hirdetés

4 módszer, amivel az állatorvos szerint is hatékonyan csillapíthatod kutyád fájdalmát

Hangai Lilla

2023. február 17 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák természetes fájdalomcsillapítása megosztó téma. Ugyan elsősorban mi is azt javasoljuk, hogy ha valamilyen probléma merül fel kedvenceddel és úgy látod, hogy fájdalmai vannak, mindenképpen az állatorvos tanácsát kérd ki a lehetőségekről. Ám vannak olyan kisebb sérülések, amiket otthon is el tudsz látni, mint például egy darázscsípés. Vagy esetleg szeretnéd kiegészíteni a gyógyszeres kezelést természetes módszerekkel is a nagyobb hatékonyság érdekében, akkor jó helyen jársz!

hirdetés

Fontos, hogy az ebnek sosem szabad emberi gyógyszert adni; az életébe kerülhet! És bár a lenti módszerek biztonságosnak tekinthetők, mégsem javasoljuk, hogy a saját szakálladra dönts az alkalmazásuk tekintetében. Egy gyors telefon a rendelőbe vagy egy látogatás tisztázni fog minden kérdést, és azt is megmutatják majd, hogyan hajtsd végre a módszereket helyesen.

Mit jelent pontosan a természetes fájdalomcsillapítás?

Ha kétkedve fogadod a lehetőséget, megragadjuk az alkalmat és már az elején leírjuk, hogy semmi olyan praktikáról nem lesz szó, mint a fogzó babák ínyébe dörzsölt pálinka. A természetes fájdalomcsillapítás talán nem is biztos, hogy a legpontosabb megfogalmazás, ugyanis nem minden fájdalomcsillapítási lehetőség a gyógyszereken kívül „természetes”. Ráadásul ezeknek is meglehetnek a maguk mellékhatásai.

Úgy írhatnánk le a legjobban, hogy a hagyományos nyugati orvoslást lehetőség van további kezelési lehetőségekkel kombinálni, így a legjobbat kihozni abból, amit mindegyik lehetőség kínál.

Az alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségek gyakran hasznosak krónikus fájdalom esetén. Sokszor előfordul, hogy a már szokásos fájdalomcsillapító gyógyszereket szedő kutyáknak még mindig további enyhítésre van szükségük.

Hidegterápia

A hidegterápia a hőterápiával ellentétben hatékonyabban és biztonságosabban alkalmazható otthon is. A hőterápia állatorvosi felügyeletet és útmutatást igényel, mivel a kutyák könnyen égési sérüléseket szenvedhetnek a melegítőpárnáktól. Az otthoni hőkezeléshez az állatorvos engedélyére van szükség!

A hidegterápia általában azt jelenti, hogy fagyasztóban lehűthető párnákat helyeznek el a sérülés helyén, hogy elősegítsék az erek összehúzódását. A hidegterápia csökkenti a gyulladást, ha helyesen és a megfelelő ideig alkalmazzák.

Mindenképpen helyezz egy puha kendőt vagy gézdarabot a bőr és a hűtőpárna közé, hogy a hideg ne közvetlenül érintkezzen a bőrfelülettel. A kutya mindig legyen felügyelet mellett, amíg tart a kezelés. Jég helyett mi javasoljuk a speciális zselével töltött hűtőpárnákat.

Darázscsípéstől feldagadt a kutya arca

Masszázs

A masszázsnak 3 fajtája van: stresszoldó, bemelegítő és regeneráló-lazító. Helytelen kivitelezés esetén kárt is tehetsz kedvenced egészségében, így szorgalmazzuk, hogy a helyes technika elsajátítása érdekében egyeztess egy szakemberrel!

Itt azonban részletesen írtunk arról és videókkal is szemléltettük, hogy hogyan tudod otthon is biztonságosan alkalmazni és milyen problémákon segíthet. Ilyen például a stresszből fakadó izommerevség, az ízületi problémák, izomláz vagy az emésztési problémák. Arról nem is beszélve, hogy remekül építi kettőtök között a bizalmi kapcsolatot, ami mindenképpen nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kutyust eredményez hosszútávon.

Súlymenedzsment

A testtömeg-szabályozás az egyik legfontosabb tényező, ha egészséges kutyust szeretnénk magunk mellett tudni hosszú éveken keresztül. Szerencsére a legtöbb gazdi ezzel tisztában van. Az talán azonban kevésbé ismeretes tény, hogy a már meglévő betegségek esetében is óriási enyhülést hozhat, ha az eb fájó testrészeit nem terheli felesleges súly.

Különösen nagy hangsúly van ebben az esetben a különböző ízületi problémákon és az ortopédiai sérüléseken. Ha a kutyák megfelelő súlyúak, csontjaiknak és ízületeiknek nem kell keményebben dolgozniuk ugyanazért az eredményért.

A megfelelő mennyiségű és minőségű eledel, és a kutya fajtájához és életkorához illő mozgás viszonylag rövid idő alatt szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas tehertől szabadítja meg a blökit. Mielőtt diétára fognád kedvencedet, mindenképp beszéld meg az állatorvossal, hogy milyen tematikát érdemes választanotok.

Étrendkiegészítők

Bár alapvetően annak vagyunk hívei, hogy igyekezzünk a kutyák és saját magunk esetében is a táplálékon keresztül bevinni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, egy kis támogatás nincs ellenünkre. Főleg akkor, ha célzottan tudjuk, hogy egy-egy betegségből vagy sérülésből adódóan a gyorsabb gyógyuláshoz milyen plusz tápanyagra van szükségünk.

Ugyan számos remek készítmény megvásárolható vény nélkül is, annak érdekében, hogy biztosra menj és minden kétséget kizáróan segíts kedvenceden és ne dobd ki az ablakon feleslegesen a pénzedet, kérd ki az orvos véleményét! Ő fogja leginkább tudni, hogy mely kombinációk lesznek kedvenced esetében a leghatásosabbak.

A boswellia serrata kivonata például a morfiummal azonos receptorokra hat, így hosszantartó és hatékony fájdalomcsillapító.

A halolajban található DHA és EPA zsírsavak bizonyos betegségek esetén gyulladáscsökkentő hatásúak. Alkalmazzák ízületi gyulladásban vagy bőrbetegségben szenvedő állatok kezelésére.

A zöldajkú kagylók csak nem olyan régen jelentek meg a kínálatban, de úgy tűnik, hogy egyedülálló omega-3 zsírsavforrást kínálnak, amely hasznos lehet az osteoarthritis egyes eseteinek kezelésében.

A glükózamin hasznos lehet a porcsejtek növekedésében valamint a gyulladáscsökkentésben, így remek kiegészítő kezelés lehet ízületi gyulladástól szenvedő blökiknél. Általában kondroitinnal kombinálva adják, amely megakadályozza a porcokat elpusztító sejtek fejlődését. Nemcsak megelőzéséként szedhető; úgy tűnik, hogy akkor is hatásos, ha már megvan a probléma.

állatorvos bowellia serrata darázscsípés étrend-kiegészítő fájdalom fájdalomcsillapítás kutyáknál fájdalomcsillapító glükózamin halolaj hasi fájdalom hidegterápia ízületi probléma kondroitin kutya étrendkiegészítő kutya fájdalom kutya mancs fájdalom kutya masszázs omega-3 otthoni ápolás otthoni fájdalomcsillapítás súlyszabályozás kutya túlsúlyos kutya zöldkagyló

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink