hirdetés

Ha így néz ki a kutyád, kezdj aggódni!

Szénási Szimonetta

2023. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Magyarországon nemcsak az emberek, de a háziállatok körében is népbetegség az elhízás. Hogy a te kedvenced elkerülje az ezzel a kóros állapottal járó egészségügyi következményeket, fogadd meg a kisállatokra specializálódott dietetikus tanácsait!

hirdetés

Bár konkrét felmérés nem készült azzal kapcsolatban, pontosan mennyi a túlsúlyos kutya Magyarországon, ám Vékony Blanka kisállatokra specializálódott dietetikustól megtudtuk, hogy az arányuk legalább 35 százalék – ami igen jelentős. (Világviszonylatban országtól függően 30-65 százalék ez a szám; utóbbi egyenesen döbbenetes.) A szakember legújabb podcast sorozatunk vendégeként fog beszélni többek között az elhízás problémájáról, amiről – a téma fontossága miatt – külön is kérdeztük. Nagyon fontos tudnivalókat osztott meg velünk, egyúttal olvasóinkkal, amikkel minden kutyatartónak tisztában kell lennie!

A túlsúly a kutya esetében is ugyanakkora probléma, mint az embereknél.

Honnan tudod, hogy a kutya túlsúlyos?

Mint a szakembertől megtudtuk, a túlsúly és az elhízás megállapításához nagy segítséget nyújt az úgynevezett pontozásos kondícióbecslés (Body Condition Score; BCS). Amennyiben a kutya testtömege 10-15 százalékkal meghaladja a számára ideális testtömeget túlsúlyról, 20 százalék felett pedig elhízásról beszélünk

Ebből az 5 és 9 pontos verziót használják leginkább a gyakorlatban – a helyes megítélést ábrák és képek is segítik. Mérsékelt elhízás esetében a bordák nem láthatók, de kitapinthatók, továbbá a mellkason és a faroktőnél is zsírréteg tapintható. Kóros elhízásnál már előbbiek halmozódása jelentkezik: a bordák, a csigolyákat és a csípőszöglet egyáltalán nem láthatóak, illetve alig vagy egyáltalán nem tapinthatók. A faroktó nagyon vaskos, illetve a nagy mennyiségű zsírréteg már a törzs alakját is megváltoztatja. Ezen felül a mellkasnál, a hasi és az ágyéki résznél már lelógó zsírréteg is látható lehet

– magyarázta.

Mik az egészségügyi következmények?

Az elhízásnak számos negatív következménye van Ezek a következők lehetnek:

Mi vezet leggyakrabban elhízáshoz? – A jutalomfalatok „bűne”

A dietetikus rámutatott, hogy a túlsúly oka általában a helytelen táplálás, illetve a túlzott energiabevitel. Tehát fontos, hogy kedvenced menüje mind a minőség, mind a mennyiség szempontjából ideális legyen! Egy nagyon lényeges dologra is felhívta a figyelmünket a szakember, mégpedig a jutalmazás és az elhízás közötti kapcsolatra.

A jutalomfalatok, kis »nyalánkságok« tudnak leginkább problémát okozni, mint a napi energiabevitelbe be nem kalkulált tényezők

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a nem kielégítő mozgásmennyiség is probléma lehet.

Előfordul azonban, hogy valamilyen betegség következtében jelenik meg súlytöbblet az állaton. Például a pajzsmirigy vagy a mellékvese kóros működése miatt is lehet túlsúlyos a kutya, hangsúlyozta a dietetikus. Ezen felül az ivartalanítást emelte ki, mint befolyásoló tényezőt: megtudtuk, hogy az eddigi megfigyelések alapján leginkább az ivartalanított szukák hajlamosak arra, hogy többet egyenek.

A legnagyobb etetési hibák

Kíváncsiak voltunk, a szakmai tapasztalatok alapján mik a leggyakoribb etetési hibák, amiket a gazdák elkövetnek. Kérdésünkre a szakértő elmondta, hogy gyakori probléma az, hogy a kutya mindenkitől kap „egy kis falatot”, egy kis nasit, amiket a gazdi nem kalkulál bele a napi energiabevitelbe. Ebben a formában ez olyan, mint az embereknél a nassolás.

„Itt az is fontos lenne, hogy a gazda szemmel tartsa, hogy valóban a megfelelő mennyiségű ételt (energiatartalom) /nap adja az állatnak” – jegyezte meg ennek kapcsán.

A nassolás veszélyes!

Mivel jutalmazz, hogy ne legyen baj?

Az előző kérdés kapcsán adja magát a következő: mivel jutalmazd kedvencedet, hogy az ne vezessen a kutya elhízásához? Számos jó tanácsot kaptunk:

Itt akár olyan zöldségre (például sárgarépa) is lehet gondolni, amit kedvel a kutyus. Illetve az alacsony zsírtartalmú sajtok, néha alacsony zsírtartalmú és magas hústartalmú húskészítmények is szóba jöhetnek. A főtt, aszalt alacsony zsírtartalmú húsok, húsrészek, mint a csirke- vagy a pulykamell is jó választás lehetnek. Azonban a titok abban rejlik, hogy bármit is adunk, készítünk jutalomfalatként, azt számítsuk be a napi energiabevitelbe, és ennek megfelelően csökkentsük az egy napra szánt eledel mennyiségét

– emeli ki a lényeget a hozzáértő.

Válassz egészséges jutalomfalatokat!

Mikor kell szakemberi segítséget kérni?

Előfordulhat, hogy a gazda laikusként nincs tisztában azzal, hogy kutyája túlsúlyos, és az is megeshet, hogy bár realizálta a problémát, mégsem tudja, miként tudna segíteni az állaton. Ebben óriási segítség az állatorvos, valamint egy kisállatokra specializálódott dietetikus, akik szakértőként rengeteg hasznos tanáccsal tudják ellátni az állattartót.

Tehát járj el kutyáddal az évenkénti kontrollvizsgálatra, ahol hamar kiderül, ha baj van. Abban az esetben pedig, ha a fentebb felsorolt jeleket vagy tüneteket tapasztalod a kutyán – mint a megváltozott testforma, az egyre vastagodó zsírréteg, a nehéz légzés, és a többi –, akkor mindenképp keresd fel a doktort!

Az egészséges testsúly megőrzésében fontos szerepe van a rendszeres állatorvosi kontrolloknak!

Jó tisztában lenni azzal is, hogy a túlsúly visszaszorításában egy kisállatokra specializálódott dietetikus is hatalmas segítség tud lenni. Legyen szó kedvenced napi energiaszükségletének kiszámításáról, vagy egyéni, személyre szabott étrend összeállításáról legyen szó.

Mint Vékony Blanka elmondta, a szakember a megfelelő testtömegcsökkentést támogató alapanyagok kiválasztása és étrendbe illesztése során azt is figyelembe veszi, milyen etetési típusban gondolkodik a gazda. Ezen felül, a sikeres testtömegcsökkentés másik kulcsa gyanánt nyomon is követik a pácienst, ellenőrizve, hogy megfelelő ütemben történik-e a súlyleadás.

Ha szeretnél még többet megtudni kedvenced helyes táplálásáról, a megfelelő jutalmazási rendszer kialakításáról, érdekel a nyers etetés, s további kisállat-dietetikai témák, akkor tarts velünk június 15-én, csütörtökön, és hallgasd meg a soron következő podcastadásunkat, amelynek vendégei Vékony Blanka kisállatokra specializálódott dietetikus, valamint Sárközi Ákos séf és Sárközi Évi festőművész lesznek.

állatorvos diéta dietetikus elhízás jutalmazás jutalomfalat kutya elhízás veszélyei túlsúly túlsúlyos kutya túlsúlyos kutya diéta túlsúlyos kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink