hirdetés

A kutyafarok betegségei: komoly bajt jelezhet, ha nem csóválja

Ferenczi Deborah

2022. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád farka sokkal többet tud üzenni annál, mint hogy éppen milyen kedve van, hiszen - ahogy testének bármely más részét - ezt is számos egészségügyi probléma érintheti. Ezekről érdemes részletesebben tájékozódni.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a farokproblémák nem feltétlen a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, érdemes tisztában lenni velük. Kiváltképpen azért, mert a sérülések vagy betegségek kezelése nehézkes lehet, mivel a területet nehéz bekötni, és a kutya nem feltétlenül viseli el azt hosszú távon.

Bőrfertőzések

Számos oka lehet annak, hogy bőrfertőzések fordulnak elő a kutya farkán, beleértve az allergiát vagy a sérülésekből származó vágásokat, illetve fertőzéseket is. Dr. Duffy Jones állatorvos úgy tartja, hogy a megjelenő sebeket úgy a legkönnyebb beazonosítani, hogy az állat láthatóan rágja a farkát és vakaródzik. Az orvos szerint a legnagyobb probléma az, ha a bőrön nyílt seb alakul ki, mivel azt nagyon nehéz begyógyítani. Persze ebben az esetben megoldás lehet a gallér használata, de azt fontos tudni, hogy ez hosszútávon nem jelent megoldást. A kutyának ettől függetlenül még ugyanúgy irritáló és fájdalmas a seb. A kezelést általában antibiotikummal szokták elvégezni. A viszketésnek és sebesedésnek szintén előidézője lehet, hogy a bolhák gyakran a kutya farkának tövét veszik célba, ami fertőzéseket okozhat.

Kutyaharapás által kialakult sérülés

Játék közben nagyon gyakran megesik, hogy az ebek véletlen megharapják egymás farkát. Dr. Patrick Mahaney kaliforniai holisztikus állatorvos szerint ez traumát okozhat a farok tövében, vagy bárhol annak mentén. A kutyaharapást feltétlenül meg kell mutatni állatorvosnak, ahol megtörténik a sebtisztítás, a helyi gyógyszeres kezelés, majd az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók beadása.

Ficamok

Mahaney szerint a farokficamok főként a túlzott igénybevétel miatt fordulnak elő, különösen azoknál a kutyáknál, akik sokat úsznak, mert hajlamosak azt kormányként használni úszás közben. Úgy tartja, hogy a probléma azért történik, mert az izmok elfáradnak, ízületei és szalagjai megterhelődnek. A kezelés gyakran magában foglalja az aktivitás korlátozását és a gyulladáscsökkentő gyógyszereket.

Csóválással kapcsolatos sérülések

Ha izgatott a kutyád, szinte mindenhol csóválja a farkát. Azonban ebből problémák adódhatnak, főleg ha túl közel kerül bútorokhoz, falakhoz vagy más tárgyakhoz, amelyek károsíthatják azt. Ugyanis Mahaney szerint ilyenkor komoly felületi sérülések is kialakulhatnak, amelyek akár vérzéssel is járhatnak. Sőt, súlyosabb esetekben akár farok amputációjára is szükség lehet.

Idegkárosodás

Az idegkárosodás traumás események, például autóbaleset után fordulhat elő. Jones szerint az idegsérült testrész ernyedtnek tűnhet, és nem mozog túl sokat. A farokideg károsodását azonban nem mindig baleset okozza, ugyanis előfordulhat, hogy lassabban jelentkezik krónikus porckorong-betegségben szenvedő háziállatoknál. A kitűzött terápiának az a legfontosabb feladata, hogy az elsődleges problémát orvosolja, legyen az autóbaleset vagy gerincvelő-kompresszió. Az idegkárosodás kezelése magában foglalhat gyulladáscsökkentő gyógyszereket, fájdalomcsillapítást, fizioterápiát, műtétet.

Törés vagy diszlokáció

A farok törése vagy elmozdulása akkor fordulhat elő, ha megragadják, rálépnek, vagy beszorul az ajtórésbe. Legjobb esetben magától meggyógyul, bár részleges amputációja válhat szükségessé, ha nem áll helyre tökéletesen. Nehéz lehet megállapítani, hogy egy kutyának eltört vagy elmozdult-e a farka, de Mahaney szerint az ilyen problémákkal küzdő testrész általában furcsa szögben áll. Ha a törés vagy elmozdulás a közelmúltban történt, a kutya valószínűleg nem fogja sokat csóválni a farkát, és érzékeny lesz az érintésre.

betegség tünetei farok farok betegségek halott farok szindróma kutyafarok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!