódból is adódhat. Tehát ha eddig viszonylag passzív életet élt idősödő kedvencünk, akkor ne próbáljuk meg aktivizálni azzal, hogy egyszerre hosszabb ideig mozgatjuk. Szépen lassan vezessük vissza a mozgást az életébe és figyeljünk arra, hogy hogy érzi magát.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Minden kutyának más az igénye eledel szempontjából is, mind a mennyiség mind az összetétel terén. Mennyiségileg észben kell tartani, hogy mennyire él aktív életet kedvencünk, illetve hogy mi számít jó súlynak a fajtáját és az alkatát tekintve. Az idősödő kutyáknál kiemelten figyelni kell arra, hogy ne legyenek túlsúlyosak. A plusz kilók nemcsak szív-és érrendszeri panaszokat szülhetnek, de jobban is terhelik az ízületeket, amikről tudjuk, hogy ebben a korban már nem olyan ellenállóak. Bár vannak jó tanácsok az interneten, mindig konzultáljuk állatorvosunkkal. Biztos, hogy segíteni fog egy megfelelő diéta összeállításában, ami támogatja szenior kedvencünk jóllétét.

Ha úgy érzed, hogy kedvencednek több segítségre van szüksége a mobilitása visszanyeréséhez, akkor érdemes lehet felkeresni egy kutyákkal foglalkozó fizioterapeutát. Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy általában mik tartoznak a fizioterápia égisze alá.

csökkent mobilitás csökkent mozgékonyság fekhely idős kutya idősödő kutya ízületi gyulladás kisállatlépcső nehéz járás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink