hirdetés

Ez az 10 kutyafajta nagyon hajlamos a hízásra: légy résen, ha ilyen kedvenced van!

Szénási Szimonetta

2023. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

Léteznek lustább kutyafajták, akik beérik kevesebb mozgással. Ennek megvan az a veszélye, hogy elhíznak. Ha kedvenced ezen fajták közül való, jobb résen lenned!

hirdetés

Néhány kutya hajlamos a hízásra. Ez gyakran a fajtától is függ, hiszen léteznek aktív és kevésbé tevékeny ebek. Ha kedvenced is közülük való, akkor érdemes fokozottan figyelned a táplálására és a napi mozgásmennyiségre is! Nézzük, kik tartoznak a lustább négylábúak közé.

1.) Angol bulldog

Az angol bulldogok igazán türelmes és bújós kutyák, akik imádnak a gazdájukkal összebújva heverészni. Emellett anatómiájuk – a lapos, nyomott orruk okán – sem teszi lehetővé a megerőltető sportokat, hiszen nehezebben kapnak levegőt.

Esetükben egy kicsit tempósabb séta bőven elegendő edzés gyanánt. Mivel eleve masszív alkatú, nagyon figyelj rá, hogy ne hízzon el. A túlsúly az ízületi terhelés mellett az amúgy is nehezített légzésén is csak rontana!

2.) Francia bulldog

Hasonlóan az angol bulldogokhoz, a francia bulldogok is kényelmes kutyák, és rájuk is igazak az előző pontban tárgyalt egészségügyi problémák.

3.) Cavalier King Charles spániel

A spánielek is imádnak gazdájukkal ejtőzni, bár a sétálás is kedvelt tevékenységük közé tartozik. Ezt ki is kell használnod, ha ilyen fajtád van, és minden nap elvinned legalább egy 30 perces hosszabb sétára – a szakemberek szerint ugyanis ez a minimum, amire minden kutyának szüksége van!

4.) Tacskó

A tacsik is tipikusan könnyen gömbölyödő kutyák. Hogy ezek az amúgy is szokatlan arányokkal – hosszú testtel és rövid lábakkal – megáldott jószágok ne a földön húzva szenvedjenek a plusz kilóktól, sokat kell velük játszani és sétálni! Mivel a tacskókat eredetileg vadászatra szánták, így nem lesz ellenvetése az aktív időtöltésre.

5.) Yorkshire terrier

A yorkie-k kistermetű kutyák, nagy jellemmel megáldva. Igazi energiabombák, imádnak labdázni és a házban fel-alá rohangászni. Ha ezt a sok energiát nem tudják kimozogni, fennáll az elhízás veszélye. Ez a kisebb méretű kutyáknál fokozottan veszélyes, hiszen a túlsúly számos egyéb egészségügyi probléma okozója, mint a yorkshire terriereknél gyakran előforduló légcsőszűkület, de a cukorbetegség is említhető. Esetükben napi több rövidebb séta és sok-sok benti aktivitás az ideális.

6.) Csivava

A csivava a legkisebb kutyafajta, és nincs nagy mozgásigénye sem, így ideális lakásba, illetve idős emberek társállatának. Azonban termetükből és kevéssé aktív habitusukból adódóan a csivavák könnyen felszednek néhány nem kívánatos plusz kilót, amit egészségük érdekében meg kell előzni.

7.) Mopsz

A bulldogokhoz hasonlóan a mopszok is nyomott orrú kutyák, emiatt nekik sem valók a túlzott igénybevétellel járó programok. Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségük mozgásra! Pláne, hogy hajlamosak elhízni. Naponta többször vidd le egy-egy rövidebb körre, hogy megfelelő kondícióban tartsd.

8.) Basset hound

A basset hound talán a leghízékonyabb kutyafajta. A tacskókhoz hasonlóan rövid lábaik vannak, ráadásul eleve nem nagy aktivitásokra tenyésztették ki őket, így a bevitt táplálék mennyiségét nagyon szigorúan kell szabályoznod, különben hamar lerakódik rajtuk a felesleg.

9.) Golden retriever

A bájos golden retrieverek „veszte” éppen a kisugárzásuk: annyira aranyosak, hogy gazdáik ritkán tudnak ellenállni könyörgő tekintetüknek, és bizony ok nélkül és túl gyakran kényeztetik őket finomságokkal. Mivel ezek a kutyák is szeretnek lustálkodni, a sok jutalomfalat és a kevés mozgás gyakran elhízáshoz vezet.

10.)  Beagle

A basset houndokkal ellentétben a vadászatra szánt beagle-ök imádnak mozogni, így a hízékonyságuk oka nem ebben, hanem nagy étvágyukban és lassú anyagcseréjükben keresendő. Ezek mellett a legtöbbjüknek nem biztosítanak elegendő mozgási lehetőséget, holott nekik ez a lételemük. Ha beagle-öd van, akkor mindezeket vedd számításba az etetésénél és a napi séták számánál is!

Fajtától függetlenül is elhízhat kedvenced!

Amellett, hogy vannak kevésbé mozgékony, illetve hízásra hajlamosabb fajták, jó, ha tudod, hogy bármelyik eb lehet túlsúlyos, ha nem megfelelően etetik, vagy nem biztosítanak számára elegendő mozgási lehetőséget. Az állat életkora, egészségi állapota is közrejátszik az anyagcserefolyamataiban.

Ezen felül, ahogy arról korábban írtunk is, ősszel, de főleg télen az ebek gyakran szednek magukra némi pluszt. Ennek oka, hogy a korai sötétedés és a kedvezőtlen időjárás miatt sokan ritkábban és csak rövidebb időre viszik le őket sétálni. Emiatt egyes ebeknél indokolt úgynevezett téli diétát bevezetni, amiről mindenképpen egyeztetni kell az állatorvossal! Ő tudni fogja, mi a legmegfelelőbb az adott kutyának.

aktív kutyafajták állatorvos diéta diétás kutyatáp elhízott kutya etetés evés kutya diétáztatása kutya etetése kutyasétáltatás lusta kutya mozgásigény nyomott orrú fajták túlsúly túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!