hirdetés

A kutyák gerincfájdalmának 14 tipikus tünete: ha gyakran leengedi a fejét, vagy lassan jár, szintén intő jel lehet

Ferenczi Deborah

2022. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyák esetében viszonylag gyakran tapasztalható nyak- vagy hátfájás. Mivel nagyon sok betegség jelentkezhet fájdalommal ezen a területen, viszonylag nehéz lehet diagnosztizálni őket.

hirdetés

Kisállat-tulajdonosként úgy tudjuk legjobban megállapítani, hogy kedvencünk fájdalmai vannak, ha mindig tudatában vagyunk a viselkedésbeli változásoknak. Így észrevesszük, ha olyan tevékenységi korlátai vannak, amelyek korábban nem fordultak elő. A fájdalom az enyhétől a súlyosig terjedhet, megszűnése az októl függ. Állatorvosnak haladéktalanul meg kell vizsgálnia kedvencedet!

Nyak- és hátfájdalmak tünetei kutyáknál

Számos egészségügyi állapot jelentős nyak- és hátfájdalmak forrása a kutyák esetében. A kín vagy zsibbadás mértéke és oka a betegség, sérülés típusától, valamint a probléma helyétől függ. Kedvenced számtalan jellel utalhat erre:

Milyen betegségek okozhatják az adott problémát?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb betegségeket, illetve okokat, amelyek felelősel lehetnek a tünetekért:

Degeneratív betegségek

  • Nyaki csigolyaközi lemez betegsége: a porckorong zselészerű belső része elveszti puhaságát, kiszárad, sérv keletkezik. Ez nyomhatja a gerincvelőt, ami fájdalmat okoz.
  • Degeneratív lumbosacralis szűkület: a gerincvelő és az idegek összenyomódását eredményezi. A német juhászkutyák különösen hajlamosak rá, a betegség kezdetének korhatára 3-7 év.
  • Sérülés: a szövetek és a gerincvelő károsodását okozhatja. Hirtelen baleset, például járművel való ütközés következtében jelentkezik.

Daganatok

  • Nephroblastoma: ritka daganat, amely főleg német juhászkutyáknál fordul elő, 5 hónapos kortól 3 éves korig. Bénulást okoz a lábaknál. Ezenkívül más daganatok is megjelenhetnek egy másik rák terjedése következtében.
  • Gyulladásos betegségek
  • Polyarthritis: nyaki fájdalmat okoz, és fertőző is lehet.
  • Meningomyelitis: a központi idegrendszer vagy a gerincvelő betegségével hozható összefüggésbe.
  • Veleszületett rendellenességek: egyik példája az első két nyaki csigolya, az atlasz és az axis instabilitása, szubluxációja.

Nyak- és hátfájdalmak diagnosztizálása kutyáknál

Amikor beviszed kedvencedet a klinikára hát- vagy nyakfájdalmak diagnosztizálására, az állatorvosod meg tudja állapítani az állat testtartása alapján, hogy milyen jellegű gondja lehet. Fizikális vizsgálattal kezdi, amely magában foglalja a problémára utaló neurológiai tünetek ellenőrzését is.

A diagnosztikai folyamat során figyelembe veszik a kutya fajtáját és a korát. Ezt követi a vizeletvizsgálat és a teljes vérkép, ugyanis egyes vírusos vagy gombás fertőzések kimutathatók ezzel az egyszerű vizsgálattal. A nyaki gerinc és a mellkas röntgenfelvételei töréseket vagy degenerációt mutathatnak. Az olyan képalkotó vizsgálatok, mint az MRI vagy a CT segíthetnek szűkíteni a lehetőségeket. A mielogram, amikor kontrasztfestéket fecskendeznek a gerincvelő köré, egyértelműen megmutatja a porckorongproblémákat és azok elhelyezkedését.

Nyak- és hátfájdalmak kezelése

A kezelés a fájdalom mértékétől is függ. Ha a gond oka fertőző jellegű, az antibiotikumok és a pihenés lehet az egyetlen szükséges terápia. Más állapotok, például a porckorong instabilitása is javítható pihenéssel. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szereket is felírnak. Előfordul, hogy a betegség sebészeti kezelést igényel, például gerincvelő-kompresszió és daganatok esetén.

A felépülés a szükséges beavatkozástól vagy a fájdalom mértékétől, kedvenced terápiára adott válaszától és az érintett degeneráció mértékétől függ. Egyes kutyáknál a kennelben való pihenés és a testmozgás korlátozása elegendő. Mások esetében átfogóbb kezelési tervre lesz szükség. Ha kedvenced műtétet igényel, kórházi ápolás és esetleg hosszadalmas fizioterápia javasolt. Ha ebed a fájdalommal együtt az érzékelés elvesztését tapasztalta, a prognózis kedvezőtlenebb lehet.

beteg a kutya betegség tünetei fáj a kutya háta kutya gerince kutya háta fáj kutya mozgása kutya nyaka fáj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink