hirdetés

Mi a teendő, ha egy idegen kutya megharapja kedvenced? Ezért fordulj mihamarabb orvoshoz!

Ferenczi Deborah

2022. január 5 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordulhat olyan helyzet, hogy egy idegen kutyával konfliktusba keveredik kedvenced és harapásos sérüléseket szenved. Ilyenkor nem elég az, hogy nyugodt és összeszedett maradsz, elengedhetetlen, hogy információkat szerezz arról, hogy a támadó kutya oltott-e vagy sem, és milyen egészségügyi állapotban van jelenleg.

hirdetés

Molly Sumridge okleveles professzionális kutyakiképző javaslata szerint elengedhetetlen, hogy felkészült légy egy ilyen szituációra. A legfontosabb, hogy megfelelően mérd fel az adott helyzetet, és hogy mielőbb ellátást tudj biztosítani a kutyád számára.

Kezdeti lépések

Az első feladatod ilyenkor az, hogy kimentsd kutyádat a helyzetből. Mérd fel a sérüléseit, hívd az állatorvosotokat. Ám még ott a helyszínen érdemes minél több információt megtudnod a másik kutyáról, esetleg fényképeket is készítened. Ha a tulajdonosa jelen van, kérdezd ki az eb állapotáról és kérd el az oltási könvyet. A legfontosabb, hogy kiderüljön, a másik állat be van-e oltva veszettség ellen.

A kutyaharapás súlyossága

Az apró bevágástól a komoly sebek sorozatáig bármit megtörténhet. Így a szakemberek, köztük Dr. Stacey Rebello, a Robbinsville-i állatorvosi sürgősségi központ traumatológusa azt javasolja, hogy a legkisebb sérülésekkel is azonnal fordulj orvoshoz. Még az apró szúrt sebek is nagy fertőzésveszéllyel járhatnak. Előfordulhat, hogy bőr alatt vérzés vagy idegsérülés keletkezik, ami könnyen tályoghoz vezethet. Fontos tudni, hogy a kutya testének bizonyos területei hajlamosabbak a szövődmények kialakulására, mint mások, és hogy a harapás helye befolyásolhatja, hogy szükséges-e orvosi kezelés vagy sem. Példának okáért a száj és az orr nagyon gyorsan meggyógyul. Ellenben ha a sérülés az állat lábát, törzsét vagy nyakát, esetleg ízületeit érinti, akkor hosszabb felépülési időre kell számítani.

Kutyaharapás kezelése

A sebészeti beavatkozást nem igénylő kisebb harapásoknál általában alapos sebfelmérést végeznek. Lenyírják a környező szőrszálakat, illetve antibakteriális oldattal fertőtlenítik az adott területet. Ezt követően kiöblítik a sebet fiziológiás sóoldattal és antibiotikumot adnak. Ezek után az állatorvos mérlegeli a helyzetet, hogy a kutyának van-e szüksége további fájdalomcsillapítóra. Súlyosabb esetekben altatásra is szükség lehet. Ilyenkor eltávolítják a sérült szöveteket, és katétert helyeznek el az állat testében. Ezt általában három-öt napon belül eltávolítják. A megmaradt öltéseket 10-14 nappal később szedik ki. Ha felmerülhet csonttörés vagy komolyabb zúzódások gyanúja, mindenképpen javasolt a röntgen- vagy ultrahangvizsgálat. Az állatorvosok ezeket az eszközöket is használhatják annak megállapítására, hogy a harapás nem perforálta-e a mellüreget vagy a hasüreget, ami sokkal súlyosabb eset, mint egy felületi seb. Amennyiben veszett kutya harapta meg az állatot, akkor a vakcina beadása után szükséges 10 nap karantén is az eb számára.

Hogyan ismerheted fel, hogy veszettség áll a háttérben?

Abban az esetben, ha az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor szinte bizonyos, hogy veszett kutya harapta meg az ebedet. Kedvencedet folyamatosan meg kell figyelni, hiszen tünetek jelentkezhetnek akár 7-14 nappal is a baleset után. Nézzük, mik a veszettség jelei:

  • félénk állatok barátságossá válása
  • bátrak félénkké válása
  • táplálkozásra nem alkalmas dolgok – például kövek – fogyasztása
  • agresszív viselkedés
  • rángatózás
  • végtagbénulás
  • szájhabzás
  • nyáladzás
  • légzési elégtelenség
  • kóma

Veszettség elleni oltás

Azért is fontos, hogy a harapást követően azonnal orvoshoz fordulj, mert az esetleges veszettséget még a lappangási időszakban kell kezelni. Az évenként megkapott veszettség elleni oltás megvédi az ebet attól, hogy elkapja a betegséget és attól is, hogy terjesztőjévé váljon, de semmi sem száz százalékos. Ráadásul ugyan a jogszabály megköveteli, hogy a gazdák oltassák kutyáikat, és ennek elmaradása pénzbüntetést von maga után, így is előfordulhat, hogy a támadó eb nem kapott vakcinát. Ezért is fontos, hogy rögtön elkérd a gazdától az állat oltási könyvét.

Fertőzések megelőzése

Kutyaharapás után kulcsfontosságú a fertőzés megelőzése. A felírt antibiotikumokat maradéktalanul add be az állatnak. Semmiképpen ne engedd, hogy nyalja vagy vakarja a sebét, mindig alaposan kösd át, hogy ne tudjon hozzáférni. Ezt érdemes akár specifikusan ilyen helyzetekre kifejlesztett gallérral vagy ruhával megoldani

A felépülés szakaszai

Egy kutyatámadás után eltarthat egy ideig az eb felépülése, mind fizikai, mind lelki értelemben. Gyakran előfordulhat, hogy ezek után szorong más kutyák jelenlétében, és kevésbé képes szocializálódni, mint a baleset előtt. Nagyon fontos, hogy figyeld a kutyád metakommunikációját, ha úgy látod, hogy feszeng és kellemetlenül érzi magát a kutyafuttatóban vagy más ebek társaságában, akkor inkább eleinte olyan helyen sétáljatok, ahol nem kell érintkeznie másokkal. Előfordulhat, hogy mivel nagyon negatív élményei voltak egy ebbel, ezért félelemből, akár agresszíven is viselkedhet más kutyákkal szemben. Amennyiben ezt tapasztalod, akkor semmiképpen se erőltesd az interakciókat vagy a szocializációt, mert ez csak súlyosbíthatja a problémát, inkább fordulj szakemberhez.

harap harc kutya harap kutyát kutya megsérült kutyaharapás kutyatámadás másik kutya megharapta szocializáció veszettség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink