hirdetés

Altatni kell a kutyádat egy beavatkozáshoz? Vigyázz, ha kistestű vagy túlsúlyos!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 13

Rengeteg gazdi félti kedvencét a műtéti altatástól. Ám számos szakértő úgy véli, még annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a kórházba vezető autóúton történik valami végzetes a kutyával, mint annak, hogy a procedúra közben veszti életét.

hirdetés

Azt egyik állatorvos sem tagadja, sőt, teljesen nyíltan tájékoztatják a gazdit arról, hogy altatással járó beavatkozás során felmerülhetnek komplikációk. Ezek kialakulásának esélye nyilván függ az állat általános egészségi állapotától, az előzetes előírások betartásától és az egyéni reakcióktól is.

Mi történik altatáskor a kutya szervezetében?

Az ideiglenes altatás célja az idegrendszer külső ingerekre adott válaszainak blokkolása, az izomreflexek megszüntetése, illetve a beavatkozás időtartama erejéig beálló emlékezet- vagy eszméletvesztés. Az operáció történhet helyi érzéstelenítésben vagy bódításban is, ilyenkor a kutya kábító hatású gyógyszert kap, és csak felületes szendergésben vészeli át a műtétet.

Előzetes kivizsgálás és teendők

Az altatás előtt a legtöbb esetben javasolt kardiológiai, valamint vér- és vizeletvizsgálatot végeztetni az állatorvossal, aki a kutya egészségügyi alapfelmérését természetesen a kezelési terv részeként elvégzi. Az altatási folyamat megterheli a vérkeringést, a szívműködést, a tüdőt és a légzőszerveket, ezért nagyon fontos az elővigyázatosság.

Az állat műtét előtti utolsó étkezése a beavatkozás előtt 6-12 órával történjen (ezt az orvos határozza meg), vizet pedig 3 órával az operáció előtt igyon utoljára. Ez azért fontos, mert ha az altatásnál alkalmazott gyógyszerek hatására a kutya visszaöklendezi gyomortartalmát, az a légutakba szivároghat. Ez félrenyelést, fulladást, illetve aspirációs pneumóniát eredményezhet. Utóbbi olyan tüdőgyulladás, melyet idegen test jelenléte idéz elő, s ez az állapot akár életveszélyessé is fajulhat.

Közvetlenül az operáció előtt mindenképp sétáltasd meg a kutyust, hogy kiüríthesse magából a fölösleges salakanyagokat! Vigyél a rendelőbe puha párnát vagy takarót, mert a műtét után erre kell majd fektetned kedvencedet!

A műtét menete

Az orvos először egy kis injekcióval elbódítja a kutyust, illetve intravénás kanült ültet a testébe, hogy azon át adagolhassa a fájdalomcsillapítót, a megfelelő infúziós oldatokat, illetve az altatás mélységét is szabályozhassa. Az érzéstelenítés altatógázzal történik, emellett a légcsőbe helyezett tubuson át oxigéngázos lélegeztetésben részesül a kutya. Mindezzel egy időben a műtéti bőrfelületet leborotválják, letisztítják, fertőtlenítik.

Az operáció után az állatot lekapcsolják az altatógépről, ébredését folyamatosan felügyelik, és csak akkor engedik haza, ha életfunkciói visszatértek a normális kerékvágásba. Mielőtt a gazdi távozna kedvencével a rendelőből, az állatorvos természetesen ellátja őt minden szükséges eszközzel és tanáccsal az otthoni ápolást illetően.

Milyen esetekben merülhetnek fel komplikációk?

Becslések szerint 100 ezerből 1 kutya produkál rendellenes reakciót az altatószerekre, ennek valószínűségét növelik bizonyos háttérbetegségek, az idősödésből fakadó egészségügyi zavarok, a kutya kis mérete, illetve a túlsúly. Sok orvos nem is hajlandó elvállalni halasztható műtétet elhízott kutyán, inkább megvárja, míg az eb diéta és tudatos edzés segítségével ledob néhány kilót.

Amennyiben a hazatérést követően a sebből folyamatosan szivárog, csepeg a vér, illetve ha az állat elájul, esetleg felpuffad, megfeszül a hasa, vagy bármilyen rendellenes tünetet látsz rajta, azonnal hívd az állatorvost!

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos Idős kutya altatás veszélyei kutya altatás előtt kutya altatás után túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink